Fingerkakor..

 

 

En sak jag märkt är att när man flyttat till hus kommer folk mer spontant på besök, det springer även den del hantverkare och annat löst folk här och då är det bra att ha några burkar med kakor att snabbt ta fram. Dom här kakorna gjorde jag för flera veckor sen, la i frysen och glömde totalt bort dom. Men så igår hittade jag burken och passade på att göra klart dem. I USA kallas dessa för thumbprint cookies, alltså att gropen i kakan skall göras med hjälp av tummen. Det finns två anledningar till att jag tycker att du skall använda något annat än tummen att göra dessa fördjupningar med.

1: Gropen skall göras när kakorna är nästan är färdiggräddade, de är alltså jätte, jätte varma.

2: Det är bra mycket enklare att använda änden på skaftet till t ex en trägaffel/sked.

 

Så låt bli att sticka era söta små tummar i dessa mycket varma kakor, ok?

 

Alla recept jag har testat har innehållit för lite mjöl och kakorna har flytit ut och blivit platta, därför delar jag nu med mig av tips nr två denna afton.

-Gör en provkaka och grädda, reser den sig lite och blir rund och fin? Toppen, baka ut resten av kakorna och känn dig nöjd.

Håller den inte formen och flyter ut, tillsätt lite mer mjöl och gör ännu en provkaka. Så får man vackert hålla på tills man hittat precis rätt mängd mjöl.

 

Nog pratat, här kommer receptet:

 

Thumbprint cookies ca 40 st:

 

110 g smör

2 dl strösocker

1 ägg

ca 4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

2 msk mjölk

 

50 g hasselnötter

 

Chokladkräm:

 

50 g mjukt smör

2 dl florsocker

1 äggula

3 msk kakao

 

Rör smör och socker mjukt, tillsätt ägget. Blanda i mjöl, bakpulver och vaniljsocker, ha sist i mjölken. Här kan det passa bra att göra provkakan.

Rulla till två längder och lägg in i kylen i ca 30 minuter.

Dela varje längd i 20 bitar och forma dem till bollar.

Rulla hälften av bollarna i strösocker och resterande i finhackade hasselnötter.  Lägg kakbollarna på en plåt med bakplåtspapper, grädda i 180 grader i 10 minuter, tag ut kakorna och gör en grop i varje kaka. Fortsätt att grädda i ca fem minuter. Låt kakorna svalna helt innan du fyller dem med chokladkrämen.

 

Vispa upp det mjuka smöret med florsockret, tillsätt äggulan och kakaon. Fyll en spritspåse med krämen och fyll varje kaka med en klick kräm.

Låt krämen stelna och lägg genast ner dom i frysen, risken är stor att det inte finns några kakor kvar annars…

 

 

Vilket är din bästa ”bra att ha i frysen kaka”?

 

 

Bild:Linnéas Skafferi

Ps. Det bara rasar in bidrag på www.matfeed.se, ta och skapa dig ett användarkonto du också och visa upp alla dina fina matbilder! Ds

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Matbloggen
14 år sedan

Vilken fin bild!! 🙂 Kakorna ser jättegoda ut.

http://min-matblogg.blogspot.com/

Helene
Helene
14 år sedan

Mina "bra att ha i frysen kaka" är nog någon typ av mjuk chokladkaka och drömmar. Lätta att baka, tinar fort och är en mörk och en ljus! 😉
Dina kakor ser jätte goda ut! 🙂

Johanna
14 år sedan

Mumma! De är ju supersöta, och verkar lika goda! Och tack för toppentipsen. De första två hade jag nog kunnat tänka ut själv, men det där med mjölet var ju jättebra att du sa 😀

Jag brukar inte ha så mycket kakor i frysen, av den enkla anledningen att jag inte äter så mycket kakor. Så det blir liksom inga storbak. Men sist jag bakade blev det en stor burk schackrutor som fick ta plats i kylan. De åkte ner i magen rätt snabbt, det var liksom innan mitt lilla sockerförbud. Förvånansvärt goda när de var frysta!

Jenny
14 år sedan

Vilka fina kakbilder!
Köpte nästsista bakboken idag, får nästan panik att de snart är slut, Kan du inte göra samma sak fast med olika matkategorier med aftonbladet? Sebbe kan väl fota? Vore underbart om det kom 20 st matböcker också. Du har gjort ett jättebra jobb verkligen!

Natalie
Natalie
14 år sedan

Bra-att-ha-i-frysen-kakor är kärleksmums (snoddas) & traditionella kola-kakor & bondkakor. Ljuvligt gott och snabba att tina upp.

Anna
14 år sedan

Tycker att kolakakor är klockrena att ha i frysen, alla älskar dem. Annars brukar jag försöka att ha vanliga kanelbullar på lager, det imponerar alltid.

a n n a
14 år sedan

åh. du har så himla fina kakor här i bloggen!

Joanna
Joanna
14 år sedan

Väldigt söta! Min bästa "ha i frysen"-kaka är snickerskaka, de är så fruktansvärt goda, bra att ha när du får akuta chokladcravings plus att de tinar jättefort!

Annica
Annica
14 år sedan

Hej! Din blogg är en av de bloggar jag läser dagligen, mycket inspirerande. Ser att du gjort prinsesstårtor och tänkte försöka mig på det.. Därför frågar jag runt lite om tips till när man ska kavla ut locket, har förstått det kan vara ganska knepigt.. Har ätit en prinsesstårta en gång som innehöll maräng och banan, tror du man ska ha vaniljkräm och/eller hallonsylt i den? Och hur ska man lägga lagren? Tacksam för svar 🙂

Anette
14 år sedan

verkar mkt gott,bra med tips på kakor mm.. fin blogg

LillValpen
14 år sedan

Fy vad söt blogg du har! Och vad gott det såg ut också!! 😀

emelie
14 år sedan

namnam.

Sanna
14 år sedan

Bakade dessa igårkväll, mycket goda. Tack för receptet!!

Mariam
14 år sedan

Hej!
Följde ditt recept exakt men när jag ställde in dem i ugnen smälte de ut och blev mer eller mindre helt platta. Någon aning om vad jag gjort för fel?
(mariamhernsater@hotmail.com)

martina
martina
14 år sedan

Hade bara ätit dessa med sylt innan, men choklad var ju såå mycket godare! Gjorde provbak för första gången med dessa, den blev bra, men resten flöt så klart ut lite. Tips är att rosta nötterna före, mycket mer smak!
Bästa i frysen är kanelbullar, småkakor äts upp innan de hinner ner:)Kanelbullar är alltid gott, på picknick på sommaren eller med varm choklad när det blir kallare…

minecraft games
9 år sedan

Magnificent beat ! I wish to apprentice while you amend your site, how could i subscribe for a blog site?
The account aided me a acceptable deal.
I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear idea

casino bonus
9 år sedan

lbyccY It as actually a great and useful piece of info. I am happy that you just shared this helpful tidbit with us. Please stay us up to date like this. Thank you for sharing.

trackback
9 år sedan

… [Trackback]
[…] Read More Infos here: http://www.linneasskafferi.se/2010/04/fingerkakor/ […]

trackback
9 år sedan

… [Trackback]
[…] Read More here: http://www.linneasskafferi.se/2010/04/fingerkakor/ […]

trackback
9 år sedan

ccn2785xdnwdc5bwedsj4wsndb
[…]the time to study or visit the subject material or web sites we’ve linked to below the[…]

trackback
9 år sedan

… [Trackback]
[…] Informations on that Topic: http://www.linneasskafferi.se/2010/04/fingerkakor/ […]

trackback
9 år sedan

3nvb54wnxd5cbvbecnv5ev75bc
[…]that is the end of this article. Here you will locate some web-sites that we feel you will appreciate, just click the links over[…]

trackback
9 år sedan

… [Trackback]
[…] Read More: http://www.linneasskafferi.se/2010/04/fingerkakor/ […]

trackback
9 år sedan

… [Trackback]
[…] Read More Infos here: http://www.linneasskafferi.se/2010/04/fingerkakor/ […]

trackback
9 år sedan

… [Trackback]
[…] There you will find 42235 more Infos: http://www.linneasskafferi.se/2010/04/fingerkakor/ […]

trackback
9 år sedan

… [Trackback]
[…] There you will find 60219 more Infos: http://www.linneasskafferi.se/2010/04/fingerkakor/ […]

trackback
9 år sedan

… [Trackback]
[…] Find More Informations here: http://www.linneasskafferi.se/2010/04/fingerkakor/ […]

Nästa inlägg

Hel kyckling i ugn

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x