Lussebullar med vit choklad


I dag får vi tända första ljuset, dricka glögg och mumsa lussebullar helt ohämmat. Hur underbart låter inte det?
Tidigare i veckan passade jag på att göra en omgång saffransbröd som jag stoppade i frysen, det är så bra att ha när man får fikabesök. Men om jag skall vara helt ärlig, är jag inte överförtjust i vanliga lussekatter. De är så klart jättegoda rykande färska men efter en sväng i frysen och sen upptinade är det faktiskt inte så spännande längre.
Så därför gjorde jag ett gäng saffransbullar med vit choklad första advent till ära. Ni kan ju bara gissa hur gott det är!
Min värld har kastats om kull en aning, sedan barnsben har jag fått höra att jäst trivs om allra bäst i ljummet, 37° degvätska och jag har nästan alltid följt denna riktlinje. Men så pratar jag med brödmästaren Maria som helt övertygar mig om att det bara är nonsens och att degvätskan helst skall vara kall.. Jäsningstiden blir en anings längre, detta gör mig dock ingenting då man hinner med en hel del medan degen står där på spisen och jäser. Men eftersom jag ändå ville värma mjölk och saffran så att saffranet fördelas ordentligt i degen och för att ta fram all smak, så lät jag det vara stå och svalna en stund.
Saffransbullar med vit choklad ca 50 stycken:
50 g jäst
6 dl mjölk
1 g saffran (två kuvert)
175 g mjukt smör
1 ägg
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl
Häll upp mjölk i en kastrull och blanda i allt saffran. Sjud ett par minuter tills allt saffran blandats med mjölken. Tag av från spisen och låt svalna.
Smula ner jästen i en degbunke och slå den kalla degvätskan över, blanda tills all jäst har lösts upp. Skär det mjuka smöret i små kuber och tillsätt dem, några i taget. Blanda i ägg, socker och salt. Arbeta på låg hastighet in mjölet, lite i taget. Öka hastigheten och arbeta degen väl i cirka fem minuter. Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek.
fyllning:
400 g vit choklad
ca 200 g mjukt smör
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta snabbt igenom den. Dela degen i två delar. Kavla ut till en tunn platta och bred ut hälften av det mjuka smöret. Hacka den vita chokladen i riktigt små bitar och fördela hälften jämnt över smöret. Rulla ihop till en rulle och skär i cirka 1 1/2 centimeter breda bitar. Upprepa med den kvarvarande degen. Lägg dem i bullformar och låt jäsa i cirka en timme. Pensla de jästa bullarna med uppvispat ägg och strö pärlsocker över. Grädda i cirka 20 minuter i 180 grader. Låt svalna på galler.
Bullarna är som allra godast lite varma, så glöm inte att värma på den lite innan du serverar dom!


Hur firar ni första advent i år?
Bild: Linnéa Seidel

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Therese
13 år sedan

Det ser verkligen supergott ut. Detta recept ska jag genast spara ner.

Dannielle
13 år sedan

Åh, det där såg ju supergott ut! Lätt att man ska inhandla diverse ingredienser och baka. 😉

Michelle och GirlZen
13 år sedan

Måste testa att göra en kall gästblandning nästa gång jag bakar…:)

nadja luong
13 år sedan

ÅH, sååå GOTT det ser ut

MATBLOGGEN
13 år sedan

De där lussebullarna ser jättegoda ut.
Här har vi kokat massor av julgodis, blandannat
kanelkola, afterieghtkola och dajm :
http://pernillawahlgren.se/bloggar/jennys-matblogg
Fortsatt trevlig Första advent !

P
P
13 år sedan

ett sådant bra recept, det bara måste jag testa så snart som möjligt!!

Therese
13 år sedan

Mmm, vad goda!! Jag gjorde liknande förra helgen, fast jag hade lite socker med i fyllningen också.
Min mormor har ofta gjort kalljästa bullar, själv har jag också alltid gjort som dig och värmt vätskan. Däremot har jag aldrig brytt mig så noga om att gå efter jästiden i receptet, har alltid jäst degarna 1-1,5 timme, det blir jättebra och man behöver inte jäsa så länge på plåten! 🙂 Toppen med andra ord.
Dagen ska i övrigt firas med middag hos mor&far och med julskyltning i min lilla stad (läs by 😉 ).
Trevlig advent!

Rebecca
13 år sedan

Vi firar inte något speciellt mer än att plocka fram och tända alla adventsljusstakar i fönstrena och tända första ljuset i den ”riktiga” adventsljusstaken. Lite julmusik börjar också hitta fram och snön gör ju sitt till för mysfaktorn. Funderade på när vi sist hade en riktigt vit första advent..?

Nina Ruthström - bloggar från spinnsidan
13 år sedan

Åh va gott med choklad!!!
Jag tycker också vanliga lussebullar är lite trist så jag gjorde med vaniljkräm. Inte så tokigt det heller!

Martina
13 år sedan

De där såg riktigt goda ut. Vi har firat med pulkaåkning, ätit mjuk pepparkaka och såklart tänt ljus.

Nena
13 år sedan

Ahh vad goda och lite annorlunda dessa maste vara! Har redan skrivit upp ditt recept och ska se till att prova dem har hemma:)
Advent har i Italien firas inte men jag har tagit fram min adventstake fran Sverige och ska tanda ett ljus lite senare:)
Onskar en underbar Sondagskvall,
Nena

Lenkan
13 år sedan

Men…vad gör du med andra halvan av det mjuka smöret???

Hannah Larsson
Svara på  Lenkan
13 år sedan

Det har du ju på andra halvan av degen! (:

Linda_-Cupcakesfluffan
13 år sedan

Låter så gott med vit choklad i

trackback
13 år sedan

[…] This post was mentioned on Twitter by Sebastian Niemi and Linnea Seidel, Linnea Seidel. Linnea Seidel said: Saffransbröd med vit choklad till första advent! http://www.linneasskafferi.se/2010/11/lussebullar-med-vit-choklad/ http://fb.me/MCgi8JQp […]

Pernilla
13 år sedan

Det lät perfekt för mig som inte heller är överförtjust i lussebullar. Jag har dock gjort dem idag ändå, det är ju helt ok nybakat och kan vara bra att ha i frysen.
Dessutom blev min kompis som kom hit och adventsmyste glad, för hon älskar lussebullar 🙂
Men ditt recept låter toppen, jag älskar vit choklad!

Helena Ljunggren
13 år sedan

Rara bullar. De ser riktigt goda ut!

Lotta - ohlovely.se
13 år sedan

Vilken fin sida jag hittade här, finns ju massor av bra recept! Blev genast en favorit. Tror jag ska prova att baka de här bullarna för det lät ju så gott! 🙂

Katja - foodelicious
13 år sedan

Jag gillar personligen inte lussebullar speciellt mycket, men jag älskar ju vit choklad! Så då är detta kanske något att testa 🙂

Matilda
13 år sedan

Lät gott! Kanske borde provas! 🙂

XOXOLINNÉA
13 år sedan

detta ska jag pröva nästa helg! 😀

Linda
13 år sedan

Åh, detta låter gott och annorlunda!

Carina -TotalBeauty
13 år sedan

Wow! Det lät riktigt gott 🙂 Måste testa!

Ovanligt Gott
13 år sedan

Men oh, vilket härligt recept. Jag har gjort ett liknande fast med honung och mjölkchoklad.
Du har inspirerat mig till att starta en egen matblogg. Nystartad: http://www.ovanligtgott.se/
Du kan väl säga vad du tycker om den ?
Ha en bra dag.

matt
13 år sedan

makes me want to drink alchoholic beverages

trackback
13 år sedan

[…] alltid se ut som just snirkliga lussekatter. De kan ju faktiskt se ut lite hur som. Man kan göra snurror fyllda med smör och vit choklad, det blir gott så det förslår! När man sedan inser att den vita chokladen man har hemma inte […]

Josefine
13 år sedan

Tack för underbart gott recept =)

LINA K - SKRIVER SKRÄCKROMAN!
13 år sedan

Det där låter himmelskt gott! Om jag kommer till Gud när jag dör ska jag be om en evighetskonsumtion av såna där! =D

Gunilla Larsson
13 år sedan

Dessa måste vara super goda! =)

Néa
13 år sedan

Spännande.. Jag lär testa å se om det funkar..

Maria
13 år sedan

Kul att du testade kall degvätska!
Vit choklad låter grymt gott! Kan man riva chokladen så den födelar sig jämnare, eller är det godare med bitar?
/”Brödmästaren Maria” 🙂

LinnéasSkafferi
LinnéasSkafferi
Svara på  Maria
13 år sedan

Maria: Hacka chokladen med brödkniven, då blir det fina flisor som du lätt kan fördela över degen!

Lina
13 år sedan

gjorde precis de här bullarna. de blev fantastiskt goda! dock blev de också fantastiskt stora. inte alls som på bilden. och de fick inte jäsa i en timme, bara en halvtimme och jag hade dem bara 15 minuter i ugnen. vet inte vad jag gjorde annorlunda. men goda blev de iaf, och mäktiga som tusan! tack för ett bra recept.

Camilla Johansson
13 år sedan

Hej!
Det är kanske jag som inte läst ordentligt. Men hur länge jäser degen första omgången? Det står att den ska jäsa till det dubbla men hur långt är det, ca?
Qram

ina
ina
13 år sedan

Måste absolut testa ditt recept på fyllning! 🙂 Vanliga lussekatter är goda som de är, men rätt trista när de hamnat i frysen och blivit upptinade igen :/ Tänkte dock höra om det ev. skulle funka att byta ut en del av mjölken mot kesella/kvarg för att få dom ännu saftigare? Brukar nämligen ha kesella i istället, men jag vet inte hur det blir när man har i fyllning…

Jannica
13 år sedan

Gjorde dessa underbart goda bullar idag. Hade i en burk kesella vanilj också och de blev väldigt saftiga och luftiga. Tror dock att jag nästa gång kommer låta smöret stå i kylen och sen hyvla det med osthyveln istället, det var lite kletigt och svårt att smöra ut det på degen.

trackback
13 år sedan

[…] Förutom dom söta minimuffinsarna så har jag även bakat jättegoda Saffransbullar med vitchoklad och mandelmassa. Receptet är inspirerad av Linneas recept. […]

Gunilla Jonsson
11 år sedan

Hej!
Jag och barnen gjorde dessa bullar idag och jissus så goda de blev! Tack för inspirationen och jag hoppas du får en fin 2:a advent!
Mvh Gunilla

trackback
9 år sedan

[…] Imorgon är det andra advent och jag och Simon ska baka lussebullar. Detta betyder alltså att jag denna lördag mår mycket bättre än förra lördagen. Tack och lov. Så lussebullsbak idag, men med en twist. Ska göra som vanliga bullar fast strössla hackad vit choklad i blandningen innan jag rullar ihop. För dig som redan dreglar hittar du recept här! […]

casino bonus
8 år sedan

VMaLQG Great, thanks for sharing this post.Really thank you! Want more.

no deposit casino bonus
8 år sedan

20vmoE Thanks a lot for sharing this with all people you actually recognize what you are talking about! Bookmarked. Please also consult with my site =). We could have a link exchange contract among us!

las vegas photographer
8 år sedan

I truly appreciate this blog post.Really looking forward to read more. Will read on…

Bajrangi Bhaijaan Full Movie
8 år sedan

Thank you so much for this kind of post. I аАа’аАТ‚аЂТ˜m very thinking about what you have to say. I will probably be back to see what other stuff you post.

how to lose 20 pounds
8 år sedan

This is one awesome article post. Much obliged.

ride on BMW
8 år sedan

I am so grateful for your blog post.Much thanks again. Want more.

Bulletproof Coffee weight loss
8 år sedan

Thank you for your blog article.Thanks Again. Fantastic.

online business
8 år sedan

Thanks-a-mundo for the blog article.Really looking forward to read more. Cool.

how to detox from sugar
8 år sedan

Fantastic blog.Really thank you! Keep writing.

sales tips
8 år sedan

Very good info. Lucky me I found your site by accident (stumbleupon). I ave saved as a favorite for later!

diwali wishes
8 år sedan

If some one wants expert view concerning running

best paint sprayer
8 år sedan

Thanks for sharing, this is a fantastic blog post.Really looking forward to read more. Really Cool.

trackback
8 år sedan

Google
Here is an excellent Blog You might Uncover Interesting that we encourage you to visit.

Fagelmat 2

Nästa inlägg

Inte bara människomat

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x