I dag får vi tända första ljuset, dricka glögg och mumsa lussebullar helt ohämmat. Hur underbart låter inte det?
Tidigare i veckan passade jag på att göra en omgång saffransbröd som jag stoppade i frysen, det är så bra att ha när man får fikabesök. Men om jag skall vara helt ärlig, är jag inte överförtjust i vanliga lussekatter. De är så klart jättegoda rykande färska men efter en sväng i frysen och sen upptinade är det faktiskt inte så spännande längre.
Så därför gjorde jag ett gäng saffransbullar med vit choklad första advent till ära. Ni kan ju bara gissa hur gott det är!
Min värld har kastats om kull en aning, sedan barnsben har jag fått höra att jäst trivs om allra bäst i ljummet, 37° degvätska och jag har nästan alltid följt denna riktlinje. Men så pratar jag med brödmästaren Maria som helt övertygar mig om att det bara är nonsens och att degvätskan helst skall vara kall.. Jäsningstiden blir en anings längre, detta gör mig dock ingenting då man hinner med en hel del medan degen står där på spisen och jäser. Men eftersom jag ändå ville värma mjölk och saffran så att saffranet fördelas ordentligt i degen och för att ta fram all smak, så lät jag det vara stå och svalna en stund.
Saffransbullar med vit choklad ca 50 stycken:
50 g jäst
6 dl mjölk
1 g saffran (två kuvert)
175 g mjukt smör
1 ägg
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl
Häll upp mjölk i en kastrull och blanda i allt saffran. Sjud ett par minuter tills allt saffran blandats med mjölken. Tag av från spisen och låt svalna.
Smula ner jästen i en degbunke och slå den kalla degvätskan över, blanda tills all jäst har lösts upp. Skär det mjuka smöret i små kuber och tillsätt dem, några i taget. Blanda i ägg, socker och salt. Arbeta på låg hastighet in mjölet, lite i taget. Öka hastigheten och arbeta degen väl i cirka fem minuter. Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek.
fyllning:
400 g vit choklad
ca 200 g mjukt smör
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta snabbt igenom den. Dela degen i två delar. Kavla ut till en tunn platta och bred ut hälften av det mjuka smöret. Hacka den vita chokladen i riktigt små bitar och fördela hälften jämnt över smöret. Rulla ihop till en rulle och skär i cirka 1 1/2 centimeter breda bitar. Upprepa med den kvarvarande degen. Lägg dem i bullformar och låt jäsa i cirka en timme. Pensla de jästa bullarna med uppvispat ägg och strö pärlsocker över. Grädda i cirka 20 minuter i 180 grader. Låt svalna på galler.
Bullarna är som allra godast lite varma, så glöm inte att värma på den lite innan du serverar dom!
Hur firar ni första advent i år?
Bild: Linnéa Seidel
Det ser verkligen supergott ut. Detta recept ska jag genast spara ner.
Åh, det där såg ju supergott ut! Lätt att man ska inhandla diverse ingredienser och baka. 😉
Måste testa att göra en kall gästblandning nästa gång jag bakar…:)
ÅH, sååå GOTT det ser ut
De där lussebullarna ser jättegoda ut.
Här har vi kokat massor av julgodis, blandannat
kanelkola, afterieghtkola och dajm :
http://pernillawahlgren.se/bloggar/jennys-matblogg
Fortsatt trevlig Första advent !
ett sådant bra recept, det bara måste jag testa så snart som möjligt!!
Mmm, vad goda!! Jag gjorde liknande förra helgen, fast jag hade lite socker med i fyllningen också.
Min mormor har ofta gjort kalljästa bullar, själv har jag också alltid gjort som dig och värmt vätskan. Däremot har jag aldrig brytt mig så noga om att gå efter jästiden i receptet, har alltid jäst degarna 1-1,5 timme, det blir jättebra och man behöver inte jäsa så länge på plåten! 🙂 Toppen med andra ord.
Dagen ska i övrigt firas med middag hos mor&far och med julskyltning i min lilla stad (läs by 😉 ).
Trevlig advent!
Vi firar inte något speciellt mer än att plocka fram och tända alla adventsljusstakar i fönstrena och tända första ljuset i den ”riktiga” adventsljusstaken. Lite julmusik börjar också hitta fram och snön gör ju sitt till för mysfaktorn. Funderade på när vi sist hade en riktigt vit första advent..?
Åh va gott med choklad!!!
Jag tycker också vanliga lussebullar är lite trist så jag gjorde med vaniljkräm. Inte så tokigt det heller!
De där såg riktigt goda ut. Vi har firat med pulkaåkning, ätit mjuk pepparkaka och såklart tänt ljus.
Ahh vad goda och lite annorlunda dessa maste vara! Har redan skrivit upp ditt recept och ska se till att prova dem har hemma:)
Advent har i Italien firas inte men jag har tagit fram min adventstake fran Sverige och ska tanda ett ljus lite senare:)
Onskar en underbar Sondagskvall,
Nena
Men…vad gör du med andra halvan av det mjuka smöret???
Det har du ju på andra halvan av degen! (:
Låter så gott med vit choklad i
[…] This post was mentioned on Twitter by Sebastian Niemi and Linnea Seidel, Linnea Seidel. Linnea Seidel said: Saffransbröd med vit choklad till första advent! http://www.linneasskafferi.se/2010/11/lussebullar-med-vit-choklad/ http://fb.me/MCgi8JQp […]
Det lät perfekt för mig som inte heller är överförtjust i lussebullar. Jag har dock gjort dem idag ändå, det är ju helt ok nybakat och kan vara bra att ha i frysen.
Dessutom blev min kompis som kom hit och adventsmyste glad, för hon älskar lussebullar 🙂
Men ditt recept låter toppen, jag älskar vit choklad!
Rara bullar. De ser riktigt goda ut!
Vilken fin sida jag hittade här, finns ju massor av bra recept! Blev genast en favorit. Tror jag ska prova att baka de här bullarna för det lät ju så gott! 🙂
Jag gillar personligen inte lussebullar speciellt mycket, men jag älskar ju vit choklad! Så då är detta kanske något att testa 🙂
Lät gott! Kanske borde provas! 🙂
detta ska jag pröva nästa helg! 😀
Åh, detta låter gott och annorlunda!
Wow! Det lät riktigt gott 🙂 Måste testa!
Men oh, vilket härligt recept. Jag har gjort ett liknande fast med honung och mjölkchoklad.
Du har inspirerat mig till att starta en egen matblogg. Nystartad: http://www.ovanligtgott.se/
Du kan väl säga vad du tycker om den ?
Ha en bra dag.
makes me want to drink alchoholic beverages
[…] alltid se ut som just snirkliga lussekatter. De kan ju faktiskt se ut lite hur som. Man kan göra snurror fyllda med smör och vit choklad, det blir gott så det förslår! När man sedan inser att den vita chokladen man har hemma inte […]
Tack för underbart gott recept =)
Det där låter himmelskt gott! Om jag kommer till Gud när jag dör ska jag be om en evighetskonsumtion av såna där! =D
Dessa måste vara super goda! =)
Spännande.. Jag lär testa å se om det funkar..
Kul att du testade kall degvätska!
Vit choklad låter grymt gott! Kan man riva chokladen så den födelar sig jämnare, eller är det godare med bitar?
/”Brödmästaren Maria” 🙂
Maria: Hacka chokladen med brödkniven, då blir det fina flisor som du lätt kan fördela över degen!
gjorde precis de här bullarna. de blev fantastiskt goda! dock blev de också fantastiskt stora. inte alls som på bilden. och de fick inte jäsa i en timme, bara en halvtimme och jag hade dem bara 15 minuter i ugnen. vet inte vad jag gjorde annorlunda. men goda blev de iaf, och mäktiga som tusan! tack för ett bra recept.
Hej!
Det är kanske jag som inte läst ordentligt. Men hur länge jäser degen första omgången? Det står att den ska jäsa till det dubbla men hur långt är det, ca?
Qram
Måste absolut testa ditt recept på fyllning! 🙂 Vanliga lussekatter är goda som de är, men rätt trista när de hamnat i frysen och blivit upptinade igen :/ Tänkte dock höra om det ev. skulle funka att byta ut en del av mjölken mot kesella/kvarg för att få dom ännu saftigare? Brukar nämligen ha kesella i istället, men jag vet inte hur det blir när man har i fyllning…
Gjorde dessa underbart goda bullar idag. Hade i en burk kesella vanilj också och de blev väldigt saftiga och luftiga. Tror dock att jag nästa gång kommer låta smöret stå i kylen och sen hyvla det med osthyveln istället, det var lite kletigt och svårt att smöra ut det på degen.
[…] Förutom dom söta minimuffinsarna så har jag även bakat jättegoda Saffransbullar med vitchoklad och mandelmassa. Receptet är inspirerad av Linneas recept. […]
Hej!
Jag och barnen gjorde dessa bullar idag och jissus så goda de blev! Tack för inspirationen och jag hoppas du får en fin 2:a advent!
Mvh Gunilla
[…] Imorgon är det andra advent och jag och Simon ska baka lussebullar. Detta betyder alltså att jag denna lördag mår mycket bättre än förra lördagen. Tack och lov. Så lussebullsbak idag, men med en twist. Ska göra som vanliga bullar fast strössla hackad vit choklad i blandningen innan jag rullar ihop. För dig som redan dreglar hittar du recept här! […]
VMaLQG Great, thanks for sharing this post.Really thank you! Want more.
20vmoE Thanks a lot for sharing this with all people you actually recognize what you are talking about! Bookmarked. Please also consult with my site =). We could have a link exchange contract among us!
I truly appreciate this blog post.Really looking forward to read more. Will read on…
Thank you so much for this kind of post. I аАааАТаЂТm very thinking about what you have to say. I will probably be back to see what other stuff you post.
This is one awesome article post. Much obliged.
I am so grateful for your blog post.Much thanks again. Want more.
Thank you for your blog article.Thanks Again. Fantastic.
Thanks-a-mundo for the blog article.Really looking forward to read more. Cool.
Fantastic blog.Really thank you! Keep writing.
Very good info. Lucky me I found your site by accident (stumbleupon). I ave saved as a favorite for later!
If some one wants expert view concerning running
Thanks for sharing, this is a fantastic blog post.Really looking forward to read more. Really Cool.
Google
Here is an excellent Blog You might Uncover Interesting that we encourage you to visit.