Vit chokladmousse

Det verkar som om jag tagit lite julledigt från Linnéas Skafferi, i ärlighetens namn kan jag ju inte påstå att det hänt så mycket spännande på matfronten så här efter jul. Maten består mest av uppskrämda rester från julafton men idag tänkte jag blicka lite framåt. För er som inte redan bestämt vad nyårsdesserten skall bestå av kommer här mitt absolut säkraste kort, nämligen chokladmousse.

Den går att variera i det oändliga, allt du egentligen behöver är ett bra grundrecept, sedan kan du variera det tills fantasin sätter stopp! Det är lika enkelt som ett, två, tre, för fler ingredienser behövs egentligen inte. Någon form av choklad, äggula och grädde, sen är du i hamn!
Vilken choklad man bestämmer sig för att använda är ju helt efter eget tycke och smak. Idag bjuder jag på vit chokladmousse, men här om veckan gjorde jag Tobleronechokladmousse. Så det går precis lika bra att botanisera i Marabous stora utbud som bland de finare sorterna. Det finns inga regler eller pekpinnar, dock har jag ett par tips som kanske kan hjälpa dig på vägen!

*Låt alltid chokladen svalna efter att du smält den, annars är risken stor att det hela skär sig.
*Äggulan bör vara rumstempererad, är den för kall är det precis som med chokladen, stor risk att allt blir en klumpig massa.
*Om nu detta händer, (vilket det då och då gör) få inte panik utan ta fram elvispen! Börjar äggulan och chokladen klumpa sig, tillsätt den vispade grädden, lite i taget och vispa med elvispen. Efter ett par sekunder brukar allt bli till en len massa i skålen och faran är över!

Nu till receptet!

Vit chokladmousse 4 portioner:

200 g vit choklad
1 äggula
3 dl vispgrädde

Börja med att hacka chokladen fint och smält den över vattenbad. Ställ åt sidan och låt svalna helt.
Separera äggulan från vitan och vispa upp gulan lätt. Vispa grädden tills mjuka toppar bildas, vispa den inte allt för hård, då kan moussen lätt bli lite grynig.
Blanda ner äggulan, lite i taget i den smälta chokladen, rör konstant. Tillsätt sedan chokladsmeten i grädden och blanda allt noga.

Ha upp i portionsglas och låt stelna i kylen minst två timmar.


Nästan all slags mousse blir sådär extra god om du serverar lite syrliga bär till, på sommaren är det såklart allra godast med färska men så här på vintern får man nöja sig med frysta. På den ICA-affär jag handlar har de börjat med bär i lösvikt, dom är styckefrysta, kanonfina och lämpar sig perfekt till en tjusig dessert!
Idag har jag valt att servera björnbär till min chokladmousse då de håller sig fasta och fina fast du värmer på dem.

Låt höra, vilken är din favoritsmak när det kommer till chokladmousse?

Annons
Annons