Vit chokladmousse


Det verkar som om jag tagit lite julledigt från Linnéas Skafferi, i ärlighetens namn kan jag ju inte påstå att det hänt så mycket spännande på matfronten så här efter jul. Maten består mest av uppskrämda rester från julafton men idag tänkte jag blicka lite framåt. För er som inte redan bestämt vad nyårsdesserten skall bestå av kommer här mitt absolut säkraste kort, nämligen chokladmousse.
Den går att variera i det oändliga, allt du egentligen behöver är ett bra grundrecept, sedan kan du variera det tills fantasin sätter stopp! Det är lika enkelt som ett, två, tre, för fler ingredienser behövs egentligen inte. Någon form av choklad, äggula och grädde, sen är du i hamn!
Vilken choklad man bestämmer sig för att använda är ju helt efter eget tycke och smak. Idag bjuder jag på vit chokladmousse, men här om veckan gjorde jag Tobleronechokladmousse. Så det går precis lika bra att botanisera i Marabous stora utbud som bland de finare sorterna. Det finns inga regler eller pekpinnar, dock har jag ett par tips som kanske kan hjälpa dig på vägen!
*Låt alltid chokladen svalna efter att du smält den, annars är risken stor att det hela skär sig.
*Äggulan bör vara rumstempererad, är den för kall är det precis som med chokladen, stor risk att allt blir en klumpig massa.
*Om nu detta händer, (vilket det då och då gör) få inte panik utan ta fram elvispen! Börjar äggulan och chokladen klumpa sig, tillsätt den vispade grädden, lite i taget och vispa med elvispen. Efter ett par sekunder brukar allt bli till en len massa i skålen och faran är över!

Nu till receptet!
Vit chokladmousse 4 portioner:
200 g vit choklad
1 äggula
3 dl vispgrädde
Börja med att hacka chokladen fint och smält den över vattenbad. Ställ åt sidan och låt svalna helt.
Separera äggulan från vitan och vispa upp gulan lätt. Vispa grädden tills mjuka toppar bildas, vispa den inte allt för hård, då kan moussen lätt bli lite grynig.
Blanda ner äggulan, lite i taget i den smälta chokladen, rör konstant. Tillsätt sedan chokladsmeten i grädden och blanda allt noga.
Ha upp i portionsglas och låt stelna i kylen minst två timmar.


Nästan all slags mousse blir sådär extra god om du serverar lite syrliga bär till, på sommaren är det såklart allra godast med färska men så här på vintern får man nöja sig med frysta. På den ICA-affär jag handlar har de börjat med bär i lösvikt, dom är styckefrysta, kanonfina och lämpar sig perfekt till en tjusig dessert!
Idag har jag valt att servera björnbär till min chokladmousse då de håller sig fasta och fina fast du värmer på dem.
Låt höra, vilken är din favoritsmak när det kommer till chokladmousse?

5
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
I Mitt Stora Kök
13 år sedan

Ååååhhh, chokladmousse med lite hallonsås till är min absoluta favorit. Ser mkt gott ut! =)

Lotta - ohlovely.se
13 år sedan

Så fantastiskt gott det ser ut. Det kanske jag ska prova mig på! 🙂
Gott Nytt År!

Foodelicious.se
13 år sedan

Ser underbart frestande gott ut! Har tidigare gjort det med vanlig choklad men aldrig med vit, men ska absolut testa det.
Hoppas du hade en mysig och underbar jul! God fortsättning!

sanna
13 år sedan

Tack! För ett bra recept och bra tips. Jag skall testa till nyår.
Det kommer nog bli marabous vita vinterchoklad. Vit choklad med smak av vanilj :).
Gott nytt år!

Sofia
13 år sedan

Jag gjorde vit chokladmousse för någon vecka sedan och det är verkligen underbart gott! 😀

MATBLOGGEN
13 år sedan

Vit chokladmousse gjorde vi här om dagen- så himla gott 🙂
Just nu så blir det mest nyårs godis ,
blandannat en god Mjölkchoklad fudge :
http://pernillawahlgren.se/bloggar/jennys-matblogg
Väldigt god 🙂

Josefine
13 år sedan

ååå så gott de ser ut!!! 🙂

Cecilia
13 år sedan

Ser jättesmarrigt ut! Björmbär är så gott.

Rebecca
13 år sedan

Vit chokladmousse är jag fruktansvärt svag för. Men all chokladmousse som från början är gjord på en god choklad går ner 🙂

Elin
13 år sedan

De där ser väldigt gott ut! (:

Ester
13 år sedan

Vilken härlig blogg du har!! Här kommer jag att titta förbi fler gånger. 🙂

Billy
13 år sedan

Vilken perfekt nyårs dessert<3 Här blir det nog någon form av kladdkaka med grädde och bär..

Elins blogg - foto & vardag.
13 år sedan

Gott nytt år!
Hoppas du får en ett bra år!
Ska vi prenumerera på varandras bloggar? 🙂

Elin A
13 år sedan

Gjorde denna till gårdagen fest! Vad enkelt, vad gott och vilken succé det blev!! Tack för en fantastisk blogg!!

Manni
13 år sedan

Mm jag älskar vit choklad. Det där enkla lilla receptet måste jag definitivt prova vid tillfälle. Härliga och inspirerande bilder!

Ester bakar
13 år sedan

Det såg gott ut! Men blir den sådär fluffig och god? När jag testade göra ett annat recept på vit chokladmousse så blev den mer kompakt, mer krämliknande än mousse. Och jag vill ju att den ska bli fluffig! 🙂

Sophia
13 år sedan

Åh, så gott! Den ska jag ta å göra till mamma som fyller år idag 😀

trackback
12 år sedan

[…] Men liksom sist när jag hanterade vit choklad gick det åt pipsvängen. Receptet jag använde var DETTA från Linneas skafferi-bloggen. Det verkade enkelt: smält choklad, vispa i äggulor, vänd ner […]

Denise
12 år sedan

Håller på och gör vit chokladmousse just nu för att ha den klar till imorgon. Firar 1 år med mitt körkort då. Väldigt fin och mysig blogg du har!

Jessica
12 år sedan

Bra tips till nyår!!

trackback
12 år sedan

[…] och sedan fläderkräm samt att vi satte lite hallon. Vit chokladmousse-receptet hittade jag här och det kan jag rekommendera. Fläderkrämen var inte alls någon höjdare enligt mig, så den […]

Lisa
11 år sedan

Det här receptet suger. Gör det inte då allt bara skär sig eftersom det är för mycket choklad i receptet.

LinnéasSkafferi
LinnéasSkafferi
Svara på  Lisa
11 år sedan

Så synd att du inte gillar receptet. Chokladmouse kan vara lite trixigt att göra, men jag hoppas du hittar ett recept som passar dig bättre.

Anti-husmor
11 år sedan

Tack för tipsen med moussen, om den krånglar. Det räddade min.Misslyckade en gång när jag skulle göra en vit chokladmoussetårta. Det skar sig helt. Provade nu detta recept där man istället skulle sätta äggulan direkt i chokladen. Allt borde ha varit rätt temperatur, men när första droppen äggula nådde chokladen så blev den hård genast. Följde sen rådet med elvispen och det fixade sig. Tack!
(varför ska man ha äggula i alls förresten?)

Vickan
11 år sedan

Tack för receptet, det blev gott! Hade färska blåbär till men det hade nog passat bättre med hallon som är lite syrligare.

Minna
9 år sedan

ett tips till alla som misslyckas med chokladmousse, chokladen måste ner till 65 grader innan ni tillsätter äggen, annars blir det hårt, klumpigt och grynigt.. är det varmare så koagulerar ägget.. Lycka till

casino bonus
8 år sedan

QfWHpd Im obliged for the post.Really looking forward to read more.

קזינו בזמן אמת
8 år sedan

I truly appreciate this blog article.Thanks Again. Fantastic.

Phantom Full hindi Movie
8 år sedan

This is a really good tip particularly to those new to the blogosphere. Simple but very accurate info Thank you for sharing this one. A must read article!

foundation repair dallas
8 år sedan

Wow! Thank you! I permanently wanted to write on my website something like that. Can I include a fragment of your post to my site?

http://top9moments.com/21-day-sugar-detox/
8 år sedan

A big thank you for your article post. Really Great.

seo marketing writer
8 år sedan

You ave made some really good points there. I checked on the internet for more information about the issue and found most people will go along with your views on this website.

for more info
8 år sedan

Very informative blog post.Thanks Again. Fantastic.

Elisha Levi and Omri
8 år sedan

Pierre signe astrologique horoscope septembre balance Here is my homepage; voyance en ligne gratuite

Pavilion Potong Pasir
8 år sedan

Looks like these guys have plenty of outsourcing opportunities available.

happy diwali quotes
8 år sedan

Very interesting information!Perfect just what I was looking for! аЂа‹аЂ Washington is the only place where sound travels faster than light.аЂ аЂа› by C. V. R. Thompson.

best paint sprayer
8 år sedan

Major thanks for the blog. Keep writing.

trackback
8 år sedan

Google
Here is a superb Weblog You might Come across Fascinating that we encourage you to visit.

trackback
8 år sedan

Advertise My Website
[…]Here are several of the internet sites we suggest for our visitors[…]

trackback
8 år sedan

Free online music streaming
[…]Here are several of the internet sites we advise for our visitors[…]

trackback
8 år sedan

g-spot stimulator
[…]Every after inside a when we decide on blogs that we read. Listed below are the newest web sites that we select […]

trackback
8 år sedan

you could check here
[…]one of our guests not long ago encouraged the following website[…]

trackback
8 år sedan

free slots machine
[…]we prefer to honor many other online sites on the internet, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages worth checking out[…]

trackback
8 år sedan

other
[…]below you’ll uncover the link to some internet sites that we think you should visit[…]

trackback
8 år sedan

free slots machines
[…]always a big fan of linking to bloggers that I appreciate but do not get a good deal of link adore from[…]

trackback
8 år sedan

Go Here
[…]The data mentioned in the article are a few of the most effective readily available […]

trackback
8 år sedan

More Bonuses
[…]one of our guests recently encouraged the following website[…]

trackback
8 år sedan

curtain singapore
[…]always a massive fan of linking to bloggers that I love but really don’t get a great deal of link appreciate from[…]

trackback
8 år sedan

weblink
[…]although internet websites we backlink to beneath are considerably not related to ours, we feel they’re in fact worth a go as a result of, so possess a look[…]

trackback
8 år sedan

radio controlled clock
[…]Here is an excellent Weblog You might Uncover Exciting that we Encourage You[…]

trackback
8 år sedan

Bullet Vibrator
[…]one of our visitors lately suggested the following website[…]

Vinglögg

Nästa inlägg

Alkoholfri vitvinsglögg

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x