Jag ser att ni undrar vart jag har tagit vägen, men jag lovar jag är inte borta! Tyvärr sover den där sonen ganska dåligt om nätterna, så orken om dagarna är inte riktigt på topp. Jag har insett att det är ganska svårt att hinna baka, fota, redigera bilderna och blogga-samtidigt som man har en fyramånaders bebis som vill ha din fulla uppmärksamhet. Sen har jag under oktober varit iväg på ett ganska stor jobb som tagit mycket tid och energi. Som jag tidigare sagt väljer jag kvalité framför kvantitet här på bloggen. Jag bloggar hellre mer sällan och visar upp fina bilder, mot att blogga ofta och inte ha någon känsla i det.
Nog om detta och över till de lite mer viktiga sakerna här i livet, som glass. Förra helgen åt vi middag hos mina föräldrar och som vanligt (inte för att jag misstycker det minsta) hamnade det på min lott att fixa något gott att äta till dessert.
Kvällen till ära blev det glass och inte vilken glass som helst. Nej en sån här riktigt onyttig variant som var superenkelt att göra!
Själva grundingredienserna i glassen är vispgrädde och kondenserad mjölk (japp, jag sa ju att det var onyttigt!). Du behöver ingen maskin, det skall inte kokas, eller röras om i glassen var tjugonde minut och ändå smakar resultatet helt fantastiskt. Som en liten del av himlen faktiskt. Om himlen nu består av glass vill säga..
Vispa grädden tills mjuka toppar bildas, vänd i en burk med kondenserad mjölk, den behöver inte kokas innan.
När vi var nere i Malmö för ett par veckor sedan smet jag in på The American Store, där passade jag på att shoppa på mig en hel del vikta saker, som till exempel de här små knapparna av jordnötssmör. Nu finns ju dessa tyvärr inte att köpa i Sverige, men man kan nog lika gärna blanda i grovhackade jordnötter och en liten klick jordnötssmör.
För att få lite balans i det hela (ja, glass kan faktiskt bli för sött) hade jag i lite mörk choklad också.
Det absolut viktigaste momentet-provsmakningen!
Stjälp upp den krämiga glassen i en brödform. Konservburkar ger mig fortfarande rysningar längs ryggraden efter att jag en gång fick ett djupt jack i handen när jag skulle öppna en burk med krossad ananas. Det hela slutade i ett par stygn och sjuksrivning en vecka! Men den här gången gick det hela helt smärtfritt, inte en skråma!
Strö sedan bitar av mörk choklad och jordnötterna över glassen. Låt stå i frysen i cirka 6 timmar. Inget mer rörande, skakande eller vispande. Efter 6 timmar har man den mest goda och lena glass en människa kan tänka sig!
Glassen i sig är ganska söt och mäktig, därför är det nog klokt att smaksätta med något som tar udden av det söta. I det här fallet blev det den mörka chokladen. Den här glassen kommer jag garanterat göra fler gånger och prova mig fram med nya smaker.
Här kommer receptet igen.
Glass utan maskin, 6 port:
5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk
100 g mörk choklad
jordnötter
jordnötssmör eller 2 dl Reese´s jordnötsknappar
Vispa grädden tills mjuka toppar bildas, vänd ner den kondenserade mjölken. Blanda väl. Tillsätt hackade jordnötter, en klick jordnötssmör (eller jordnötsknappar) och den mörka chokladen. Rör om och ha upp glassen i en avlång brödform. Strö över lite jordnötter och choklad som dekoration. Frys i minst 6 timmar.
Seså, spring till affären för att inhandla ingredienser, den här glassen vill du inte gå miste om!
bild:Sebastian Niemi-Carlsson
Åh, vad gott!
Smarrigt, och så enkelt det verkar! Måste testas.
Mums!! Härliga bilder! 🙂
Ooo, ser ju jätte smarrigt ut! För amerikanskt godis kolla in http://www.usagodis.se, dem har hur mkt som helst! Butik i centrala Stockholm och webshop. Tar 9:- i frakt oavsett hur mkt man handlar samt att man kan betala med faktura (Klarna) 😉
Det här verkade ju väldigt smidigt, ska nog prova vid ngt tillfälle…
Hjälp så underbart himmelskt detta lät, jag måste testa! Jag ska bara inhandla lite grädde och hitta på någonting spännande att smaksätta med, det finns nog i skafferiet 🙂
Åhh så gott! Gjorde precis något liknande 🙂
åh, ser helt underbart ut!
Mumma! Det där ska provas!
Egengjord glass är bland de godaste som finns 🙂
Men herregud så gott!! 😛
Nu gjorde du mig riktigt lycklig, jag alskar glass och har tyvarr inte kopt glassmaskinen annu….men nu antligen verkar det som om jag kan fixa hemmagjord glass anda:)) Skriver upp receptet och ska testa detta helt klart, tack for receptet:))
Kramar,
Nena
Åhh denna måste jag testa, snarast!
åh det där såg ju heeeelt underbart gott ut!
Wow! Måste prova 🙂
åå måste testas!! har bara en fråga 🙂 vad är ”kondenserad” mjölk? 🙂
Ser supergott ut!! 😀
Låter väldigt gott! Och roligt att man inte behöver glassmaskin 🙂
Åh, den låter ju helt fantastisk! Blir till att testa i helgen…eller imorgon 🙂
Förresten – Kan man hitta kondenserad mjölk i vanliga mataffären eller måste jag till nån specialbutik?
kondenserad mjölk finns på konservburk på bak-hyllan (vid blockchokladen typ) i vanliga mataffärer.
Låter supergott! Jag ska lätt göra det någon dag 😀
Låter jättegott !!! Och enkelt .. älskar sådana recept! =)
Åååh, det ser galet gott ut, och låter för bra för att vara sant! Jag älskar reeses jordnötstoppar – roligt att du använde dem 🙂
Menar du att det går o köpa dom Reece-knapparna i Malmö affären??? Ska genast springa dit o köpa i så fall!
Superfin blogg! Hit kommer jag att komma igen!
Så gott det låter!!
Den där glassen är verkligen super, jag gjorde en liknande fast med rom, choklad, hackade nötter och körsbär. Men det ser ju inte dumt ut med de där jordnötsgodisarna i heller 🙂
http://momaskitchen.se/2011/02/18/hemgjord-glass/
Ser så hiimla gott ut! =) Detta är ett recept jag verkligen ska pröva mig på =)
Ååh, så gott det ser ut! 🙂
Åh, jag har nu provat att göra den här glassen och den var farligt god! Jag har letat recept på glass utan ägg och det här blev ju perfekt både i smak och konsistens. Tack så mycket för en fin blogg!
Guud, ser helt underbart gott ut!! Och pricken över i:t med mörk choklad uppe på! : )
Åh, herregud vad det låter gott! Jordnötssmör som är så gott också. Detta ska jag verkligen prova på. Jag måste berömma dig för dina fina bilder också! Jag bloggar också om mat. Kolla gärna in min blogg (http://nudlardeluxe.blogspot.com/)
Jag är glassälskare. Önskat mig en glassmaskin. Jag ska verkligen göra detta receptet. Huu så gott! //Fia
Å detta måste testas;) jammi! Tack för bra tips;) Vackra bilder.
Jag tänkte prova det här receptet imorgon när jag ska bjuda några vänner på mat. Problemet är att en av dom är nötallergiker så jordnötter eller mörk choklad är inte att tänka på som smaksättning, då det kan innehålla spår av nötter. Har du något bra tips på annan smaksättning?
angáende konservburkar: tupperware erbjuder en burköppnare som öppnar burken sá att man bara kan lyfta upp locket, och det är inga skarpa kanter. den är inte helt billig, men absolut värt investeringen!
Det här lät så gott att jag direkt sprang till affären och handlade. Igår kväll svängde jag ihop glassen efter middagen och ikväll fick vi smaka. Såååå gott! Dock gillar jag inte jordnötter, så jag tog bara mörk blockchoklad som jag hackade. En riktig favorit redan! Den här kommer jag att göra till middagar framöver! Tusen tack för tipset!
Men fy hu’un vad gott, det här måste jag göra!
kram på dig
Nu ligger glassen i frysen och väntar på att morgondagens gäster ska få komma och provsmaka tror de kommer bli vääldigt gott 🙂 och så enkelt!
Jag har gjort glassen åt mig och min kille, vi hade den till efterätt ikväll! Nästan för lätt att göra =) inget jobb alls, ju! Den är otroligt god och otroligt mäktig, man orkar bara lite åt gången. Men det är bra, då räcker den längre. Nästa gång ska jag servera den med en hallonsås till, kan bli kanongott känner jag på mig.
Åh det där ser ju riktigt gott ut!!
Kram Victoria på http://www.victoriasprovkök.se
Tack för ett fantastisk recept! Glassen finns nu i frysen och ska bli serverad ikväll efter raclette middag. Tack!
Och nu har jag fått order av maken att göra en ny sats. Det här är den godaste glassen han smakat, säger han, och jag håller med!
Hej!
Tänkte tipsa om en konservöppnare från tuperware som gör kanterna mjuka så man inte kan skära sig på dem. http://www.tupperware.se/produkter/konservoeppnare
Har testat den och den är toppen!!
[…] glassreceptet! […]
Är den kondenserade mjölken sötad eller original? (:
[…] fullt upp. Fullt upp med att väva på den mattan jag visade igår. Hmm… men jag har testat världens enklaste glassrecept. Inte dumt alls (minus jordnötterna). Posted in […]
Gjorde denna glass och bjöd på mina vänner, den uppskattades verkligen. SUPERGOD!!
Vilket super enkelt recept! Det blev riktigt smarrigt. Jag testade att ha i ett paket saffran i stället för jordnötterna och chokladen, blev riktigt smarrigt.
Fin blogg du har
Alltså- vilken gudomligt god glass jag fick till ikväll! Genom att följa ditt recept, men med undantaget att jag blandade den kondenserade mjölken med 200 g SMÄLT mörk (72%) choklad. Sedan blandade jag allt och freaking jesus vad gott det blev =) =) Perfekt chokladglass, helt enkelt! Godare än Lejonet & Björnen! Jag tror jag älskar dig Linnea, tack för årets bästa recept!
Det här låter ju också sjukt bra! Måste testas!!
Måste bara säga det, att göra glass på kondenserad mjölk är ju genialiskt! Jag har gjort tusen variationer (eller snarare 4) på det här receptet (fast med kokad mjölk för det är ju ännu godare) och är helt lyrisk! De hade tyvärr slut på jordnötsplupparna i Malmö förra veckan men ska höra av sig när de kommer in igen i dagarna. Kan verkligen tänka mig att lite salt som bryter av kolan är toppen!
Det vill jag också veta! Bor i Tyskland och här är osötad vanligast så nu är jag rätt förvirrad?