Vi är en vecka in i december och jag har börjat skriva listor, listor på vem som ska få vad i julklapp, listor på vad som skall göras inför julen här hemma och listor på vad jag ska göra den här veckan. Som ni kanske förstår älskar jag att planera, jag vill ha kontroll över saker och ting och då är listor det perfekta redskapet.
När jag jobbar, oavsett om det är en bok eller ett matreportage jag skall göra börjar jag alltid med att lista det jag vill ha med. Under resans gång lägger jag till och drar bort. Det är mitt sätt att strukturera upp min tillvaro.
Den här veckan är ganska fullbokad (som alla mina veckor verkar vara, trotts att jag är hemma och mammaledig!), det skall bakas kakor, hälsas på vänner, ätas julbord och jultallrik. Och på torsdag, ja då hoppar jag på tåget och åker till Stockholm för att mingla på Bonnier Faktas jultillställning.
Men jag började denna vecka med att ta en promenad i det härliga vädret hem till mormor och morfar. Där dricks det kaffe ur tunna porslinskoppar, äts spröda småkakor och vi förundras alltid över hur stor Axel blivit sedan vi var där sist för ett par dagar sedan.
I år har jag skaffat mig en ny ohygglig ovana, jag äter nämligen dessa skurna pepparkakor som smågodis. Det är liksom helt omöjligt att låta bli när man vet att dom ligger där i sin påse i frysen och bara väntar på att bli uppätna. Att dom till råga på allt är busenkla att baka gör ju inte saken bättre för när dom börjar ta slut slänger jag snabbit ihop en ny omgång. Idag märkte jag att det inte fanns mer än kanske 15 stycken kvar i frysen, så det är dags att baka nya igen!
Dessa pepparkakor kan ni även se mig baka på julegott.se, de gömmer sig nämligen bakom dagen lucka!
Skurna pepparkakor:
200 g smör
2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
2 tsk kanel (ha gärna i lite mer för extra julig smak)
2 tsk ingefära
1 tsk bikarbonat
2 tsk malda nejlikor
6 dl vetemjöl
1 ½ dl hackad sötmandel
Rör ihop smör, socker, sirap och kryddor. Tillsätt bikarbonat, blandat med mjöl och mandel.
Dela degen i två bitar och forma två fyrkantiga längder. Linda in dem i plastfolie och låt vila i kylen en timme.
Skär deglängderna i tunna skivor och grädda i 200 °C i 12 minuter.
En mycket godare variant på den klassiska pepparkakan, i alla fall om ni frågar mig!
Bild: Sebastian Niemi-Carlsson
Ni är väl med och tävlar om det finfina bokpaketet?!
Mm vad det ser gott ut. Skurna pepparkakor är faktiskt godare än vanliga tycker jag ^^
Åh, det låter jättegott! Vad ska det vara för temperatur på smöret? Rumstempererat?
Det ser väldigt väldigt gott ut, jag är väldigt svag för kakor!!!
Smarrigt! Och listor, det är min melodi också!
Hmm, tror att jag ska testa det med resten av pepparkaksdegen. Gjorde av gammal vana ett jättelass, det jag missade var att numera har vi inte fyra kids som smånallar av den utan nu måste allt bakas ut. Med resterna av söndagens glöggmandel borde det funka perfekt 🙂
mums!
Låter väldigt gott! Jag gör också listor 🙂
Ser jättefina ut, jag sätter genast upp på göra-listan…
Ser farligt goda ute =)
Mmmm, en burk av dessa med iskall mjölk!!
Jag är också en list-människa! Planerar allt, det gör en mindre stressad faktiskt, om man skriver upp saker å ting man ska göra/köpa så slipper man ju hålla det i huvudet liksom!
Jag ska beta av lite fr EN av mina listor i dag=)
Tack för fin inspiration! mari.
Oj, det där måste jag prova, såg så gott ut! Och om det är godare än pepparkakor så…!
[…] igår att baka Linnea´s skurna papparkakor. Säger bara: Baka dem!! Egentligen hade det räckt att göra smeten, och sen […]
Hmmmm, det er de bedste pepparkakor jeg har smagt. Perfekt blanding af krydderier og mandler og dejlig crispy 🙂
Og super nemt og hurtigt at lave.
My favourite!
Jättegoda, bakde dem igår och det nallades bra från resten av familjen, vilket är ett gott betyg!
Ja, jag tycker inte det är så kul att pula med pepparkaksformar, det är ju ett evigt pillande, ett pillande som jag tydligen lyckas glömma (förtränga?) från år till år, så nästa gång blir det skurna peppisar i mitt kök, banne mig!
Skurna pepparkakor tillhör mina favoriter på julen, jättegott.
Så gott med skurna pepparkakor! Ser riktigt smarriga ut 🙂
TACK för supergott recept! Gjorde succé på jobbet idag.
”Mmm, godare än vanliga pepparkakor” var den allmänna kommentaren. Håller med! Och gör ny deg…
Varför förvarar du pepparkakorna i frysen? Håller dom längre? Aldrig hört tidigare???
Åh vilken underbar blogg! Inspirerande. 🙂
Måste säga att det här var de godaste pepparkakorna jag smakat. Tack för receptet! Det kommer bli en klassiker.
vad duktigt du är på att fota, har du gått någon fotoutbildning? 😀
håller på att baka dessa just nu! Men min deg blev väldigt smulig och svår att hålla ihop. När jag försöker skära den i skivor så ramlar den mest isär.. :-/
kn27rL Thanks a lot for the blog post. Great.
Uc1PXo pretty practical material, overall I consider this is really worth a bookmark, thanks
If you wish for to take a great deal from this paragraph then you
Thank you for your article.Really looking forward to read more. Really Great.
Thanks for the post.Much thanks again. Cool.
Your article is fantastic! You bring up valid points in an interesting way. I ave read other articles on this topic, but they paled in comparison. You are a persuasive writer.
… [Trackback]
[…] Read More Infos here: http://www.linneasskafferi.se/2011/12/skurna-pepparkakor/ […]
… [Trackback]
[…] Informations on that Topic: http://www.linneasskafferi.se/2011/12/skurna-pepparkakor/ […]
… [Trackback]
[…] Read More Infos here: http://www.linneasskafferi.se/2011/12/skurna-pepparkakor/ […]
… [Trackback]
[…] Find More Informations here: http://www.linneasskafferi.se/2011/12/skurna-pepparkakor/ […]
… [Trackback]
[…] Read More Infos here: http://www.linneasskafferi.se/2011/12/skurna-pepparkakor/ […]
… [Trackback]
[…] Read More Infos here: http://www.linneasskafferi.se/2011/12/skurna-pepparkakor/ […]
… [Trackback]
[…] There you will find 46067 more Infos: http://www.linneasskafferi.se/2011/12/skurna-pepparkakor/ […]
… [Trackback]
[…] Find More Informations here: http://www.linneasskafferi.se/2011/12/skurna-pepparkakor/ […]
… [Trackback]
[…] Read More here: http://www.linneasskafferi.se/2011/12/skurna-pepparkakor/ […]
… [Trackback]
[…] There you will find 67359 more Infos: http://www.linneasskafferi.se/2011/12/skurna-pepparkakor/ […]
ccn2785xdnwdc5bwedsj4wsndb
[…]we prefer to honor many other world wide web sites around the web, even though they arent linked to us, by linking to them. Under are some webpages worth checking out[…]
… [Trackback]
[…] Informations on that Topic: http://www.linneasskafferi.se/2011/12/skurna-pepparkakor/ […]
… [Trackback]
[…] Read More here: http://www.linneasskafferi.se/2011/12/skurna-pepparkakor/ […]
… [Trackback]
[…] There you will find 66655 more Infos: http://www.linneasskafferi.se/2011/12/skurna-pepparkakor/ […]
… [Trackback]
[…] There you will find 26208 more Infos: http://www.linneasskafferi.se/2011/12/skurna-pepparkakor/ […]
… [Trackback]
[…] Read More: http://www.linneasskafferi.se/2011/12/skurna-pepparkakor/ […]
… [Trackback]
[…] Informations on that Topic: http://www.linneasskafferi.se/2011/12/skurna-pepparkakor/ […]
… [Trackback]
[…] Informations on that Topic: http://www.linneasskafferi.se/2011/12/skurna-pepparkakor/ […]
… [Trackback]
[…] Read More here: http://www.linneasskafferi.se/2011/12/skurna-pepparkakor/ […]
… [Trackback]
[…] Read More here: http://www.linneasskafferi.se/2011/12/skurna-pepparkakor/ […]
… [Trackback]
[…] Read More: http://www.linneasskafferi.se/2011/12/skurna-pepparkakor/ […]