linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Annons

Glöggpannacotta

 

 

 

Pannacotta, en dessert som tjatats sönder hundra gånger om i halv 8 hos mig, i en mängd olika varianter och smaker. Det är en dessert som jag fram tills för bara ett litet tag sedan varit helt övertygad om att jag absolut inte gillat. Jag var till och med så barnslig här för ett tag sedan att mamma fick ta fram glass till mig när dom bjöd på middag och pannacotta serverades till dessert. Så här i efterhand kan jag ju tycka att man som vuxen skall äta det som serveras och inte bete sig som en aningens bortskämd barnunge..

Men som vanligt när jag är fullt övertygad om något så får det gå en tid och vips har jag ändrat åsikt. Det har hänt förr och lär med all säkerhet hända igen.

Orsaken till mitt ogillande av denna dessert är att jag antagligen fått den serverad med på tok för mycket gelatin i. Så den är sådär stabbig och mastig ni vet. Anledningen till detta är med all säkerhet att man tar till lite extra gelatin så man skall vara säker på att den verkligen stelnar.

Men jag har nu insett att om man drar ner på gelatinet så får man en helt annan dessert, det blir krämigt, lent och inte alls sådär mastigt och klibbigt!

Och så här i juletid, vad passar bättre än att bjuda på glöggpannacotta? När det kommer till glögg med låg alkoholhalt är Dufvenkrooks glögg med chili och choklad min absoluta favorit och därför fick den agera smaksättning. För att bryta av allt det söta toppade jag min dessert med rostad mandel och finriven mörk choklad. Självklart kan du använda den glögg du gillar bäst!

Pannacotta med glögg, cirka 6 portioner:

3 gelatinblad
5 dl vispgrädde
1 msk muscovadosocker
1 knivsudd vaniljpulver
3/4 dl glögg

1 dl mandel
ca 50 g mörk choklad

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Häll upp grädden i en kastrull och ha i sockret och vaniljpulvret.
Låt grädden koka upp. Krama vattnet ur de blötlagda gelatinbladen och rör ner med i den varma grädden. Vispa ordentligt så att allt gelatin löses upp. Tillsätt glöggen. Häll upp grädden i portionsformar eller glas. Låt stå svalt i 3-4 timmar.
Hacka mandeln och rosta den i en torr varm stekpanna. Låt mandeln svalna helt innan du dekorerar pannacottan med den och finriven mörk choklad.

Vilken dessert serverar du helst så här i juletid?

Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

  1. casino bonus codes

    ep3An6 This is very interesting, You are a very skilled blogger. I ave joined your rss feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I have shared your web site in my social networks!

    1. Nina

      Jag använder alltid gelésocker när jag gör panna otta. Grundreceptet är 1dl gelésocker till 3-4 dl grädde plus valfri smaksättning. Koka upp, låt koka 30 sekunder och häll i portionsformar och ställ på kylning. Superenkelt!

  2. Caroline

    Jag provade göra glöggpannacottan igår kväll och det blev en riktig succé bland mina gäster! Idag tänkte jag prova göra sillsorterna som du gjorde i julkalendern på julegott.se. Tack för att du är en sån fantastisk inspirationskälla! =)

  3. Kim

    Jag säger det samma som någon tidigare kommenterat: gelesocker multi, och du får en krämig och nästan lite fluffig pannacotta.
    En fin och fräsch juldessert är tunt skivade clementiner på ett fat. Strö över kanel, socker, kanske kardemumma och rostade nötter. Servera med en liten klick lättvispad grädde.

  4. Me And My Sweets

    Mmmm! pannacottan kan verkligen varieras i all oändlighet och gott är det.

    Själv är jag mkt för pajer i alla dess former! .-) Bakade nyligen en fantastisk god äppelpaj som jag kan rekommendera.

  5. Sofia

    Ett tips är också att byta ut en del av vispgrädden mot mellangrädde. Jag tycker inte om med bara vispgrädde i längre sen jag är van med den varianten med båda mellangrädde och vispgrädde. Den känns inte alls lika mastig och fet!
    Tack för en fin blogg och god jul!
    //Sofia

  6. Veronica

    Vilken underbar juldessert! Den ska vi absolut testa under julen. Det är så trevligt att kika in här, jag får alltid massa inspiration. Tack!
    Trevlig Helg!
    Veronica

  7. Carin

    Jag har precis samma erfarenhet som du när det gäller panna cotta – alldeles för mycket gelatin.Helt enkelt stabbigt osv. Sen hittade jag ett recept på chokladpanna cotta och provade ut geletininnehållet ordentligt. Har fått mycket beröm för just den. Finns på min blogg.

    Jag får se om jag vågar prova din 🙂

  8. Elin

    Prova att göra pannacottan med gelesocker istället!
    Det blir supergott och mycket ”luftigare” .

    Jag var super kritisk först, men sen fick jag det till dessert hos en vän, och oj vilken överasskning, det var mycket godare än min gelatinpannacotta!!:)

  9. Jennie

    TACK för ett bra juldessert-tips, nu vet jag vad jag ska göra till alla kommande julmys. Fantastiskt att läsa det du skriver och att ta del av dina recept, du inspirerar mig.

Annons