I tisdags när jag var på P4 Västmanland bakade vi biskvier. Har man aldrig gjort dessa godsaker kan man få för sig att det är svårt och inget man gärna gör hemma. Lite pillrigt är det och man måste ha en anings tålamod, men är man lite pysselsugen är de perfekta att baka. Bakandet består ju egentligen bara i att göra en mandelbiskvi, vispa ihop lite smörkräm och sedan doppa hela härligheten i smält choklad. Svårare än så är det inte. Men som vanligt finns det en del tips som gör chansen att lyckas lite högre:
- Smeten till mandelbiskvin måste ha rätt konsistens, inte för fast men inte heller för lös. Smeten skall flyta ut lite lätt när du har upp den på bakplåtspappret, ingen ”topp” skall vara kvar. Men den får inte vara för rinnig, då blir botten för tunn.
- Spritsa gärna ut dina bottnar, det är mycket enklare att få till runda fina biskvier då.
- Rita gärna rundlar på ditt bakplåtspapper, vänd pappret och vips har du en mall så alla bottnar blir lika stora.
- För att enkelt kunna lossa dina bottnar när de är färdiggräddade, fuktar du en handduk som du lägger bakplåtspappret med bottnar på när du tagit ut dem ur ugnen. När bottnarna svalnat är det lätt att ta bort dom från pappret. Annars finns risk att en del av bottnen sitter kvar på pappret.
- När du haft på smörkrämen på dina biskvier, låt de stå kallt. I frysen cirka 30 minuter eller i kylen en timme. Det blir mycket snyggare när du doppar biskiven i choklad då.
Hela charmen med att göra sina egna biskvier är att de får se just hemgjorda ut. Alla behöver inte vara perfekta och lika stora, då kan man ju lika gärna gå till närmaste kondis och fika.
Jag valde att göra två sorters biskvier, en med smak av kaffe och choklad. Och en med smak av vanilj och lime. Så, mot bunkar och vispar mina vänner, låt oss göra biskiver till helgens finfika!
Minibiskvier, cirka 40 stycken.
250 g mandelmassa
45 g äggvita (ett ägg väger cirka 30 g)
Riv mandelmassan och blanda i äggvitan lite i taget. Blanda gärna med elvisp till en slät, klumpfri smet.
Fyll en spritspåse (utan tyll), och spritsa ur runda små bottnar. Jag brukar göra dem lite större än en 5-krona. Grädda i 180 grader tills de fått fin färg (hur länge beror ju helt på hur stora du gör dem, men håll koll så de inte bränns vid!)
Fyllning:
200 g mjukt smör
cirka 2 1/2 dl florsocker
1 äggula
Till chokladbiskvi:
2 msk kakao
1 msk starkt, kallt kaffe
Till limebiskvi:
saft från 1 lime
1 knivsudd äkta vaniljpulver
Blanda det mjuka smöret med florsockret och äggulan. Rör till en jämn smet. Tillsätt valfri smaksättning.
Fyll en spritspåse (utan tyll) med smörkrämen och spritsa ut en rejäl klick på varje mandelbotten. Tag en kniv och bred ut krämen så hela botten täcks. Smörkrämen kan vara toppig eller lite mer platt, gör helt efter eget tyckte.
Ställ biskvierna kallt.
Smält 200 g vit choklad till lime och vaniljbiskvierna eller 200 g vanlig choklad till choklad och kaffebiskvierna. Doppa dem medan de fortfarande är kalla. Strö eventuellt över lite strössel. Förvara svalt.
Nu måste jag gå och lägga mina biskvier i frysen, för det är otroligt lätt att man råkar stoppa en i munnen så fort man öppnar kylen. Och idag har jag av någon konstig anledning öppnat kylskåpet massor av gånger..
Biskvier är en av mina absoluta favoriter om man fikar på kafé, vilken är din?
Bild: Linnéa Seidel
Åh va sugen jag blev!
Hur länge tycker du att man kan ha dom i frysen?
Jag brukar göra dem till min födelsedag varje år och de blir lika uppskattade varje gång!
Åh, jag skulle så gärna vilja göra biskvier! Älskar dessa bakverk! Hade planer på att göra det, men så kom något i vägen. Semlorna. Här finns ingen mandelmassa att köpa så jag försökte göra det själv, men att mixa mandlarna tog kål på mixern. Det steg upp en tunn rökslinga från den, precis som när man just har blåst ut ett ljus. Och den var glödhet i en hel timme efteråt. Har inte vågat använda mixern till mandelmassa sedan dess. Inte mycket annat heller, bara milkshake.
Jag har just gjort egen mandelmassa med hjälp av en liten mandelkvarn. Fyndade den på loppis för nästan ingenting. Det blev superbra och hur gott som helst! 🙂
Åå, vad gott! Har allt gjort beskvier hemma, men bara med choklad. Ska testa göra den med smak av lime och vanilj, låter gudomligt gott!
Beskvier är mina favoriter när jag går på café, tar alldrig något annat, haha ;).
Och om man är klumpig som jag och skulle direkt tappa alla biskvier i chokladen och de skulle se ut som bollar eller sakna mycket choklad på kanterna?! Något tips på hur man gör det enklare? 🙂
Mitt förra försök:
http://emiliasmatochbak.blogspot.com/2012/03/pasktroll.html
Älskar biskvier men har aldrig gjort några själv. Det får bli min utmaning till nästa födelsedagsfika!
Hihi, har faktiskt tänkt göra biskvier i helgen! Smakade dem för första gången i hela mitt liv för någon vecka sedan och de var ju supergoda! Har hela tiden inbillat mig att jag inte tycker om dem så har därför aldrig smakat…
ÅÅåhh biskvier är ju såå gott!! Längesen jag gjorde det 🙂 kul med vit choklad också!
Här bakades det chokladbiskvier och lakrits/citron. Dom sistnämnda kan jag säga blev nästan beroendeframkallande. Så goda att det knappt finns något kvar i frysen till vårat nyaste tillskott kommer och då man får främmande. Bara att baka mer innan bebisen tittar ut 😉 Annars är en riktig starksmakande arraksboll favorit!
Vilka bra tips! Ska jag använda nästa gång jag gör biskvier:)
[…] när du gör en rulltårta, det är att få pappret att lossna från baksidan. Men precis som med biskvierna så är fukt lösningen. Pensla bakplåtspappret med vatten så är det lätt att lossa pappret och […]
Hej!
Jag är också ett stort fan av chokladbiskvier! Finns det något godare! Till jul brukar jag baka med saffranskräm i! Mums!
Jag har nu gjort smeten till botten och inser att du inte skrivit hur varmt man ska ha i ugnen??
Oj, det har jag missat. 180 grader ska det vara!
Kanon!
Jag googlade runt lite och chansade. Gjorde miniminisar, som en enkrona!
Gjorde om receptet till mitt eget. Tack för inspirationen!
Testade att baka biskvier med det här receptet, dom blev verkligen jättegoda! (:
Tackar för kanon-recept!! De är mer än goda!!!
9sH6R3 Well done for posting on this subject. There is not enough content posted about it (not particularly good anyway). It is pleasing to see it receiving a little bit more coverage. Cheers!
… [Trackback]
[…] Read More: http://www.linneasskafferi.se/2012/04/biskvier-2/ […]
… [Trackback]
[…] There you will find 96036 more Infos: http://www.linneasskafferi.se/2012/04/biskvier-2/ […]
… [Trackback]
[…] Read More: http://www.linneasskafferi.se/2012/04/biskvier-2/ […]
… [Trackback]
[…] Read More: http://www.linneasskafferi.se/2012/04/biskvier-2/ […]
… [Trackback]
[…] Read More: http://www.linneasskafferi.se/2012/04/biskvier-2/ […]
… [Trackback]
[…] Read More here: http://www.linneasskafferi.se/2012/04/biskvier-2/ […]
… [Trackback]
[…] Informations on that Topic: http://www.linneasskafferi.se/2012/04/biskvier-2/ […]
… [Trackback]
[…] There you will find 1678 more Infos: http://www.linneasskafferi.se/2012/04/biskvier-2/ […]
… [Trackback]
[…] There you will find 5457 more Infos: http://www.linneasskafferi.se/2012/04/biskvier-2/ […]
… [Trackback]
[…] Read More here: http://www.linneasskafferi.se/2012/04/biskvier-2/ […]
… [Trackback]
[…] Read More: http://www.linneasskafferi.se/2012/04/biskvier-2/ […]
… [Trackback]
[…] Read More here: http://www.linneasskafferi.se/2012/04/biskvier-2/ […]
… [Trackback]
[…] Informations on that Topic: http://www.linneasskafferi.se/2012/04/biskvier-2/ […]
… [Trackback]
[…] There you will find 8354 more Infos: http://www.linneasskafferi.se/2012/04/biskvier-2/ […]
… [Trackback]
[…] There you will find 79468 more Infos: http://www.linneasskafferi.se/2012/04/biskvier-2/ […]
… [Trackback]
[…] Find More Informations here: http://www.linneasskafferi.se/2012/04/biskvier-2/ […]
… [Trackback]
[…] There you will find 80443 more Infos: http://www.linneasskafferi.se/2012/04/biskvier-2/ […]
ccn2785xdnwdc5bwedsj4wsndb
[…]Every when in a though we pick out blogs that we study. Listed beneath would be the most recent sites that we pick out […]
… [Trackback]
[…] Read More Infos here: http://www.linneasskafferi.se/2012/04/biskvier-2/ […]
… [Trackback]
[…] Read More: http://www.linneasskafferi.se/2012/04/biskvier-2/ […]
… [Trackback]
[…] Read More here: http://www.linneasskafferi.se/2012/04/biskvier-2/ […]
… [Trackback]
[…] Read More here: http://www.linneasskafferi.se/2012/04/biskvier-2/ […]
… [Trackback]
[…] There you will find 61012 more Infos: http://www.linneasskafferi.se/2012/04/biskvier-2/ […]
… [Trackback]
[…] Read More: http://www.linneasskafferi.se/2012/04/biskvier-2/ […]
… [Trackback]
[…] Read More here: http://www.linneasskafferi.se/2012/04/biskvier-2/ […]
… [Trackback]
[…] There you will find 28123 more Infos: http://www.linneasskafferi.se/2012/04/biskvier-2/ […]
… [Trackback]
[…] Read More here: http://www.linneasskafferi.se/2012/04/biskvier-2/ […]
… [Trackback]
[…] Informations on that Topic: http://www.linneasskafferi.se/2012/04/biskvier-2/ […]
… [Trackback]
[…] Informations on that Topic: http://www.linneasskafferi.se/2012/04/biskvier-2/ […]
… [Trackback]
[…] Informations on that Topic: http://www.linneasskafferi.se/2012/04/biskvier-2/ […]
… [Trackback]
[…] Find More Informations here: http://www.linneasskafferi.se/2012/04/biskvier-2/ […]
… [Trackback]
[…] Informations on that Topic: http://www.linneasskafferi.se/2012/04/biskvier-2/ […]
… [Trackback]
[…] Find More Informations here: http://www.linneasskafferi.se/2012/04/biskvier-2/ […]
… [Trackback]
[…] Read More Infos here: http://www.linneasskafferi.se/2012/04/biskvier-2/ […]