Saffransbiscotti


saffransbiscotti-4

 

Som vanligt känns det som om december galopperar fram. Under november planerar man allt som skall hinnas med under julmånaden och innan man hinner blinka är det 10 december liksom! Men igår kom jag i alla fall igång med lite julbak. Först ut är dessa saffransbiscotti med vit choklad och mandel. Ljuvligt söta, knapriga och smakrika små skorpor som passar perfekt till en rykande kopp kaffe eller varför inte till en mugg glögg?

Även om jag älskar att baka och laga mat, är jag otroligt bekväm av mig och avskyr att ta reda på all disk som blir. Därför älskar jag själv recept som innebär att man får så lite disk som möjligt. Detta är ett sådant recept. Degen görs direkt i kastrullen man smälter smöret i. Kan det bli enklare än så!?

saffransbiscotti-3

Visst är det underbart att ha med sig barn i köket när man skall försöka göra något vettigt. Som när jag skulle fotografer dessa små skapelser denna gråa torsdag när det aldrig blev ljust ute. Efter lite letande hittade jag ett skapligt ljust hörn av ett köksfönster. Ettåringen lekte snällt på golvet med sina bilar och jag arrangerade skorpor för glatta livet. Då blir det sådär tyst ni vet, jag vänder mig om och ser att han dragit fram pallen till köksbänken, klättrat upp och helt överlycklig står och provsmakar sig igenom skorporna som står kvar på bänken.

Nästa gång jag vänder mig om, har han flyttat pallen till diskhon, klättrat upp och står nu och suger på diskborsten med ett leende från öra till öra. Jag inser att min son förvandlats till en ninja som kan flytta pallen när jag är i samma rum, utan att jag ens hör det!

Men nu till receptet, busenkelt och hur gott som helst!

Saffransbiscotti, ca 40 st:

100 g smör
0,5 g saffran (ett paket)
2 msk valfri glögg
1 knivsudd vaniljpulver
2 dl strösocker
3 ägg
1 tsk bakpulver
6 dl vetemjöl
100 g mandel
150 g vit choklad

Smält smöret i en kastrull, ha i saffran, glögg och vanilj. Koka upp och ha i sockret. Rör om så att sockret smälter och låt allt svalna. Passa undertiden på att hacka mandel och choklad. Knäck i äggen, ett i taget och rör om ordentligt.
Blanda ut bakpulvret i mjölet och ha i cirka 2/3. Ha i mandel och choklad, blanda allt väl och ha sedan i resterande mängd mjöl. Degen kan vara rätt kladdig men skall vara glansig och fin.

Dela degen i två bitar och forma till längder. Platta ut dem ordentligt med hjälp av fingrarna. Grädda först i 180 grader i cirka 15 minuter, tag ut plåten ur ugnen och skär längderna i sneda bitar. Försök att vända dem med snittytan upp. Ställ in plåten i ugnen och sänk värmen till 125 grader. Grädda ytterligare 15 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt skorporna torka i eftervärmen tills ugnen är helt kall eller helst över natten. Förvara i burkar med tätslutande lock.

Svårare än så är det inte att göra sig en omgång solgula saffransskorpor som lyser upp vilken gråtrist dag som helst!

bidl:Linnéa Seidel

1
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Sara
8 år sedan

Ser smaskiga ut! Kan tänka mig att det blir väldigt gott med lite glögg och vitchoklad i. Saffran behöver verkligen en hel del fett och socker för att få fram smaken!

LOPPI
LOPPI
8 år sedan

Det ser himmelskt gott ut! 😀

Pao
Pao
8 år sedan

Jag har nu bakat dessa smarriga biscottis:) men jag undrar bara hur länge du tror att de håller? Kom ju att tänka på att det kan vara en fin gå-bort-present till julafton. Tror du de håller sig fräscha?

Fru Kamomillte
Fru Kamomillte
7 år sedan

Hej skulle gärna baka dessa kakor till lucia, men vad är ett knivsudd? Är det som ett kryddmått? Fin blogg 😊

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Fru Kamomillte
7 år sedan

Hej,
Ja en knivsudd är ungefär ett kryddmått.
Hoppas kakorna kommer smaka 🙂
Kram!

skurna pepparkakor

Nästa inlägg

Skurna pepparkakor

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x