Hemgjord nutella

hemgjordnutella
 

Vet ni, på fredag är det internationella Nutelladagen! Säga vad man vill om dessa temadagar, kanelbullens dag, kladdkakans dag osv, men jag tycker allt det är lite kul. En anledning till att fira lite extra i vardagen.
Och jag tänkte göra mitt allra bästa för att ni skall kunna fira ordentligt! Först ut är ett recept på hemgjord nutella. Eller, det går kanske inte att jämföra detta med den sötsliskiga, sockriga nötcrèmen som finns att köpa på burk (som är helt galet god och jag kan, när ingen ser äta med sked direkt ur burken, men jag veet att den inte alls är bra för mig!).
Nej den här hemgjorda nutellan innehåller faktiskt bara bra saker, lite sötma från honung och mandelmjölk, en djup chokladsmak från kakaon (välj gärna en eko-kakao, dom brukar smaka betydligt mycket mer), nötighet från rostade hasselnötter och en gnutta vanilj. En oslagbar kombination!

Och helt galet enkelt är det att göra också. Ja om du har en matberedare förstås.

En liten burk hemgjord nutella:

2oo g hasselnötter

2 rågade matskedar kakao av bra kvalité
1/2 tsk vaniljpulver
ca 1 msk honung eller annan sötning (söta efter behag)
mandelmjölk

Lägg hasselnötterna i en ugnsfast form. Rosta i ugnen op 175°C i cirka 20 minuter. Lossa skalet genom att gnugga nötterna mellan två kökshanddukar. Lägg de rostade nötterna i en matberedare. Ha i vaniljpulver och kakao. Mixa tills de smuliga nötterna bildar ett nötsmör. Beroende på matberedare kan detta ta upp emot 10- 15 minuter. Mixa i honung och mandelmjölk tills du får önskad konsistens och sötma. Jag hade nog i cirka 1/2 dl mandelmjölk, men hade kunnat haft i lite mer då den stelnar till lite i efterhand. Smaka av och söta eventuellt lite mer honung om så önskas. Förvara i en burk med tätt lock i kylen.

Perfekt att ha i en klick i hett, starkt kaffe, i smoothies, i energibollar eller varför inte bre på ett par äppelskivor och äta som ett snabbt mellanmål?

bild:Linnéa Seidel
 

2
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
filipparadin
filipparadin
8 år sedan

Hej Linnéa, jag verkligen ÄLSKAR Nutella men vill precis som du äta hemlagat allternativ. Blev så peppad av ditt inlägg. får jag dela det på min blogg? och låna din bild? Allt gott Filippa

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  filipparadin
8 år sedan

Hej Filippa,
Dela inlägget på din blig du!
Ha en fortsatt trevlig dag!
Linnéa

Nettan
8 år sedan

Ooh det där lät ju himla gott!

Emil Wallgren
8 år sedan

Den här måste jag tipsa min tjej om! Hon kommer bli SÅLD! 😛

trackback
8 år sedan

[…] fortsätter väl på nutellatemat, eller vad säger ni? Idag fick min hemgjorda nutella bli del i en smarrig smoothie till mig och Isac. Vi har varit hemma i snart en vecka. Det hela […]

trackback
7 år sedan

[…] Vanlig köpe-nutella innehåller massor med socker, men gör du hemgjord nutella får du en härlig nötcreme som kroppen bara mår bra av. Ja om du inte är nötallergiker så klart 😉 Här hittar ni mitt recept på hemgjord nutella. […]

ida
ida
7 år sedan

Detta är jättegott att ha på havregrynsgröt med skivad banan, ringlad honung och kokosflakes o mjölk. MIn nya favoritfrukost!

Vecca
Vecca
7 år sedan

Undrar om man måste ha mandelmjölk eller går det bra med vanlig. Har inte tillgång till mandelmjölk nämligen.

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Vecca
7 år sedan

Det går nog precis lika bra med vanlig 🙂

Malin
Malin
7 år sedan

Mmmmm, gjorde detta igår och det blev SÅ bra! Tack för ett nyttigt och himla gott recept! Alla andra recept jag sett har innehållit choklad. Men iom att jag ammar kan jag inte äta choklad… Kommer göra detta fleeeera gånger!!

trackback
7 år sedan

[…] Först ut är är såklart ett recept på hemgjord Nutella. Och vet ni, den här är faktiskt helt fri från vitt socker, endast sötad med lite honung och så smaksatt med en riktigt, riktigt god eko-kakao. Helt galet god om ni frågar mig. Receptet på min hemgjorda Nutella hittar ni här. […]

Petra Lindberg
Petra Lindberg
3 år sedan

Hur länge håller den i kylen?

Overnightoats 2

Nästa inlägg

Overnight oats

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x