Aioli med räkor

aioli

Ni vet väl att det är alla hjärtans dag på söndag? Jag älskar  att gå ut och äta på restaurang, låta någon annan laga maten och ta hand om disken. Men ibland kan det bara vara så skönt att laga till något enkelt, men gott hemma och sedan krypa upp i soffan och kolla på en film. Så i veckan kommer ni få ta del av en superenkel, barnvänlig alla hjärtans dag-meny, perfekt eftersom vi kommer att fira hemma med kidsen.

Och först ut är så klart förrätten. Räkor med aioli. Alltså hur gott är inte det? Jag skulle kunna äta det både som förrätt och huvudrätt om det var så.

Aioli och majonnäs är såser som många inte vågar sig på att göra hemma, för de kan verka lite skrämmande. Men det är ju i själva verket superenkelt att göra! Jag använder alltid min stavmixer för att mixa ihop majonnäs/aioli och hittills har jag inte misslyckats!

Det finns dock ett par saker som man bör tänka på innan man sätter igång:
*Alla ingredienser skall hålla samma temperatur.
*Använd en hög och ren burk att mixa i. Jag brukar alltid mixa i ett litermått som jag diskar noga och torkar torrt innan den används.
*Tänk på vilken olja du använder. Jag gillar rapsolja, men se till att inte ta den kallpressade, den är väldigt stark i smaken och det blir inte alls gott.

Aioli:
1 helt ägg
1 1/2 tsk dijonsenap
salt
1 msk citronsaft
1-2 vitlöksklyftor
2 dl neutral olja (t ex en mild rapsolja)

Lägg ägg, salt, citronsaft, vitlöksklyftor och olja i en hög bunke, t ex ett litermått. Sätt stavmixern i botet och börja mixa. Vicka lite på mixern och för den sakta uppåt medan en tjock och krämig aioli bildas. Smaka av och tillsätt ev mer citron, salt eller senap.

Aiolin kan du smaksätta med andra goda saker också. En bit chili, lite färska kryddor som basilika eller persilja. Eller varför inte lite saffran?

Räkor, aioli och en bit gott bröd. Förrätten är klar på ett litet kick!

Annat gott, och framförallt enkelt att göra som passar fint att doppa i aioli är baconlindad sparris eller goda brödpinnar.

bild:Linnéa Seidel

1
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Göteborgsmamman
8 år sedan

Lite vardagskärlek kommer här – du är fantastisk!
Tusen kramar. <3

trackback
8 år sedan

[…] Om ni missade gårdagens inlägg där jag tipsade om förrätt att äta på söndag si hittar ni det här. […]

trackback
8 år sedan

[…] Om ni missade gårdagens inlägg där jag tipsade om förrätt att äta på söndag si hittar ni det här. […]

trackback
8 år sedan

[…] att ha bjudit både på förrätt och varmrätt känner jag nu att det är hög tid för desserten. Och idag tycker jag vi lyxar till […]

trackback
8 år sedan

[…] att ha bjudit både på förrätt och varmrätt känner jag nu att det är hög tid för desserten. Och idag […]

trackback
8 år sedan

[…] Efter att ha provat att göra egen majonnäs är det få som går tillbaka och köper färdiggjord. Det blir ju så mycket godare att göra egen. Och det är enklare än du tror. Här har jag listat några tips på vägen hur man enklast lyckas med hemgjord majonnäs/aioli […]

trackback
7 år sedan

[…] Hemgjord aioliÖrtsalsaRomsås & hjortronsås, supergott till lax!Kryddsmör […]

MG 2577

Nästa inlägg

Semla

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x