Sega småkakor

kolakaka
Baka småkakor är något jag gör lite för sällan. Det är ju så enkelt! Och så är det ju faktiskt så gott att ha en liten kaka att knapra på till kaffet. Kanske är det just därför jag inte kan ha småkakor hemma. För det blir så många koppar kaffe, så man med gott samvete får äta fler kakor…
Jag hade lovat mina kära kollegor att fylla på den tomma kakburken här på jobbet. Men det har varit stört omöjligt. Jag som så sällan misslyckas när jag bakar, har två omgångar av katastrofdåliga kakor bakom mig. Helt allvarligt, hur svårt kan det vara att lyckas med småkakor liksom!?!! Helt omöjligt tydligen. Allt flöt bara ut och det blev ingenting av det hela. Bara en smulig, olycklig massa där på plåten.
Så tillsist fick jag ta till ett gammalt beprövat recept, nämligen mormors älskade kolakakor. Men jag tillsatte lite mer mjöl i degen för att få dom lite kompaktare. Vill man göra dom som klassiska kolakakor så hittar ni det receptet här.
 
kolakaka
 
När jag skurit småkakorna i bitar ringlade jag lite smält choklad över och avslutade med att strö svarta sesamfrön över alla kakor som fint fastnade i chokladen.
 
Sega småkakor med smak av ingefära:
100 g smör
1 dl strösocker
1 msk ljus sirap
1 knivsudd  äkta vanilj
1 tsk bakpulver
3 1/2 dl vetemjöl
ev 1 tsk mald ingefära
smält choklad
svarta sesamfrön
Värm ugnen till 175 °c
Rör smöret vitt och fluffigt tillsammans med sockret i en bunke. Använd gärna elvisp.
Vispa ner sirap, vaniljsocker, bakpulver och ev ingefäran. Tillsätt mjölet lite i taget tills du får en fin kakdeg.
Dela degen i 2 delar och rulla ut dem till längder.
Flytta försiktigt över dem till en plåt med bakplåtspapper och platta ut den en aning med hjälp av fingrarna.
Grädda i cirka 15 minuter tills de får fin gyllene färg. Skär genast längderna i sneda bitar och låt dem svalna helt på plåten.
Ringla lite smält choklad och strö sesamfrön över. Förvara i en bur med tätslutande lock.
 
bild:Linnéa Seidel

2
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Angela
8 år sedan

Jag och småkakor är inte heller vänner. Mycket mer kompis med bröd och andra bakverk 😋💖

Ida
Ida
8 år sedan

Dom såg ju för goda ut 🙂 Hoppas du får en trevlig helg 🙂

Jungfrumamma
8 år sedan

Det där ser helt sjukt gott ut!

Gyllerupsskafferi
8 år sedan

Så vackra bilder👌🏻! Kakorna ser ljuvligt goda ut!

Jessica
Jessica
8 år sedan

Det verkar ha smugit in en deciliter för mycket mjöl i receptet….

trackback
8 år sedan

[…] smarriga småkakor att fylla kakburken med hittar du här:Sega småkakorKokostopparKolakakorSkurna […]

Chokladmousse med passionsfrukt

Nästa inlägg

Vit chokladmousse med passionsfrukt

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x