Västerbottenostpaj

Västerbottenost
Älskade västerbottenostpaj. Du fungerar lika fint till midsommarbuffén som kräftskivan eller som nu, till påsk.
Med en len och lite oststark fyllning är den en perfekt del till buffén. Eller tillsammans med en god sallad och en enkel röra kan man även servera den som en fin påsklunch. Perfekt att göra i förväg och bara slänga ihop en sallad till precis innan man skall äta.
västerbottenostpaj
 
Jag använder alltid samma recept på pajdeg. Gör man bara rätt så blir det en helt fantastiskt len och smidig pajdeg från detta recept. Ett tips är att inte överarbeta degen och gärna använda matberedare. Det gör inget om det fortfarande finns små bitar av smör i degen. Arbetar med degen för mycket kan den lätt bli seg och lite gummiaktig. Och det vill man ju verkligen inte ha! Om man är riktigt nitisk, så skall även mjölet vara kylskåpskallt, men jag brukar nöja mig med kallt smör och iskallt vatten. Det brukar bli bra resultat då också.
Pajdeg:
3 1/2 dl vetemjöl
125 g smör
ca 3 msk vatten
Finfördela det kalla smöret i vetemjölet och arbeta snabbt ihop till en smulig deg, tillsätt vattnet, en matsked i taget och arbeta degen precis så den går ihop. Plasta in och låt vila svalt i ca 20 minuter.
Kavla ut den kylda degen på mjölat bord, rulla upp degen på kaveln och lägg över den i pajskalet. Trimma kanterna och nagga botten. Förgrädda i ca 15 minuter i 200 grader.
Fyllning:
200 g riven västerbottenost
2 ägg
2 dl grädde
salt
Lägg osten i botten på det förgräddade pajskalet. Blanda ägg, grädde och salt i en bunke. Slå det över osten. Grädda i 200 °C i cirka 30 minuter eller tills pajen fått en fin gyllene färg.
 
Vilken är din favoritpaj?
bild:Linnéa Seidel

1
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Göteborgsmamman
8 år sedan

Hej vackra!
Jag har haft lite kändisintervjuer på bloggen som varit så uppskattade – jätteroligt!
Vem har du velat se härnäst? 🙂 Hade DU kunnat tänka dig att vara med kanske?
Ha en underbar kväll!
Kram <3

clara
8 år sedan

looks amazing and delicious!

trackback
8 år sedan

[…] på pajdeg är detsamma som till västerbottenostpajen jag la upp här om […]

Kristina Dahl
6 år sedan

Jag älskar västenbottenostpaj. Ska nu prova ditt recept. Ytterligare en rätt till mitt påskbord. Kanske även göra en med lite kantareller i. Tack för fina recept.

Påskduka

Nästa inlägg

Påskdukning

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x