I veckan är det många som får sommarlov, så jag tyckte det passar bra att bjuda er alla på ett recept som garanterat blir en storfavorit till sommarlovsfikat! Vem gillar inte kladdkaka, vit choklad och bär liksom? Tillsammans blir det en helt ljuvlig kombination som blir helt fantastisk att njuta av till en kopp kaffe eller till ett glas saft i sommar.
I helgen hade vi ju lite långledigt och vi fick riktig semsterkänsla efter flera härliga, soliga dagar med fix i trädgården, fika och middagar på altanen. Som man längtat efter det under hela den långa vintern och våren!
Jag kan tycka att just vit choklad kan bli lite sött, men tillsammans med det lite sura från hallon blir det en makalöst god kombination. Den här är en kladdkaka som jag garanterat kommer att göra fler gånger!
Förutom att den är supergod gör man hela smeten i kastrullen du smälter smöret i. Sånt gillar jag starkt! Minimalt med disk!
Vit kladdkaka med hallon:
180 g vit choklad
150 g smör
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
en nypa salt
2 dl vetemjöl
hallon
färska bär och florsocker till garnering
Smält smöret i en kastrull, bryt chokladen i bitar och låt den smälta i det varma smöret. Blanda i äggen, ett i taget och rör om ordentligt. Tillsätt sedan socker, vanilj, lite salt och vetemjöl. Rör till en jämn smet.
Nyp fast bakplåtspapper i en springform och ha i smeten. Fördela hallon jämnt över kakan. Grädda i 180 °C i cirka 20 minuter. Kakan skall fortfarande vara riktigt kladdig i myten. Låt svalna helt, gärna i kylskåp. Pudra över florsocker och dekorera med färska bär.
Andra goda kladdkakor att bjuda på i sommar hittar du här:
Björns bästa cheesecake-kladdkaka
Snickerskladdkaka
Semmelkladdkaka
Black bean-brownies
bild:Linnéa Seidel
Ska det vara färska eller frysta hallon i smeten?
Jag använde frysta, men det spelar nog inte så stor roll 🙂