Saft/Vin – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Saft/Vin

image236

Nu börjar det bli hög tid för att rensa vinbärsbuskarna från bär och göra saft! Det är många som tror att endast de svarta vinbären går att göra saft på, men det går lika bra med de röda!
Är man ingen saftdrickare går det utmärkt att göra vin på dessa fina små bär! Har för tillfället inte något bra recept på vinet, men ska pressa sambon på det senare under dagen och lägga ut det då det är han som är vinmakaren i vårat förhållande!

Saft:

1 kg röda eller svarta vinbär
3-6 dl vatten
6 dl strösocker per liter avrunnen saft
1 krm natriumbensoat per liter avrunnen saft

Bären behöver inte repas men skölj dem och rensa bort dåliga bär. Låt bären rinna av. Koka upp vatten i en stor kastrull, 3 dl om vinbären är röda och 6 dl om de är svarta. Lägg i bären och låt dem koka under lock i 10 min. Montera en silduk på en silställning och ställ den över en bunke. Häll upp bärmassan i silduken och låt stå tills det slutar droppa, ca 40 min. Pressa eller tryck inte på bärmassan, då blir saften grumlig. Mät upp saften och beräkna sockermängd. Häll tillbaka saften i den rengjorda grytan och låt koka upp. Tillsätt sockret under omrörning. Låt saften koka på svag värme tills sockret smält ordentligt, ca 10 min. Tag bort det bildade skummet med en sked. Rör ut natriumbensoat med en liten mängd saft och rör sedan ner det i resten av saften. Häll saften på varma, väl rengjorda flaskor och sätt genast på korken. Förvara saften svalt.

(eget collage med bilder från google)

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.