Sommartårta – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Annons

Sommartårta

Många är det nog som testat denna underbara efterrätt som tidningen Buffé skrev om i sitt senaste nummer. Ni som inte provat den redan, ni har något riktigt gott att se fram emot!
Som vanligt kunde jag ju inte följa receptet helt och hållet, i detta fall på grund utav två saker, för det första skulle botten bestå utav en kladdkaksliknade botten (vilket var jättegott det med!), men jag var alldelens för lat för att orka göra en sådan!
Och den andra lilla ändringen jag gjorde var att byta ut jordgubbarna mot hallon, på grund utav att jag hade sådana i frysen. Det gick finfint att göra så med. Jag lovar!

Här kommer orginalrecetet, utan mina små ändringar..

Botten:

110 g smör
2 1/4 dl socker
1 msk sirap
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 dubbeldaim (à 56 g)
smör + ströbröd till formen

Fyllning:

5 gelatinblad
1/2 + 1 liter jordgubbar
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde

Sätt ugnen på 175°C. Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen.
Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Hacka daimen grovt.
Tillsätt mjölblandningen och daimen i smeten. Bre ut smeten i en smord, bröad springform, ca 24 cm i diameter.  Grädda i ca 20 minuter. Låt svalna.

 Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten. Mixa 1/2 liter jordgubbar i matberedare/stavmixer till en slät puré. Vispa äggulor och florsocker luftigt. Vispa grädden till lös konsistens.  Värm 1/2 dl av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen. Låt det smälta på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten av purén.  Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet. Häll smeten över bottnen. Ställ minst 4 timmar i kylskåp eller i frysen. Tina 4 timmar i rumstemperatur vid serveringen. Dekorera tårtan med 1 liter rensade jordgubbar (eller fina rosor, som i det här fallet!)

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Sofie

    Har också testat den! Jag gjorde enligt originalreceptet men tyckte det blev för mycket grädde och för lite jordgubbar. Till nästa gång ska jag just därför minska grädden och öka på jordgubbarna.. Eller ta hallon, ser gott ut det med!

    Bottnen är förövrigt väldigt god bara som den är, har även gjort den med en citronkräm jag hittade på ica.se.

  2. Åsa

    Hej!!

    Tack för fantastiskt recept. Provade denna på min bästa väns möhippa och alla älskade den. Helt underbar tårta. Alla som inte provat, TESTA!! Det går inte att misslyckas. Mmmmmm!! Tack igen!

Annons