Nu är även denna storhelg snart till ända, men vilken helg det har varit! Vädret har varit underbart här! Massor av god mat, tid med familjen och lte mera god mat!
Förra året hade vi snöstorm här i Sala på påskafton. När vi kom hem på kvällen fick vi pulsa oss igenom snön, i år letade vi påskägg ute, solen sken och det knoppas för fullt i rabatterna.
I förra veckan gjorde jag en silltårta, detta är något mina föräldrar ofta gör till just påsk men den är även vanligt förekommande till midsommar. Är du en sillfantast lär du älska denna!
Jag valde att bara göra en halv, en hel tårta räcker gott och väl till 8 personer att äta som huvudrätt. Serverar man den som förrätt eller på en buffé får du ut betydligt fler bitar!
Orginalreceptet kommer från en tidning, vet tyvärr inte vilken. Men mammas recept är kopierat 1994, så jag antar att receptet publicerades i början på 90-talet.
Silltårta 8-10 bitar:
6 halvmånar Hönökaka
smör
5 dl västerbottenost
1 dl finhackad gul lök
6 hårdkokta skivade ägg
svartpeppar
2 dl majonäs
3 dl finstrimlad sallad
3 dl gräddfil
600 g inlagd sill
250 g senapssill
250 g tomatsill ( jag bytte ut denna mot skärgårdssill)
gräslök
rödlök
dill
Bred smör på alla brödskivor. Lägg två av skivorma på ett uppläggningspat och fördela den rivna osten och den finhackade löken över. Lägg över två nya brödskivor, försök att inte få skarven på samma ställe, då blir tårtan mer stabil.
Täck detta lager med de skivade äggen, bred över majonäs och krydda med peppar.
Lägg på de sista två brödskivorna, bred över majonäs och täck med hackad grönsallad. Lägg den inlagda sillen som en yttre ring på tårtan. Gör sedan en mellanring av senapssillen och lägg slutligen tomatsillen i mitten. Garnera med finhackad gräslök, ringar av rödlök och dillvippor.
Gör gärna i ordning tårtan en dag innan den skall ätas. Då blir den saftig och god!
Jag hoppas att alla har haft en härlig påskhelg!
Bild: Linnéas Skafferi
tårtan såg jättefin ut 🙂 gillar tyvärr inte sill men annars lät den mumsig.
Synd att man inte gillar sill. För det där SER jättegott ut!
Mmm… låter smarrigt! Jag gjorde en himla god laxtårta till påsken som var mycket uppskattad och jättegod! Tog den från en bilaga till aftonbladet elelr Expressen. Jag komemr publicera receptet snart på min blogg.
Kram M
Hoppas att Du har haft en riktigt glad påsk!
Silltårtan ser jättegod ut! 🙂
ooh, gott!! =) =)
underbar blogg du har! man blir riktigt hungrig!
den är uuuutsökt =)
Det låter jättegott =)
/Lina
Den där silltårtan har jag bjudits på, men aldrig gjort själv. Än. Jag kommer absolut att göra det, för den är fantastiskt god!
Vilken fin blogg du har! Jag återkommer!
Silltårtan ser verkligen god ut! Önskar att jag tyckte om sill när jag ser den…
Vi har samma recept hemma, har för mig att det kommer från allt om mat. Min mamma gjorde alltid silltårta till påsk och midsommar, nu för tiden är det jag som gör den. Och den måste dekoreras rätt! En riktig tradition med andra ord.
<a href="http://ancawi.blogg.se/images/2009/spa005035390880.jpg” rel=”nofollow”>http://ancawi.blogg.se/images/2009/spa005035390880.jpg så ska den se ut 🙂
If you would like to increase your know-how just keep visiting this web page
and be updated with the newest news posted here.
Nice replies in return of this issue with genuine arguments and explaining everything regarding
that.
ccn2785xdnwdc5bwedsj4wsndb
[…]usually posts some very intriguing stuff like this. If youre new to this site[…]
3nvb54wnxd5cbvbecnv5ev75bc
[…]here are some links to websites that we link to simply because we feel they’re worth visiting[…]
Title
[…]always a massive fan of linking to bloggers that I appreciate but really don’t get a great deal of link appreciate from[…]
Var är 3 dl gräddfil?
Hej.
Ska göra denna silltårta men undrar var ska gräddfilen användas.
Mvh Britt