Lantbröd – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Lantbröd

Till lillasysters student fick jag även äran att baka lite bröd. För att liva upp det hela lite tillsatte jag ett gäng soltorkade  tomater och det blev verkligen lyckat.
För att få en hård och knaprig yta på brödet, ställ en form med vatten i ugnen medan brödet gräddas. Ha en riktigt hög temperatur i ugnen innan brödet ställs in, sänk sedan till 200 grader undertiden brödet gräddas.

Denna deg räcker till 2 stora limpor, efter andra jäsningen skåra brödet med en vass brödkniv tvärsöver så du får ett fint mönster.

50 g jäst
4 dl vatten
1 dl olja
salt
en nypa socker
12 dl lantmjöl
100 g soltorkade tomater i olja

Värm olja och vatten till ca 37 grader (fingervarmt). Smula sönder jästen i en degbunke och slå över degvätskan. Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt salt och socker. Ha i mjölet, lite i taget, spar ca 1 dl till utbakningen. Klipp eller skär tomaterna i småbitar och arbeta in dom i degen. Degen kan vara rätt så lös, ha inte i för mycket mjöl. Låt jäsa i ca 1 timme eller till dubbel storlek under bakduk.

När degen jäst, ha upp den på mjölat bord och dela i två lika stora delar.  Knåda lite lätt och forma till två limpor. Lägg upp på en plåt och låt jäsa i ytteligare 20 minuter. Värm ugnen till 275 grader, när du ställt in bröden för gräddning, sänk till 200. Grädda i ca 45 minuter eller tills brödet fått fin färg och verkar klart.

Bild:Linnéas Skafferi

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Anonym

  hej
  köpte genom aftonbladet marbröd o surdeg
  blandade surdegssatsen enl,recept sid 9
  därefter bakade jag grova surdegsbullar sid 45 enl ditt recept lät degen jäsa i 60 min stendöd men fortsatte enl receptet resultatet blev ett antal platta sega "bullar" ?
  bakade oxå sid 67 det blev inte segt saftigt o knaprigt ?

 2. Sofie

  Otroligt bra blogg, blir alltid så inspirerad då jag läser den. Fint upplägg med bilderna och allting – 5 av 5! Haha, fortsätt såhär 🙂

 3. Marija

  Åh vad gott det ser ut! jag brukar göra bröd med feta, skinka, oliver och örter och det brukar också vara uppskattat. Du gör också riktigt fina tårtor, har fått inspiration här ifrån till att baka egna. är en riktig nybörjare än så länge men du får gärna kika in på min blogg! 🙂

 4. linneasundberg

  jag har läst igenom hela din blogg nu och bara beundrar dig. Kan du inte skriva en kokbok? jag skulle köpa en till mig, en till min mamma, min faster, min moster, min mormor, min farmor…. du förstår vart jag är påväg. Du är bäst!