Äppelgröt – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Äppelgröt

äppelgröt
Ja, nu är det verkligen läge att ta tillvara på alla äpplen. Matvarubutikernas fruktavdelning börjar fyllas med härliga svenska äpplen och de som har ett äppelträd eller flera att tillgå i trädgården brukar få äta sin beskärda del under hösten.
Det finns massor av härliga äppelrecept och säkerligen kommer det ploppa upp en del här under hösten men  det jag tänkte bjuda er på idag är äppelgröt.

Tydligen är det inte så vanligt förekommande med äppelgröt, söker man på internet får man inte alltför många träffar. Men i min familj är det en alltid återkommande rätt under höstmånaderna. Perfekt till frukost eller mellanmål.
Den här gången lät jag en kanelstång koka med och det blev verkligen toppen! De äpplen jag använde var väldigt söta så jag hade minimalt med socker i, mängden socker baserar du på sötman i äpplena. Ibland kan de ju vara fruktansvärt sura!

Till en stor kastrull äppelgröt behöver du:

3 dl grötris
6 dl vatten
1 tsk salt
10 dl äpplen
1 kanelstång
socker efter behov
ev mer vatten

Mät upp vatten, ris och salt i en kastrull. Låt detta koka upp och småputtra i ca 10 minuter. Skala och skär under tiden äpplena i småbitar. Ha i äppelbitarna tillsammans med sockret och kanelen i gröten. Låt allt koka i ca 30 minuter, ha i mer vatten om gröten känns för tjock. Servera den varma gröten med iskall mjölk och lite kanel.

Äter ni äppelgröt i er familj?

Bild: Linneas Skafferi

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Birgitta wihlstrand

  Ja ,, vi kallade den äppelrisgröt. ,Så gott. Hade ungefär samma recept som du
  Just nu en stor gryta på gång ,,, skall dela med mej👍
  Annars allt som går att göra bla torkade äppelringar i ugn och äppelmos och äppeldricka

 2. Bodil

  Hej Linnéa!
  Jag var sugen på att göra äppelgröt som jag är uppvuxen med. Jag har dock inget recept efter min mamma vad jag vet. Så glad jag blev när jag googlade och hittade ditt bland de första! Du och jag är släkt på långt håll, min mamma Eimy i Vittinge var kusin med Sonja och din morfar (?) Ove. Jag undrar om receptet är ett gemensamt släktrecept? Jag tror att mina kusiner Helena (Spång i Sala) och Inger (Söderberg) också är uppvuxna med äppelgröt. Nu ska jag snart prova äppelgröten!
  Med vänlig hälsning
  Bodil

  1. linneasskafferi
   linneasskafferi

   Hej Bodil,

   Så kul att höra från dig! Precis som du säger är vi ju släkt på lite långt håll 🙂
   Receptet är som sagt från mamma och det har hon gjort hela min uppväxt. Är i Spanien just nu, men kan kolla med henne när jag kommer hem om det är något recept som tillhört släkten eller hur det är.

   Lycka till med äppelgröten och hoppas det smakar!

   Kram Linnéa

 3. Felicia Gartz Levin

  Tusen tack för det receptet! Gröten puttrar på spisen hos mig nu. Önskar äpplena lite lite lite krispiga, tycker det är godast så. Gjorde receptet med hälften mjölk (som jag behövde göra av med) och utan kanelstång (hade ingen). En tager vad en haver!

 4. Anne Bredberg

  Hej Linnéa!
  Tack för det hederliga grötrecept som jag letade efter. Gogglade på äppelgröt och fick en massa nyttiga förslag med mjöl o gryn.
  Min pappa kokade alltid äppelgröt på hösten och den var som din. Äntligen hittat ett recept som är på den gröt jag längtat efter.
  mvh
  anne

 5. Szilvia

  Min svärmor lärde mig att äta äppelgröt…. Supergott med kall mjölk!!!
  Hade några äpple över hemma och ville göra något annat än paj och kräm, så det blev äppelgröt den här gången.
  Ditt recept är gott och enkelt! Och för er som har svårt med mått, 10 dl = 1 l 😉 ta en litermått och inte dl mått!

 6. Birgitta

  Vilken tur att jag hittade din blogg och exakt rätt recept på äppelgröt, finns många "konstiga" varianter på nätet. Mamma gjorde denna gröt ofta under min uppväxt. Kanske att det är ett Salarecept, mamma kom nämligen från Sala ;-).
  Första året i nya huset med 2 gamla äppelträd, måste hitta på många olika användningsområden för alla äpplen. Gjorde föresten äppelgröten idag och mina barn bara älskade den, vilken tur, så det blir garanterat fler gånger här hemma.

 7. Anna

  Måste först skriva att du har en väldigt fin blogg. Sen till din fråga om vi äter äppelgröt, nej inte under min uppväxt, men under mitt första år med pojkvännen (jag var då 17 år) blev jag bjuden på detta hemma hos svärföräldrarna. Till saken hör ju att jag får kväljningar av allt som liknar gröt i konsistensen o såklart oxå äppelgröt men va gör man inte när man inte har vett att säga ifrån, ung o ny i hans familj? Jo pinar i sig gröten, varje tugga långsamt långsamt. HEMSKT minne, men lärde ju bara skriva till dig när du nu så snällt frågar 😉 Detta har jag fått höra MÅNGA gånger sen dess vill jag lova… Ha en bra vecka! ///Anna

 8. catrin petersson

  Första gången jag hamnat på din blogg. Letar efter en kanelbulle på google…Blev helt förtjust i layout på bilder och typsnitt. Får man fråga hur du fixar det någonstans? Photoshop? men ändå inte…
  Mvh
  Catrin

 9. Anita

  Nix, här äts ingen äppelgröt och har inte gjorts sedan jag kunde försvara mig mot den. Däremot äppelmos på havregrynsgröt är gott.
  Tycker inte om Ris a la Malta heller, men gillar risgrynsgröt. Låter lite konstigt men så är det.

 10. Tina

  Äppelgröt är ingen favorit, men mamma har vanan att göra det varje år ändå och "glömma bort" att jag inte gillar det…
  Jag föredrar kräm istället – äpple, rabarber eller lite fina bär.

 11. annika

  Har nog aldrig ätit äppelgröt, däremot fick jag prova rabarbergröt för några veckor sedan. Tror det var ungefär samma variant. Riiiktigt gott faktiskt!

 12. Anna

  Jag brukar göra vanlig havregrynsgröt och ha på antingen tärnade bitar av äpplen, eller egengjord äppelmos som vi brukar göra på hösten (: Det är verkligen jättegott!