Matbröd – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Annons

Matbröd


Oj, här har det varit dålig uppdatering de senaste dagarna. En kombination av en hemsk förkylning och massor, massor av arbete gör att tiden inte riktigt räcker till.
Men i morgon är det redan onsdag och bok nr sju finns att köpa i butik. Nu är det dags att baka matbröd och ni hittar massor av härliga recept i denna bok!
Jag tänkte bjuda er läsare på bästa receptet på tekakor, finns det något godare än härligt färska tekakor med smör och ost på? Det här receptet räcker till många hungriga magar.

1 L mjölk
5 dl havregryn
100 g smör
1/2 dl socker
200 g jäst
1 dl kli
2 3/4 L vetemjöl

Blanda mjölken med havregrynen och låt det svälla i ett par timmar
eller gärna över natten.
Smält smöret och låt det bli fingervarmt, smula ned jästen i en degbunke
och slå det varma smöret över. Rör i socker, de svällda havregrynen
och kli.  Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta samman till en smidig deg.
Låt jäsa under bakhandduk i ca 45 minuter.

Kavla ut degen till en platta och ta ut rundlar med hjälp av ett mått
eller en lite större mugg. Låt jäsa i ca 2 timmar, grädda sedan tekakorna i
225 grader i ca 15 minuter. Pensla de varma bröden med smält smör.

Update: Ja, det skall vara 200 g jäst i (fyra paket), det är mycket mjöl och en del havregryn i degen.

Bild: Katja Kristoferson

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. minecraft games

    Pretty part of content. I simply stumbled upon your weblog and in accession capital to
    say that I get actually loved account your weblog posts.

    Any way I will be subscribing on your feeds and even I success you get
    admission to consistently quickly.

  2. Ylva

    Det går inte någe bra för mig och surdegsbröd. GJorde din deg (den för ovana med lite jäst) och bakade sedan dina goa bullar med dinkel och russin. De blir platta, tunga och degiga. Vad gör jag för fel? Kan surdegen jag har över "stå hur länge som helst" om jag matar den med ex 1,5 dl vatten + 1 dl,5 rågmjöl varje gång jag tar av den? I rumstemp eller kyl eller uppdelad i frysen? TACK för mycket goa recept!

  3. Ann

    Hej Linnea,

    Baka dina italienska lantbröd i slutet av boken, de med äggvita, undrar varför äggvita i deg, vilken egenskap ger den? Mitt stora bröd blev så torrt, sprött och smuligt…. vad hände tro.

  4. Jessica tyreskog

    Köpte brödboken och jag älskar den verkligen! Vilka bra recept. har bakat de tekakorna och blev som de flesta fundersam över att det var 200 g jäst. tror dock jag gjorde något fel för de blev lite torra.

  5. jp

    finns ju inget godare än nybakat bröd! mumma =) har kommit in i en bra period och älskar just nu att baka, främst bröd men även annat gott. din blogg är ju därför perfekt!! 🙂

  6. Lisa

    Nu är det gjort! Min surdeg är igång 🙂 Jag har läst på och begrundat länge nu och tillslut kom jag till skott. Hoppas bara att det blir bra så att jag vill/kan hålla mitt nyårslöfte att baka det bröd familjen konsumerar. Det är ju både roligt och billig!

  7. Monika

    Åh, härliga tekakor.

    Jag har lite andra ingredienser men rätt likt. Brukar låta dom svälla över natten och sen baka på mornarna (helgen..). Så gott!

  8. Annika

    Jaha – då blir det Aftonbladet i dag igen. Hade lovat mannen att bara köpa en av dina receptböcker… I dag blir det den fjärde. Usch, jag är olydig!

  9. Filippas vita

    Jag ska absolut köpa bakboken i morgon!! Får inte glömma det! Tack för receptet, jag älskar att baka matbröd. Gjorde surdegsbröd i helgen och nybakat bröd slår helt klart en stor godispåse!

    Kram Ulrica

Annons