Hemgjord pizza – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Hemgjord pizza


I flera veckor nu har jag gått runt och varit sugen på hemgjord pizza men det har liksom inte blivit av. Men nu så är pizzan både gjord och uppäten, gjorde dubbelsats när jag ändå var igång så jag har en degbit lagom till två pizzor ligger i frysen, så nästa gång pizzasuget sätter in kan jag bara låta degen tina i kylen över natten. Perfekt!
Kavlar man ut den här degen ritkigt tunt blir den som på pizzeriorna, önskar man en pizza med tjockarebotten är det bara att låta bli och kavla så mycket!

Jag provade att byta ut ett par deciliter vanilgt vetemjöl mot durumvete och det blev riktigt bra! Kanterna blev lite knaprigare och degen mer fast.
Men när jag stod där och bakade ut min pizza kom jag att tänka på en sak, när jag var barn rullade alltid pizzagubberna upp en kant av pizzadegen runt hela pizzan. Som för att hålla fyllningen på plats. Men nu var det länge sedan jag såg någon göra det? Är det så att dom har slutat med det, eller är det bara här i lilla Sala dom inte gör så längre?  Har du sett att pizzabagaren gjort så förut?

Pizzadeg 2 stora pizzor:

2 dl vatten
3 msk olja

25 g jäst
1 tsk salt
1 tsk socker
2 dl durumvetemjöl
3 dl mjöl

Värm olja och vatten till ca 37 grader (fingervarmt). Smula sönder jästen i en bunke och häll degvätskan över. Rör tills jästen lösts upp. Arbeta in salt, socker och de båda mjölsorterna. Låt jäsa i kylen (kan stå ett par dag i kylskåpet) eller i rumstemperatur till dubbel storlek.

Kavla ut till två tunna pizzor, lägg på favoritfyllningen och grädda i 275 grader i ca 15 minuter.

Vi hade tomatsås, salami, paprika, mozzarella, tomater och basilika på våra. MUMS!

Du glömmer väl inte bort att tävla?


Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Benefits Of Coconut Oil

  I know this if off topic but I’m looking into starting
  my own weblog and was curious what all is needed to get setup?
  I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
  I’m not very internet smart so I’m not 100% positive.

  Any suggestions or advice would be greatly appreciated.
  Many thanks

 2. Hue Phung

  Hej,
  jag har hört om stenplatta görs att pizza blev väldigt proffsigt gjort hemma. De likna köpte.

  Jag undrar om jag kan köpa en platta från klinkers eller golvplatta. Tror du de tål den höga värme i ugen,

  Tacksam för svar.

  Mvh // Hue

 3. Anonym

  Hemlagad pizza är toppen!!!! Jag gräddar mina på en pizzasten, ja det är en vanlig stenplatta som jag tiggt till mig på ett stenhuggeri. När pizzorna gräddas på stenen som först fått värmas upp i ugnen får de härligt knaprig botten.
  Någon rullad kant har jag aldrig sett på pizzerior här i Stockholm.
  Hälsar fröken Dill

 4. Mat för fyra i huset

  Gud va gott det ser ut. Nu blir jag jättesugen på pizza ju :-D. Smart med degen som kan frysas, då kan man alltså ta fram den på kvällen innan och låta den stå i kylen till dagen efter så går middagen superfort. Detta skall jag absolut testa, det är snabbmat i min smak.

  Hur gör du din tomatsås?

  /Nina

 5. Johanna

  Förstår precis vad du menar, jag gör fortfarande så hemma, men det är sällan (aldrig?) på de pizzorna jag köper längre. Min och min sambos teori är dock att det är så lite fyllning på pizzorna nu för tiden att de inte behöver kanter för att hålla den på plats! 🙂

 6. Renathe

  Det ser jättegott ut.
  Jag har testat olika degar men inte varit nöjd.
  Nästa gång ska jag prova ditt recept.

  Jag beställer sällan färdig pizza men jag tror att dom brukar ha en kant.

 7. Sara

  Vilka fina bilder du tar och vad gott det ser ut!
  Detta ska jag testa. Kanske nästa helg =)
  Jag undrar bara hur stora pizzorna blir ungefär! två eller en på en plåt? och om det är för 2 portioner. Jag är inte så van bagare så hur länge ska degen ungefär jäsa i rumstemperatur?
  Tack för en inspirerande blogg!
  MVH Sara

 8. Eva-Stina

  Lustigt, det har jag aldrig tänkt på förut, men vi gjorde det alltid när vi var små och av ren vana så har jag fortsatt med det och gör det alltså fortfarande 🙂