Dags att grilla! – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Dags att grilla!

I morgon fredag är det valborgsmässoafton och jag kan tänka mig att många av er läsare skall tända grillen och laga lite god mat till era nära och kära.
Jag har en stor bit fläskkare i kylskåpet som jag skall skära i skivor och sedan marinera med smält smör, vitlök, ingefära, soya och massor med svartpeppar. Detta penslas på köttet och sen får det ligga och dra ett par timmar innan det är dags att tända grillen. Köttet blir fasligt gott!

Jag älskar mat som går att förbereda, så man slipper stå där med panik i blicken när gästerna kommer och potatisgratängen är långt ifrån klar. Därför tänker jag  göra i ordning den här gratängen (som för övrigt är den godaste jag någonsin ätit!) under förmiddagen och sen ställa in den i ugnen under folié när grillen tänds, då vet jag att den garanterat är klar och varm tills det är dags att äta!

Ett annat riktigt bra allternativ är att servera portionspaket med potatis till sina gäster, antingen gör du i ordning dem i förväg, eller så låter du gästerna själva bestämma vad de vill smaksätta potatisen med.

Vill man grilla kyckling tycker jag att du skall köpa en olika kycklingdelar, klubborna, låren och vingarna har ofta ett mycket lägre kilopris och blir godare att grilla än filéerna. Det är perfekt om du skall grilla till många. Lägg dem i den här marinaden och middagen blir en given succé!

Här hemma äter vi ganska ofta hamburgare under grillsäsongen, här är två varianter med mozzarella (hamburgare och mozzarella måste vara som gjorda för varandra!) och här ett recept på hamburgerbröd.

Sen kan jag inte låta bli att rekomendera Per Morbergs senaste bok som jag tidigare skrivit om. Jag har bläddrat fram och tillbaka i den så många gånger nu och fler lär det bli. Där hittar man massor av inspiration till att variera sommarens grillning.


Så, vad skall ni äta denna sista april?

Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Maria

  Jag gjorde din goda potatisgratäng i helgen. Naturligtvis vill gästerna ha receptet. Men när jag går in på det receptet är det bara tomt. Vill du kolla upp det och lägga in receptet igen?
  Hälsningar Maria

 2. Louise

  jag skulle grillat igår.. men nån hade glömt att stänga av gasolen, så den va slut, vi fick steka köttet istället 😛

 3. Anna

  Här blir det grillade fiskspett – premiär för utegrillning i år!

  Jag älskar din blogg och har tipsat om den på min egen.

  Ha en skön helg!

 4. sanna

  Marinaden låter supergod 🙂
  För oss blev det fläskfilé som hade fått ligga i en god timjanmarinad i ett par timmar innan den grillades. Bakad potatis, vitlökssmör och mozzarellasallad till det, mums!

 5. Canys

  Känner en familj som har grillat sen snön var upp till midjan på en. haha, ska snart be mina föräldrar att plocka fram grillen hos oss. har ju varit 20 grader i skuggan idag.
  //cany.blogg.se

 6. Från sött till salt

  Jag önskar verkligen att vi kunde grilla, men vi bor i lägenhet. Den dagen vi flyttar till hus så ska jag grilla (antingen det är mitt i vintern eller varm sommarkväll).

  Trevlig Valborg alla!

 7. Sofia

  Hjälpt vad hungrig jag blir när jag läser detta. Den där potatisgratängen ska jag verkligen prova nån gång. Älskar potatisgratäng! Bästa som finns. Dock blir det inget grillande för min del eftersom jag inte har någon grill, uteplats eller ballkong. Lite trist. Hoppas du får en bra Valborg! 🙂

 8. Helen

  Jadu vad blir det för käk?? Förmodligen hemmagjord thaimat (vi har en jädra massa kyckling, kanske borde göra nåt med den?), eller kanske lax (grillade det förra helgen, var riktigt smarrigt). So who knows? (^_^)

 9. Ola

  Ja i helgen blir det grillning o fest 😀 Men va rädda om er alla där ute vid grillarna! Jag vet det händer aldrig mej tänker man. Det gjorde jag oxå tills förra året! Så va rädda om er! Glad valborg!

 10. filippa h

  Grill grill grill! Alla mina försök till att grilla i år har resulterat i dagar med konstant ösregn och insikten om att det omöjligen går att sitta ute och grilla i en sådan väderlek – suck. Får hoppas att det blir finare väder nu i valborg! 🙂 trevliga recept, förresten!