Moussetårta – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Moussetårta

 

Idag fyller älskade Sebastian år, så i helgen har vi firat ordentligt. Valborgsmässoafton till ära bjöd vi våra kära vänner på kombinerad sista april- och födelsedagsmiddag. Alla åt och såg ut att trivas finfint! Maten blev verkligen kanongod och det blev inte ens en liten ynka köttbit kvar. Tack för att ni kom och förgyllde vår kväll!

Lördagen gick åt till att förbereda inför söndagens kalas med bullbak och annat som hör till. Igår kom de första gästerna vid 14-tiden och de sista åkte hem runt 21. Så idag är det inte utan att man känner sig lite trött, men vi skall fortsätta firandet ikväll med god mat och lite presentöppning.

Istället för en tratitionell tårta gjorde jag jordgubbsmoussetårta, jag tyckte det kändes somrigt och fräscht så här i början på maj. Jag är inte alls speciellt förtjust i den botten man ofta brukar göra till cheesecake och liknande med smält smör och digestivekex. Jag tycker faktiskt att det är ganska så tråkigt och smaklöst om jag skall vara ärlig. Så denna gång passade jag på att exprimentera lite, det blev gott men helt omöjligt att äta. Så jag lär vidareutveckla botten innan jag publicerar något recept, men jag åtterkommer!
Så skall ni göra denna tårta går det bra att köra på digestive och smält smör.

 

Moussetårta med jordgubbar ca 10 bitar:

 

500 g jordgubbar

1 dl socker

1 dl vatten

4 gelatinblad

1 citron

2 dl grädde

2 dl turkisk yoghurt

2 tsk vaniljsocker

 

Koka upp vatten och socker till en sockerlag. Lägg jordgubbarna i en mixer och slå över den varma sockerlagen. Mixa till en slät purré. Ta av ca 1 dl jordgubbspuré och ställ åt sidan. Lägg gelatinbladen i blöt och vispa grädden tillsammans med yoghurten. Krama vattnet ur gelatinet, pressa saften från citronen i en kastrull och låt gelatinet smästa i citronsaften på svag värme. Låt detta svalna något innan du blandar ner det i grädden.

(Gör ev en kexbotten)

Vänd i jordgubbspurén i grädden och ha upp moussen i en form med löstagbar kant. Tag jordgubspurén du sparat och ringla den över moussen, gör fina mönster med hjälp av en kniv. Ställ in i frysen ca 4 timmar, låt tårtan tina i kylskåpet ca 2 timmar innan den skall serveras.

Hur firade du sista april?

Ni glömmer väl inte bort att kika in på www.matfeed.se? Det finns närmare 300 bilder och recept där nu, perfekt inspiration till veckans matlagning!

Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Emy

  Mmmm tårtan ser supersmarrig ut! Istället för digestive botten kan man göra kladdkakebotten på moussetårtor. Det fungerar fint och smakar gott! 🙂

 2. Catrine

  Jag brukar göra en botten av riven mandelmassa och grädda den i ugnen. Sååååå gott. Det ät ett alternativ till digestivekex.

 3. Frida

  Jag brukar göra en botten på riven mandelmassa, ägg och kakao. Gräddas i några minuter innan man häller över moussen. Kanongott!

 4. Kaksmulan

  Ser väldigt somrigt och smaskigt ut! Håller med dig om att vanlig botten är lite trist. Jag brukar göra en vanlig enkel mandelbotten istället, jättegott.