Rheum Rhabarbarum – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Annons

Rheum Rhabarbarum

Idag la vi rabarber på lite, ja rabarber i Förmiddagen i P4 Västmanland där jag är med och surrar en timme varannan tisdag. Detta ämne, denna primör, verkade ligga folk varmt om hjärtat då telefonen ringde under stort sett hela programmets gång. En kvinna hade förra året en rabarber på över 150 centimeter, en man tipsade om att maskros-och rabarbervin är galet gott och en annan, hon brukade göra rabarber och jordgubbsmarmelad, det ni!

Hela programmet gick ut på att göra annat än paj på dessa rödgröna stjälkar och jag tror vi lyckades. För inte en paj så långt ögat nådde fanns det i P4s personalkök i morse. På en del jordgubbar och två delar rabarber kokade vi rabarberdryck, perfekt till maten eller som grund till sommarens bål. Sen kokade vi rabarbersylt med lyxig vaniljstång, den är riktigt god till en bit stark ost!

Här kommer recepten:

Rabarberdryck ca 1 1/2 L:

2 dl jordgubbar
4 dl rabarber
ca 4 dl socker
1 L vatten

Skölj jordgubbar och rabarber noga, skär ner jordgubbarna om dom är stora och slanta rabarbern.
Lägg detta i en kastrull och slå över socker och vatten. Mängden socker kan behöva justeras beroende på hur sur rabarbern är, smaka dig fram!
Låt allt koka tills rabarbern och jordgubbarna är mjuka. Sila saften genom en finmaskig sil. Häll upp på en kanna och låt svalna. Förvara i kylen upp till två dagar. Blir smaken lite för koncentrerad, spä bara ut med lite vatten!


Rabarbermarmelad:

1/2 kg rabarber
1/2 dl vatten
250 g syltsocker
1/2 vailjstång

Skölj rabarbern noga och skär den sedan i i cm breda bitar. Lägg dem i en kastrull med vatten och låt koka upp. Tillsätt sedan sockret och fröna från en halv vaniljstång, låt även själva stången koka med.
Koka upp och låt koka i ca 5 minuter, tag ur vaniljstången och häll upp på väl rengjorda burkar och sätt direkt på locket. Förvara svalt och mörkt.


Vad gör ni med er rabarber om ni inte gör paj?

Bild: Sebastian Niemi-Carlsson, en regnig vårdag i maj.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Health Benefits Of Coconut Oil

    We absolutely love your blog and find the majority of your
    post’s to be what precisely I’m looking for. Do you offer guest writers to write content available
    for you? I wouldn’t mind creating a post or elaborating on a lot of the subjects you write concerning here.

    Again, awesome weblog!

  2. minecraft games

    Thank you a lot for sharing this with all people you really know what you’re talking about!
    Bookmarked. Kindly additionally talk over with my website =).
    We will have a link exchange agreement between us

  3. Maria

    Jag tog upp en burk rabarbermarmelad idag som var ljuvlig. Tänkte leta upp receptet eftersom jag inte var säker på vart det kom ifrån. Trodde att det var från dig. Sökte här men jag får inte upp några recept. Fel på min dator eller är de borta?
    /Maria

  4. Diana

    JIPPIE ! Du har just tänt stjärnor på min himmel, så glad blev jag ! Har letat och sökt efter precis det receptet på rabarbermarmelad i ett år nu och så dyker det upp här 🙂 Tack !

  5. Från sött till salt

    Jag gör gärna sylt, saft eller har det i olika bakverk. Men nu står det fakiskt en kanna med blivande rabarberlikör och gosar till sig hemma i köket. Jag har ingen aning hur den kommer bli, men den är färdig till helgen så det ska bli väldigt spännande. Kan hända att jag får ta i några stänk med röd hushållsfärg eftersom den gärna ser lite brun ut. Men den kommer nog smaka mycket av rabarber. 😀

  6. Åsa

    Hej !
    Min mamma gjorde ofta marmelad på jordgubbar ocg rabarber när jag var lite , det är jättegott ! Hon hade också bitar av citronskal i …
    kram Åsa

Annons