Brännässlor- Ett ogräs? – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Brännässlor- Ett ogräs?

 

Idag plockade jag en burk med nässlor. Jag har under flera veckor tänkt att koka nässelsoppa men det har liksom inte blivit av. Vi har mängder av nässlor i vår trädgård och enligt pappa har man bra jord om brännässlorna trivs, så jag får helt enkelt ta det onda med det goda.

 

Trots att jag nu kom mig för att plocka nässlor blev det inte någon soppa gjord idag heller, jag gjorde istället pesto på dessa små rackare. Gott-gotti-gott-gott blev det till kyckling. Jag mixade även i ett par kvistar färsk bladpersilja. På torget här i stan kan man köpa svensk, frodig persilja för nästan ingenting! Perfekt i allt från denna pesto till pasta och grytor. Min favorit alla gånger!

 

Nässelpesto en liten burk:

3 dl nässlor

3 kvistar bladpersilja

1 dl valnötter

1 vitlöksklyfta

skal från 1/2 citron

olivolja

salt & peppar

 

Börja med att förvälla nässelskotten (koka upp nässlorna i lättsaltat vatten), spola dem sedan i kallt vatten. Lägg dem tillsammans med persilja, nötter och citronskal i en matberedare. Mixa till en grynig massa. Häll i oljan i en fin stråle tills du får en fin konsistens. Smaka av med salt och peppar.

 

Perfekt att ha till kyckling, på smörgåsen eller som smaksättare i vegetariska rätter.

 


Har du ätit nässlor i år?

 

 

Bild: Linneas Skafferi

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. jennifer

  Nu har jag märkt att flera personer upptagit detta med att plocka nässlor och göra soppa på. Kanske man borde testa? Frågade min dotter om vi skulle plocka och göra soppa på det, var längesedan jag såg hennes mun öppna sig så häpet … mest var hon väl rädd för hon trodde att vi skulle plocka brännässlorna med bara händer och var rädd för smärtan…

 2. moster

  vad spännande! Jag har inte ätit nässlor sen jag gick på dagis, då fick vi plocka nässlor själva någon gång varje år och sen fick några hjälpa till i köket att göra soppa av dem. Kommer inte ihåg hur det smakade men jag har för mig att jag tyckte det var gott. Det kanske är dags att testa igen.

 3. Ines

  Plockade nässlor häromdagen och det blev nässelsoppa av dom! Gjorde Per Mobergs recept ur hans kokbok! smasken!

 4. Mici i USA

  Nej, jag har aldrig ätit nässlor. Jag ser framför mig hur man bränner sig i munnen på dem, haha…

  Jag är au pair i USA, kolla gärna in min bildrika blogg! På lördag ska jag på Bon Jovi-konserten i New Jersey och uppladdningen har börjat!

 5. Ida

  Jag älskar nässlor och där jag kommer ifrån äter man det mycket! Speciellt i paj. Har ett supersmarrigt recept:

  3 ägg
  1 burk keso
  3 dl gräddfil/naturell yoghurt
  Brännässlor (massa massa)
  2,5 dl potatismjöl
  salt, peppar (salta rikligt)

  Vispa äggen, blanda i övriga ingredienser och häll i i en ugnsform, sedan in i ugnen i ca 30 min tills pajen fått färg. GI vänligt och gott! Serveras med gräslök och körsbärstomater.

 6. Malin

  Oj! Visste inte ens att man kunde äta nässlor.. 🙂 va coolt! Kanske man ska pröva.

  Däremot har jag plockat kärror av nässlor för ett par år sen då jag gav det till en av mina hästar som var dålig. Torkade nässlor är perfekt till mycket & det bidrog otrolit mycket till hennes tillfrisknande! 🙂

 7. Johanna

  Åh, det låter och ser riktigt smarrigt ut! Jag har aldrig ätit något nässligt, har funderat på att plocka det här året men det har inte blivit av än… I helgen kanske! 🙂