Pommes frites – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Pommes frites

strips1_98839570

Så här på sommaren sätter allt som oftast saltsuget in fram mot kvällen och det kan ibland kännas som om jag skylle kunna döda för en påse med salta chips! Jag försöker därför ha fetaost och oliver hemma för sånna nödsituationer. Det är perfekt att göra en snabb sallad av rödlök, härligt solmogna tomater, oliver och fetaost i olja. Det kan verkligen rädda en kväll!

Men idag var det något annat som fick balansera min salthalt i kroppen, nämligen friterade strips. Vi har en fritös men den står fortfarande uppe på vinden i nån flyttkartong så vi fick använda en gryta att fritera i vilket gick precis lika bra!

Dock finns det några viktiga saker att tänka på när man skall fritera hemma;

Använd en neutral olja såsom rapsolja eller frityrolja, du vill inte att det du friterar skall ta smak av oljan.

Se till att ha ett lock nära till hands som du snabbt kan lägga över grytan i fall det börjar brinna.

Slå av köksfläkten direkt (eller ha den inte igång) om det börjar brinna så att elden inte sprider sig upp i fläktkanalen.

Spar oljan, du kan använda den att fritera i flera gånger men låt den svalna helt innan du har upp den i en ren plastburk.

Fritera i omgångar, lägg inte i all potatis på en gång.

Låt stripsen rinna av i ett durkslag eller på ett hushållspapper innan du saltar dem.

Häll aldrig ut het frityrolja i slasken!

Oljan är riktigt, riktigt het och kan orsaka brännskador så var försiktig!

Bakpotatis är perfekt att använda till hemgjorda strips, räkna med att det nästan går åt en per person.

Strips två personer:

2 stora bakpotatisar
1 L rapsolja
salt

Skär potatisen i ca 1 cm breda stavar. Skölj dem under rinnande vatten och låt dem torka helt. Hetta upp olja i en kastrull eller gryta. Lägg i en bit vitt bröd, när den får en fin gyllene färg och flyter upp till ytan är det dags att lägga i hälften av potatisen. Använd en hålslev eller stekspade i aluminium när du skall sänka ner potatisen, det kan skvätta het olja. Fritera i ca 10 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg. Låt rinna av och salta ordentligt.

Sen är det bara att äta!

Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. links of london

    Naveen Mehta, a junior in biomedical engineering, said: "Its fantastic that he is coming here. Obama needs to keep reaching out to the young voters, and that's why he is coming back to UT." He was sitting with his brother, Nishant Mehta, incoming freshman.

  2. E-S

    Vilken temperatur var du uppe i, om du mätte? Jag hade problem med att få rätt temperatur, då det antingen blev för varmt eller för kallt för att få potatisen både helt tillagad och med fin färg.