Vad är dulce de leche? – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Vad är dulce de leche?

 

 

Efter som jag verkar ha en riktig hang up på dulce de leche just för tillfället är det ju inte mer än rätt att det även kommer ett “recept” på denna gudagoda lilla sak. Flera av er läsare har hört av sig både på mail och via bloggen och undrar vad detta egentligen är, var kan man köpa det och hur lyder receptet?

 

Dom som förstår sig på språk säger att det ungefär betyder mjölkgodis  och mer rätt än så kan det inte bli. Dulche de leche är en otroligt söt, seg, kolasmakande kräm som du allra enklast får till genom att att koka en burk kondenserad mjölk i två till fyra timmar.

Nu tycker nog ni att två till fyra timmar är ett ganska stort tidsspann, men det är så enkelt att ju längre du kokar burken, ju fastare och mer kolaaktig blir den kondenserade mjölken. Efter två timmar är den lätt rinnande och ljusbrun i färgen, efter tre timmar ser den ut som på bilden och efter fyra timmar har den fått en nötbrun färg och är riktigt fast i konsistensen. Tycker man att den blir för trög är det bara att spä ut den med lite mjölk.

 

Gör så här:

 

Gå till avdelningen för bakningsingredienser i din matbutik, leta reda på en burk sötad kondenserad mjölk som ser hel och fin ut. Försöker du koka en skadad burk kan den om du har riktig, riktig otur explodera. Så spendera ett par extra sekunder på att hitta den perfekta burken. Betala och åk hem.

Ta bort pappret runt konservburken och lägg den i en kastrull, fyll på med vatten så det täcker burken. Lägg på ett lock och låt koka upp. Håll koll så att burken alltid täcks av vatten, fyll på med mer när det behövs. Ta upp burken efter önskad tid. En öppnad burk går inte att fortsätta koka, så var säker på din sak när du öppnar den.

 

I din ägo bör du nu ha en burk med gyllenbrun, smetig, söt kolakräm som du kan använda till det mesta, parafait och tårtfyllning var en hit. Om man känner för det går det bra att även sleva i sig den direkt ur burken, det är en rättighet man har här i livet (precis som det är helt ok att äta jordnötssmör eller nutella med en sked ur burken, om ingen ser dig räknas inte ens kalorierna, jag lovar!).

 

Svårare än så är det inte att koka sig en burk dulce de leche, vad kan ni tänka er eller vad brukar ni ha denna goda sötsak till?

 

Bild: Underbara Katja Kristoferson

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Oscar

  Hej!

  Jag brukar köpa färdig dulce de leche från http://www.dulcedeleche.se och det smakar gudomligt, men skulle vilja prova att koka en burk själv, men hur farligt är det egentligen, antar att det är väldigt överdrivet att burkarna exploderar är det verkligen någon som varit utför det eller verkligen känner någon som det har hänt?

 2. Katja

  Hej! Jag kokade en 397 grams burk i 3 timmar och konsistensen blev väldigt tjock, väljer en kortare koktid nästa gång. Jag har också insett hur viktigt det är att burken är helt ren före man kokar den. Limmet från burkens etikett var extremt svårt att få bort från kastrullen. Man lär så länge man lever…

 3. Katja

  Hej! Hur stor är burken? Jag tänkte att koktiden varierar säkert en del beroende på burkens storlek. I affären hittade jag jättesmå burkar, ca. ½ dl. Hemma i mitt skafferi har jag en burk som är 397 gram.

 4. Elisabet

  Kondenserad mjök eller dulche de leche är även min nya favorit, så otroligt gott och enkelt att laga. Jag brukar använda det förutom till banoffee kakan så till plättar, våfflor och churros.

 5. Bettan

  Hej, hej!! Min svärmor brukar göra en slags tårta.
  Digestivekex+smält smör i botten. Sen brer hon ut ett lager med DDL och ett lager grädde över det. Toppa med färska bär. Det är godast med jordgubbar eller hallon. Ibland har hon bananer mellan ddl och grädden (nästan som en variant av det Hanna skrev)
  Sjukt gott är det i alla fall!

 6. hanna

  banoffee (banana+toffee <3)- paj kan man göra om man vill ha kaka men inte har ugn:
  blanda krossade digestive med smör + kardemumma/kanel t ex. – tryck ut i en form. bred över med dulce le leche för att sedan täcka detta med skivade bananer. kyl en stund. mmm. frukten lättar upp det söta och tunga.

 7. Grace

  Jag använder alltid kondenserad mjölk-dulce de leche till pannkakor, utan grädde och sylt så klart… hur gott som helst.
  dule de leche håller sig i en vecka i kylen.
  Grace

 8. Sara

  Haha har funderat hela veckan po vad de kan vara, forgade richard ockso, men han visste inte… Men nu vet jag, tack tack syster! Kram Sis

 9. Anonym

  Haha har funderat hela veckan po vad de kan vara, forgade richard ockso, men han visste inte… Men nu vet jag, tack tack syster! Kram Sis

 10. martina

  Att ingen har nämnt alfajores! Spröda kakor med DDL emellan! Nomnomnom!
  Glass, varma mackor, kladdkakor, banoffe pie, direkt ur burken…

 11. andrea barragan

  Hola! mi nombre es Andrea,queria contarles que el DULCE DE LECHE es un dulece inventado en la ARGENTINA,se dice que en la epoca de la colonia,año 1800,una criada dejo al fuego leche con azucar y se olvido ,despues de varias horas volvio y encontro que la leche con el azucar se habia transformado en un dulce ,asi se lo llamo entonces DULCE DE LECHE,si les interesa les paso la receta,ya que tiene sus secretos,aqui en Argentina el dulce de leche esta presente en todos los desayunoa,meriendas,postres ,tortas,es tipico de aqui.Los felicito por el blog,un gran abrazo desde Argentina,Buenos Aires.

 12. Lana

  Den här kolakrämen eller s.k. dulche de leche har jag ätit sedan jag var en liten flicka i Ryssland. (kommer från Ryssland) Mycket vanlig ingrediens i många bak/desertrecept i Ryssland sedan många, många år tillbaka! Roligt att det blev en sådan poppis här i Sverige också! För mig är det Den Goda Barndomssmaken! Älskar den och kan faktiskt äta upp en hel burk!!!! själv!
  Väldigt fin blogg du har! 🙂 Kram!

 13. Linda

  Dulce de leche är så gott till glass, som fyllning i cupcakes eller blandat med grädde som frosting på cupcakes. Tänket prova på att göra glass med det också, kan nog bli gott tillsammans med jordnötter i.

 14. Marie

  Tänk bara på att låta burken svalna lite innan den öppnas, annars kan du råka ut för det som hände mig – en brännhet explosion av kola rätt upp i nyllet! Varning varning.

  Måste bara dela med mig av ett enkelt och supersmarrigt recept: Rör ihop vaniljglass, bitar av kladdkaka och dulce de leche. Vips har du en fantastisk glass á la Ben & Jerry's. Måste testas!

 15. Lina

  Hej! Jag har använt dulche de leche flera gånger och ääälskar det. i vanliga fall brukar jag göra fyllning till cupcakes och frosting (dulche+grädde) men man kan ha det till så mycket. en grej jag har läst bara är att man ska alltid poppa hål i burken innan man kokar den för att inte den ska explodera. Har du hört nått om det? Det blir ju svårt då för man måste hålla exakt vatten nivå, inte så att det bubblar över i burken men endå inte så att överdelen blir okokt. Hur brukar du göra?
  Sen har jag även hört att man ska kunna ugnsbaka den i en form i ugnen också, det lär vara enklare att se när den är klar, men jag har aldrig testat det, har du?

 16. Sofie

  Detta är något som jag hittat på många bloggar under de senaste veckorna – nog måste jag ta mig an och pröva detta snart också! Sörjer dock att det bara är en osötad burk som står i skafferiet just nu. Jag antar att det gör det helt omöjligt att få till samma söta "kola" utav en sådan..? Eller vet du annat? Får nog se till att leta mig till affären och hitta en sötad burk

 17. Linnea

  åh låter riktigt smarrig. Jag brukar ta Dulce de Leche kulglass om det finns, så gott! Man kanske kan ha det i glass också? 🙂