Äppelpäppel.. – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Annons

Äppelpäppel..

 

Så får vi vända blad och ta fram september månad, här är molnen gråa och kanske blir det en skvätt regn fram mot eftermiddagen. Jag hoppas jag har fel, det vore skönt att få spendera lite tid ute idag.

 

I vår trädgård har vi ett gäng äppelträd, alla med vad det ser ut som ganska många år på nacken. Jag kan ju säga att artbestämma äppelsorter inte är min grej precis, men som tur är har tidigare ägare ritat en liten karta över äppelträden så jag vet vilken sorts äpplen jag har. Vad det ser ut som är det en bra blandning mellan sorter och har vi tur kan vi äta äpplen en bra stund framöver!

Den mumsiga fördelen med att ha så mycket äpplen är att man bara måste göra pajer och äppelkakor av dom! De äpplen som ramlar ner och hinner bli lite småfula älskar hunden att jaga, så där får jag stå mitt på gräsmattan och kasta halvruttna äpplen så mycket jag bara orkar. Men de kommer ju i alla fall till nytta och det är ju det viktigaste!

 

 

 

Det första jag bakat på äpplena i vår trädgård blev en mycket enkel äppelkaka. En sån där som smeten görs i kastrullen som man smälter smöret i, fort går det och nästan ingen disk alls blir det. Kan det bli bättre än så?

Äppelskivorna blir extra goda om man steker dem i en klick smör, lite sirap och kanel, men har man riktigt bråttom kan man hoppa över detta och bara krydda dem med kanel och socker!

 

Höstens första äppelkaka ca 15 bitar:

 

150 g smör

1 dl sirap

1 dl strösocker

2 ägg

2 tsk bakpulver

3 1/2 dl vetemjöl

2 tsk kanel

 

3 medelstora äpplen

25 g smör

1/2 dl sirap

2 msk kanel

 

 

Smält smöret och blanda i sirap och socker. Låt detta svalna något och rör sedan i äggen, ett i taget. Blanda samman bakpulver, mjöl och kanel och vänd ner det i äggsmeten. Rör smeten helt klumpfri. Klä en liten ugnsfast form med bakplåtspapper och ha i smeten.

Skär äpplena i skivor, smält smöret i en stekpanna, ha i sirap, kanel och äppelskivorna. Låt dem bli genomvarma och lite mjuka, fördela dem jämnt i formen med smet, häll över smöret och sirapen som är kvar i stekpannan.

Grädda i 180 grader i ca 30 minuter. Kakan kan gärna få vara lite kladdig i mitten.

 

Ät som den är eller servera vaniljvisp eller vaniljglass till.

 

Har ni gjort något av höstens första äpplen än?

 

Bilder: Linnéas Skafferi

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Ksiegowy

  There is noticeably a lot to identify about this. I suppose you made certain good points in features also. Korepetycje Francuski Wrocław.

 2. Sara

  Ibland är det svårt att veta vad du har använt för form och storlek till dina goda kakor. Skriv gärna det sp en nybörjare som jag förstår 😉

 3. AK

  Hej! Det var ett recept som jag ska försöka prova när jag ska hitta på något med äpplen. Har ett äppelträd som jag inte vet vad det är för sort men det blir en vacker rosa färg när man gör äppelmos av dem, det blir det i morgon. Men det första jag gjorde var äppelkräm.
  /AK

 4. Martina

  Ser gott ut! Jag har rört ihop äppelmos i några omgångar. Hälsokokboken bjöd på ett enkelt recept där man bara behöver äpplen, socker ock lite vatten. Snabbt smidigt och GOTT. Dessutom smaksatte jag med lite kanel, mums!

 5. Anonym

  Första äppelplockningen resulterade i ugnsbakade äpplen med toscatopping av smör, farin, kanel samt hackade mandlar och hasselnötter. Farligt gott med lite vaniljglass till!

 6. Matilda

  Det är jättefina bilder du har på varje inlägg! Och fin blogg också! Ska man ha ljus- eller brun sirap?
  Går det med brun?
  Har torkat äppel, men tänker kanske laga den här äppelkakan för det låter gott! 🙂

Annons