Jordnötskakor – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Annons

Jordnötskakor

 

Idag var jag så sugen på att baka kakor, men jag kunde inte klura ut vad för slags. Hela frysen är full av kolakakor så de behöver jag inte baka och andra typiska svenska småkakor känns mer som om de hör sommaren till. Därför sneglade jag lite i en av mina amerikanska kokböcker och blev där inspirerad till att göra dessa jordnötskakor. När jag sen mätte upp jordnötssmöret så räckte precis det som fanns kvar i burken till en omgång, då blev jag ännu mer övertygat om att det har var helt rätt slags kakor att baka idag!

 

Om man är riktigt sötsugen kan man ringla lite smält choklad över de gräddade, avsvalnade kakorna.

 

Jordnötskakor:

2 1/2 dl jordnötssmör

2 1/2 dl ljust muscovadosocker

100 g mjukt smör

1 ägg

3 1/2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

 

Blanda jordnötssmör, socker och smör mjukt och krämigt med en elvisp. Tillsätt ägget och blanda väl. Rör ut bakpulvret i mjölet och ha i det, lite i taget. Arbeta ihop degen och plasta in den, låt den vila svalt i ca 30 minuter.

Forma sedan degen till bollar och lägg ut dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Platta ut dem med handen och gör sedan fina mönster i kakorna med hjälp av en gaffel. Grädda i 180 °C i ca 15 minuter.

 

In English:

 

Peanut Butter Cookies:

1 cup peanut butter
1 cup light- brown sugar
100 g (1 stick) softened butter
1 egg
2 teaspoon baking powder
1 1/2 cups all-purpose flour

Beat the peanut putter, sugar and butter until it’s smooth and creamy with an electric mixer, add  the egg. Wisk until it’s well blended.
Wisk together flour and baking powder and add it to the peanut butter mixture. Mix the batter well.

Work the dough and let it rest in a cold place for aboute 30 minutes.

Pinch off dough and roll into balls. Place on parchment-lined baking sheets.
Flatten them with your hand and make fine crisscross paterns in the cookies with a fork. Bake at 180° C for about 15 minutes.

But as you all can se, the cookies do not look like i described them. I tried a stamp from Cool Stuff on some of my cookies, and yes they are really “home made”!

The principe is the same, make balls and flatten them slightly, then push the stamp in to the cake ball and losen it gently. Trim the excess cookie dough to get round perfect cookies. I think they would be perfect to wrap nicely and give as a gift to someone you love.

 

 

Men nu kan ni ju alla se att kakorna inte ser ut som jag beskrev att dom skulle göra. Jag provade nämligen en stämpel jag fick hem från CoolStuff här om veckan på vissa av kakorna.

Principen är den samma, gör bollar och platta ut dem något, sedan pressar du ner stämeln och lossar den försiktigt. Skär bort överflödig kakdeg för att få runda, fina kakor. Kanske är de i sig lite väl stora då de mäter 6 cm i diameter. Men jag tror de skulle passa utmärkt att slå in fint och ge bort till någon man tycker om. Att de är hemgjorda behöver man ju inte tvivla på!

Nu blev jag sugen på att baka fler sorters kakor och fylla frysen med, därför undrar jag vilken din favoritkaka är?

Bilder: Linnéas Skafferi

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Match.com Free Trial Offer

  Magnificent goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you are just
  too great. I actually like what you’ve acquired here, certainly like what you are stating
  and the way in which you say it. You make it entertaining and you still care for to keep it smart.

  I can’t wait to read far more from you. This is really a terrific
  web site.

 2. Anna

  Korintkakor bakade jag för första gången i somras. Förutom att det är ett galet gulligt namn så blev jag överraskad av hur goda de är! Det är helt klart min nya småkaksfavorit! Men nu ska jag helt klart testa de här kakorna. Även om det är något av en utmaning att baka i gasugn som är numrerad 1-9 istället för med gradantal…

 3. Fridas kök

  Mina favoritkakor är Brysselkex och Nötchokladpinnar/Chokladcigarrer. Men för mig är det typiska julkakor. 🙂 Chocolate chip cookies är ju annars väldigt gott. Trevlig helg!

 4. Linda - Cupcakefluffan

  Vad gott det ser ut, snyggt med stämpeln på, själv bakade jag Chocolate Chip Cookies häromdagen för första gången, så himla gott, gillar annars drömmar, kokostoppar och hallongrottor, finns alltid med på kakfaten vid kalas hos mig

 5. Matilda

  Jättefin stämpel! Skulle vara kul att köpa!
  Det finns många kakor som är goda, men av "småkakor" så kanske chocolate chip cookis. Det är ju gott!
  Kladdkaka är också gott!

 6. Emmelie

  vad sägs om cookies med cashewnötter och mörk choklad?! Hur gott som helst!! Men jordnötskakorna ska definitivt prövas och stämpeln ska inhandlas!!

  1. linneasskafferi
   admin

   Hej,

   Boken kommer att komma ut under nästa år. Vi har fortfarande massor kvar att göra på den men det är så roligt och riktigt spännande!

   Hälsningar

   Linnéa

 7. Maria

  Mmm. De låter goda! Jag har galet mycket cravings efter lavendeldrömmar, min absoluta favoritsmåkaka för tillfället!

  Vänliga hälsningar
  Maria

 8. Ida

  Här är kärleksmums den kakan som funkar bäst eller silviakaka eller varför inte chokladsnittar. Det finns helt enkelt mkt gott =)

 9. Emma

  Vilken underbar stämpel! De gjorde verkligen kakorna extra fina. Svårt att säga en favoritkaka, det finns ju så mycket som är gott! Men hallongrottor kommer nog ganska högt upp på min lista… =)

 10. Linnéa

  Hej Linnea.

  Fina kakor och ball stämpel! Häftigt!
  Jag tänkte fråga om man får önska recpet, se det som en utmaning kanske? Jag bor i USA och jag tycker att det är svårt att baka här och få till det så att det blir som hemma. Jag antar att det är ingridienserna som är lite annorlunda.

  Har du något gott bröd du kan tipsa om? Det är svårt att få tag i sirap och man måste baka med torrjäst. (jag ska prova receptet du skrev om för några dagar sedan)

  Hoppas du har något på lager för jag har brödabstinens!

  1. linneasskafferi
   admin

   Hej,

   Ah, så spännande. Jag antar att det först och främst är vår färska jäst som ställer till det lite för dig eftersom den inte är så vanlig i USA. Men jag ska fundera på det och återkommer här i bloggen så snart jag kommit på något recept som kan fungera!

   Hälsningar

   Linnéa

Annons