Äppeltider



Nu är det svart på vitt, det finns ingen återvändo. Hösten är här.

Igår var första gången jag kände att varmluft slog emot mig när jag gick in genom de automatiskadörrarna på ICA, det är ett tecken så säkert som amen i kyrkan på att hösten är här. Sen har jag nu kokat första omgången av höstens äppelgröt, det är också ett sånt där tecken, att sommaren är över och vi vill ha varm gröt med massor av mjölk och kanel till frukost istället för solmogna jordgubbar med iskall mjölk. Nu kanske ni sitter där hemma i era stugor och tänker usch fy ja, nu är hösten verkligen här, men det är faktiskt inte alls så jag tycker. Ok, jag erkänner, i morse när jag drog upp rullgardinen blev det inte ett dugg ljusare i sovrummet, snarare mörkare då rullgardinen är vit och lös upp något helt av sig själv.  Då kändes det tungt, hela förmiddagen var grå och jag fick inte en vettig sak gjord tror jag. Men så kom lunchtid och utan förvarning var himlen blå och man kunde utan problem ta av sig den där regnjackan som är min nya följeslagare. Då älskar jag hösten!

När jag igår smet in på ICA Maxi innan jag skulle prata radio stod de här flätade korgarna uppradade och ropade att jag skulle ignorera de där mycket billigare, betydligt mer praktiska och säkert otroligt mer hållbara plastkorgarna i de mest skrikiga färger, och istället ta en av de trägråa, ohållbara men tusengånger snyggare flätade korgarna. Jag gjorde som dom sa, tänkte att det var bäst så.  Jag har aldrig blivit osams med flätade träkorgar, men jag tar inga risker!  Till korgens försvar var den faktiskt inte ens dyr, jag tror priset var 179 kronor, så skynda att fynda!

Korgen har jag tänkt att ha till trädgården, att samla upp löv, gräsklipp och äpplen. Vi har massor av alla de där sakerna i vår trädgård. Fyra äppelträd pryder vår trädgård på framsidan och idag plockade jag upp all fallfrukt som gick att använda och det blev nästan hela korgen full! Sen sitter det säkert tre gånger så mycket i ett av träden, om inte mer. Plockar man bara upp de äpplen som faller av träden är de helt utmärkta att använda! Inte ett av de äpplen jag delat idag har varit maskätet eller förstört. Om så är fallet, skär bara bort det fula och använd resten!

Men nu vill jag gärna ha massor av tips på vad jag kan göra med alla dessa äpplen! Äppelpaj och äppelkakor kommer det att bli, en del mos blir det säkert också. Och så såklart bästa äppelgröten som ni får recept på här nedan. Men sen då? Kom med era bästa äppeltips så försöker jag sammanställa dem här på bloggen sen så alla kan ha nytta av dem. Lämna en kommentar till det här inlägget med ditt allra bästa tips. Skriv gärna med ditt namn och om du har en blogg.

Igår när jag var på radion gjorde vi den här äppelgröten, det är en riktig barndomsfavorit och det är ett bra sätt att bli av med lite äpplen på som inte innefattar mängder av socker. Vi gör alltid gröten på vatten, men igår var det fler som ringde in och använde mjölk att koka riset i. Jag skall testa det nån gång under hösten, men nu till premiärkoket tog jag vatten precis som vanligt.

Äppelgröt:

4 dl grötris

8 dl vatten (ev lite mer)

10 dl äpplen

2 kanelstänger

Mät upp ris och vatten i en kastrull och låt koka upp och småputtra under lock i ca 10 minuter. Dela undertiden äpplena och kärna ur dem. Skär ner dem i mindre bitar, skalet får gärna vara kvar om de är obesprutade äpplen, annars skalar du dem.

Blanda i äppelbitar och kanelstängerna i gröten. Rör om då och då och spä eventuellt med mer vatten. Låt koka i ca 30 minuter eller tills ris och äppelbitar är helt genomkokta. Sockra efter smak och servera med massor av kanel och kall mjölk.

In English

Yesterday when I was on the radio, we made this apple porridge. It is a true childhood favorite and it is a good way to get rid of some apples that don’t include that much of sugar.
When I was a child, my mom always made this porridge this time of year. And now, with four big apple trees in my garden I have no excuses not to make the porridge myself. We have a special rice in Sweden that we use to make this kind of porridge, we call it ”porridge rice”, but you can use arborio rice instead which is also a round-grain rice.


The porridge is great to serve for breakfast, as a snack or as a light dinner.


Apple porridge:
1 3/4 cup arborio rice
3 1/3 cup water (maybe a bit more)
4 1/2 cups apples
2 cinnamon sticks
Measure the rice and water in a saucepan and bring to boil and simmer with the lid on for about 10 minutes. In the meantime, cut the apples and put out the seeds . Cut them into small pieces. Mix the apple pieces and cinnamon sticks in the porridge. Stir occasionally and add some more water if necessary. Boil for about 30 minutes or until rice and apple pieces are completely cooked through. Sweeten to taste and serve with lots of cinnamon and cold milk.
Since we have so many apple trees, I would love to know what you prefer to make with your apples?


Bilder: Linnéas Skafferi

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Kaksmulan
13 år sedan

Jag älskar också äpplen och hade ett äppletema på min blogg i förra veckan, lite olika sorters äpplekakor och en god äpplekräm bland annat. http://kaksmulan.se/?p=1168

Ingen vanlig dag
13 år sedan

Vilken fin blogg du har! Har precis hittat hit men tittade i den förra ett tag först. Jag blev superinspirerad och vill både baka och laga en massa god mat nu 🙂
Jag kommer tillbaks!
/Kristina
ps. helt underbara bilder dessutom.

LinnéasSkafferi
LinnéasSkafferi
Svara på  Ingen vanlig dag
13 år sedan

Välkommen hit!
Tack så mycket, intresset för att fotografera har liksom kommit på köpet 🙂

Danielle på Heavenlycupcake
13 år sedan

Jag gjorde Äppelblondies förra året på min blogg. De var himelskt goda!
http://www.heavenlycupcake.se/2009/09/appelblondies.html

Martina
13 år sedan

Sambons mamma brukar göra en sorts enkel paj, hon blandar havregryn + socker + (nånting annat tror jag). Smörjer en form, sätter dit äppelskivor på med havregryn+socker och in i ugnen. Riktigt gott!

Matpolisen
13 år sedan

Tänk på alla goda pajer, grytor och galetter… 😀

Linda
13 år sedan

Jag tycker att du ska plocka fram råsaftcentrifugen och göra en massa god äppelmust. Håll upp på sygga flaskor och konservera i ugnen. Vänliga hälsningar Linda

Lotta Magnusson
Svara på  Linda
13 år sedan

Vill lära mig hur man konserverar sylt mm i ung

Stina
13 år sedan

Inne hos mig under ”långpanna” så finns Gunillas äppelkaka, och den är bara fööööör god.. och super duper enkel att göra 😉
ja nu är hösten här. så himla tråkigt även om färgerna är fina. men jag älskar värmen.. sommaren.. den härliga svenska sommaren.. som den är när värmen slår till och solen bara skiner varje dag man vaknar. Då blir man glad 🙂
I går var det bara tråkväder. Regnet öste ner och i natt har det blåst så hårt att det nästan slet bort allt i sin väg… meeeeen man får göra det bästa utav hösten och vintern ändå och längta tills nästa sommars alla äventyr 🙂
Man kan juh alltid stanna inne och baka tårtor istället*s*

trackback
13 år sedan

[…] This post was mentioned on Twitter by Linnea Seidel, Linnea Seidel. Linnea Seidel said: Vad gör du med årets äppelskörd? http://bit.ly/buvaSV Kom med tips och idéer! […]

Jessica
13 år sedan

Äppelsaft är väldigt gott, och går väldigt snabbt att göra. Det blir väldigt gott att blanda olika äppelsorter, en syrlig variant och en sötare.

Mårtenssons kök
13 år sedan

Hos oss finns ett recept på enkla kakan” som blir supergod med äpplen i. Man kan ha andra bär och frukter i också om man vill.
http://martenssonskok.blogspot.com/2010/05/enkel-kaka.html
Finns även ett gott recept på fiberrika äpplemuffins:
http://martenssonskok.blogspot.com/2010/03/bonus.html

Kim
Kim
13 år sedan

Lovely photos! I had to translate the page, but thats ok. I am trying your porrige tonight!

Ida
Ida
13 år sedan
Matilda
13 år sedan

oooh vilka underbara bilder !!

Viktoria
13 år sedan

Åh vad fint det har blivit och äntligen kan jag följa din blogg via mitt rss flöde.. det gick inte tidigare :/ Men nu så! Har provat en del recept från din blogg och de är fantastiska. Verkligen en källa för inspiration.

Caroline
13 år sedan

Jag håller med Linda. Fram med råsaftcentrifugen och gör äppelmust. Det tar sin lilla tid men blir å andra sidan hur gott som helst!
http://mylittlebakery.wordpress.com/2010/09/15/appelmust/

trackback
13 år sedan

[…] börjar våra äpplen bli mogna i en rasande fart men jag tar fortfarande äpplen ur korgen jag plockade ihop förra veckan. Om regnet ger sig senare under dagen skall jag försöka ta upp alla nya äpplen som fallit till […]

trackback
13 år sedan

[…] årets äppelskörd har det hittills blivit äppelgröt, äppelmos, äppelrutor och nu även äppelmuffins. De här är inte en söt muffin utan ett gott […]

Weaver28Lacey
13 år sedan

One admits that our life seems to be expensive, but some people need money for various issues and not every man gets enough cash. Hence to get quick personal loans or just consolidation loans will be a correct solution.

Ron Tedwater
13 år sedan

Thanks for the post

free sex
13 år sedan

qhq u eho f, porn. sgq g, qtd inaytp! gfke m mxl du.

Dwain Essner
13 år sedan

Excellent post, saved the site in hopes to read more!

09JUgenna
13 år sedan

amateur girl kissing amateur girl videos

piercing534
13 år sedan

Hello everybody, how do you do
My handle’s Pigeon Johnny
LA symph’s the company
I distinguish what you’re opinion
Who is this deceive
My hero’s Pigeon Johnny
I make the ladies drool
Not really but it sounds self-control though

skart403
13 år sedan

Hello everybody, how do you do
My big cheese’s Pigeon Johnny
LA symph’s the company
I distinguish what you’re philosophical
Who is this punchinello
My prestige’s Pigeon Johnny
I shape the ladies drool
Not really but it sounds relaxed yet

żyrandole warszawa
12 år sedan

Hi, awful representing my english, in any when it happened learning. Unmistakably ok flippant descriptions. Perchance at any circumstance a before you can say ’jack robinson’ I can I be in a brown memorize upward of up a blog. Yours

womenvest
12 år sedan

I really like for your write-up. i will need this post. next day please update your subject for us. thank you quite a lot.moncler coats menI’m really happy to read this. This will be the type of manual that needs to be given and not the random misinformation which is at the other blogs.

chandelier wholesale
12 år sedan

Jag uppskattar att du tipsar ! . ”Vad är skrivet utan ansträngning i allmänhet läsa utan njutning .” Av Samuel Johnson ..

proviron
12 år sedan

Now i’m glad that I noticed http://www.linneasskafferi.se , exactly the suitable information which wanted!

Danabol 10 mg
12 år sedan

There are some interesting points in time in this article but I don’t know if I see all of them center to heart. There is some validity but I will take hold opinion until I look into it further. Good article , thanks and we want more! Added http://www.linneasskafferi.se to FeedBurner as well

oblikovanje internetne strani
12 år sedan

Lately, I did not give a lot of consideration to giving comments on site page posts and have placed feedback even much less. Reading through your pleasant post, will support me to do so sometimes.

Anabol 10
12 år sedan

It’s really a cool and helpful piece of information. I’m satisfied that you shared this helpful information with us. Please stay us informed like this. Thanks for sharing it on http://www.linneasskafferi.se

xavierncbarnes
12 år sedan

Hi! I know this is kinda off topic but I’d figured I’d ask. Would you be interested in trading links or maybe guest authoring a blog post or vice-versa? My website discusses a lot of the same subjects as yours and I believe we could greatly benefit from each other. If you’re interested feel free to send me an e-mail. I look forward to hearing from you! Wonderful blog by the way!

Ged Prep Test
10 år sedan

It’s appropriate time to make some plans for the future and it’s time to
be happy. I’ve read this post and if I could I desire to suggest you some interesting things or suggestions. Maybe you could write next articles referring to this article. I desire to read more things about it!

info on steroids
10 år sedan

Jag är relativt tjock . Anständiga storlek butt höfter lår mycket välformade . Jag vill göra behålla min midja och eventuellt göra den mindre men när jag bantar jag tenderar att förlora det hela . Hur kan jag gå ner i vikt på toppen och hålla vikten under och eventuellt lägga mer nedan med ut min övre halvan blir stor liksom ? .

ray ban wayfarer
9 år sedan

I do accept as true with all the concepts you’ve presented in your post. They are very convincing and can definitely work. Nonetheless, the posts are very brief for novices. May just you please extend them a bit from subsequent time? Thanks for the post.

Parfaitement New Balance Trainers Pourpre Unisexe 410
8 år sedan

I think one of your advertisements triggered my internet browser to resize, you might want to put that on your blacklist.

Excellente réduction New Balance Rose
8 år sedan

Greetings! I’ve been reading your website for a while now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Dallas Texas! Just wanted to tell you keep up the great job!

2015 Qualité Adidas Coeur noir Running Hommes Tubular
8 år sedan

I’m curious to find out what blog system you are using? I’m having some minor security issues with my latest site and I would like to find something more safeguarded. Do you have any solutions?

Bon Service Adidas Training
8 år sedan

I’m curious to find out what blog system you are using? I’m having some minor security problems with my latest website and I would like to find something more secure. Do you have any suggestions?

Extrêmement pas cher Adidas Orange Bleu Hommes Training ZX 700
8 år sedan

Yesterday, while I was at work, my cousin stole my iphone and tested to see if it can survive a forty foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now broken and she has 83 views. I know this is entirely off topic but I had to share it with someone!

Top vendita Adidas Marrone Adicolor Formazione Uomo
8 år sedan

Together with everything which appears to be building within this specific area, all your viewpoints are generally very stimulating. Having said that, I appologize, because I do not give credence to your whole plan, all be it stimulating none the less. It would seem to me that your remarks are not entirely justified and in simple fact you are your self not even fully certain of the assertion. In any case I did take pleasure in reading through it.

Prix raisonnable Courir blanc Ftw
8 år sedan

Hello there! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers? I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any suggestions?

Oleta Kindla
8 år sedan

Eventually you merely complete and will’t bring anymore into your life Oleta Kindla in fact, on applying for any private student loan, the financial institution requests credit information in regards
to the borrower from one of the three major credit agencies.

Sportmode Nike Vrouwen Metalen zilver Running Shoes Training
8 år sedan

Music started playing any time I opened up this website, so irritating!

2015 Qualité New Balance Unisexe
8 år sedan

Hi would you mind stating which blog platform you’re working with? I’m going to start my own blog soon but I’m having a hard time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking for something unique. P.S My apologies for getting off-topic but I had to ask!

Nizza a buon mercato New Balance Formatori 1300 Uomo Grigio Nero
8 år sedan

Howdy! I know this is somewhat off topic but I was wondering if you knew where I could find a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having difficulty finding one? Thanks a lot!

excelente Adidas Training ZX 750 Hombres Verde
8 år sedan

I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was curious what all is needed to get set up? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very web savvy so I’m not 100% sure. Any suggestions or advice would be greatly appreciated. Many thanks

Magasinez les généreux Hommes Rouge
8 år sedan

With havin so much content do you ever run into any issues of plagorism or copyright violation? My site has a lot of exclusive content I’ve either authored myself or outsourced but it looks like a lot of it is popping it up all over the internet without my authorization. Do you know any methods to help stop content from being stolen? I’d definitely appreciate it.

Beste Nike Running Free Vrouwen Helder karmozijnrood Zwart Lava gloed
8 år sedan

Hi there! Would you mind if I share your blog with my twitter group? There’s a lot of folks that I think would really appreciate your content. Please let me know. Thanks

pas cher sur Internet New Balance Blanc Rouge Hommes 891 Trianers
8 år sedan

I believe one of your advertisements triggered my internet browser to resize, you may well want to put that on your blacklist.

Quesadillas1

Nästa inlägg

Quesadillas

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x