Äppelmos – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Äppelmos

Här har himlens portar öppnat sig och det fullkomligt vräker ner regn! Då är det ganska skönt att plocka fram kameran och se allt genom den istället, den här bilden tog jag nu i morse, i ett halvmörkt hörn av vårat vardagsrum och jag önskar så innerligt att det var så ljust som på bilden. Men istället sitter jag här med kökslampan tänd för att det är så mörkt.

Nu börjar våra äpplen bli mogna i en rasande fart men jag tar fortfarande äpplen ur korgen jag plockade ihop förra veckan. Om regnet ger sig senare under dagen skall jag försöka ta upp alla nya äpplen som fallit till backen då det är synd om de skall förgås bara för att jag är lite lat!

I morse  gick det i alla fall åt en hel del då jag kokade lite äppelmos. Det finns flera sätt att koka mos på men det här är enligt mig det allra enklaste om man inte skall göra så stora mängder utan bara ett par burkar. Fast bäst är att frysa in moset i 1 literspåsar, då kan du bara ta upp en påse och låta den tina i kylskåpet över natten. Sen håller det ungefär en vecka i kylen.

Detta mos valde jag att smaksätta med lite whiskey och kanel, en nypa socker kan behöva tillsättas mot slutet om moset känns lite surt, det beror ju helt på hur äpplena är i smaken. Du känner inte alls whiskeyn, men det blir en lite mer djup smak i moset, men självklart kan du utesluta detta.

Äppelmos med whiskey 2 burkar:

2 L äpplen
3 dl äppeljuice
4 msk whiskey
1 kanelstång
ev ett par msk socker

Skala äpplena och skär ner dem i mindre bitar, se till att inte få med kärnhuset. Lägg dem i en kastrull och slå över juice och whiskey, lägg även i kanelstången. Låt koka under lock i ca 20 minuter eller tills äpplena är helt mjuka. Rör om då och då, mosa äppelbitarna lätt med en trägaffel. Jag vill gärna ha lite klumpar kvar i mitt, vill du ha det helt slätt mixar du det klara moset med en mixerstav. Smaka av med lite socker vid behov.

Hur är det för er, hinner ni ta reda på alla äpplen?

Bild: Linnéa Seidel

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.