Rosa Bandet-Cupcakes – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Rosa Bandet-Cupcakes

Oktober månad är som många vet en rosa månad. En månad då kampen mot bröstcancer uppmärksammas extra mycket, även om kampen mot den sjukdom pågår året om, dygnet runt.

Självklart skall detta inte gå obemärkt förbi här på Linnéas Skafferi, en av anledningarna kan ni läsa här nedan.

En vårdag för snart sju år sedan satt jag och min lillasyster på kökssoffan i mamma och pappas kök. Vi fikade och det serverades wienerbröd med pekannötter, sådana som de bakar på mataffären ni vet. Den här dagen för snart sju år sedan berättade min mamma att hon hittat en knöl i sitt bröst och det visat sig vara cancer.  Det var en mycket liten knöl, men storleken har ingen betydelse, är det cancer så är det cancer. Jag tror min lillasyster brast i gråt och jag försvann in på toaletten, mest för att jag inte visste hur jag skulle reagera. Vem har förberett sig på att någonsin höra sin egen mamma säga: Jag har cancer?
Den första människa jag berättade detta för var Anna-Lena, vi sjöng ihop i samma kör och hon hade något år tidigare drabbats av samma sjukdom. Jag kände att var det någon som skulle förstå och som kunde berätta för mig hur jag skulle reagera och tackla denna sjukdom så var det hon.
Jag minns att Anna-Lena la armarna om mig och sa att allt skulle ordna sig, det skulle bli en tuff tid men mamma skulle bli frisk, se mig och min syster och så småningom sina barnbarn växa upp.

Några år senare, jag tror det var den sommarens absolut varmaste dag, sitter vi en kyrka full till brädden med människor klädda i “valfri klädsel”. Men såg man till allas ansikten var klädseln densamma, sorg.
Anna-Lena fick aldrig se sina söner växa upp och bli vuxna, hon fick aldrig flytta in i de hus de precis köpt eller åter igen se sommaren förvandlas till höst.

Tack vare all forskning som sker kring denna sjukdom kunde de väldigt tidigt upptäcka att min mammas cancer spridit sig och hon kunde få rätt behandling.

Så därför önskar, hoppas och ber jag er att skänka 50 kronor i min Rosa Bandetinsamling här på Linnéas Skafferi.
Antingen klickar ni här för att komma till min insamling, eller så skrollar ni ner på sidan och finner där på höger sida instruktioner för hur du enkelt kan skänka 50 kronor via mobilen.

Men, detta är ju faktiskt en matblogg och därför bjuder jag på Rosa Bandet-cupcakes med smak av lingon och vit choklad idag. Det var ingen dålig kombination kan jag garantera!


Lingon och vit chokladcupcakes ca 8 stycken:

75 g smör
2 dl strösocker
1 ägg
1 dl färska lingon, lätt mosade (eller 1 dl lingonsylt)
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl vetemjöl
3 msk mjölk

Vispa smör och socker vitt och pösigt, tillsätt ägget och lingonen. Rör om väl. Blanda alla torra ingredienser och rör i tillsammans med mjölken. Rör till en jämn smet och ha upp i muffinsformar. Grädda i 180 grader i ca 20 minuter eller tills de är helt genomgräddade.

Vit choklad och lingonfrosting:

100 g vit choklad
125 g mjukt smör
1 dl färska lingon (eller lingonsylt)
ca 2-3 dl florsocker

Smält chokladen över vattenbad och blanda i det mjuka smöret, vispa till en slät kräm. Tillsätt lingonen och florsockret, lite i taget tills du fått en tjock frosting. Sätt i en stor, rund tyll i en spritspåse och fyll den med frostingen. Spritsa dina muffins och dekorera med ett rosa band i flowerpaste.

För mer information kring Bröstcancerfonden, vad de gör, vart pengarna går och hur du kan göra skillnad, gå in på www.cancerfonden.se

Om du känner för att tipsa dina läsare om min insamling går det bra att använda bilderna och länka tillbaka till detta inlägg.

In English:

October is, as you all know, the pink month, and the reasons why I pay extra attention to this you can read here:

One day almost seven years ago, me and my sister sat on the sofa in mom and dad’s kitchen. We were having some coffee or as we in Sweden say: Fika.
This day almost seven years ago, our mom told us that she found a lump in her breast and that it was cancer. It was a very smal lump, but size does not matter, cancer is cancer.
I think my sister burst into tears and I disappeard into the bathroom, not knowing how to react. Who is prepared to ever hear her own mother saying: I have cancer?

The first person I talked to about this with was Anna-Lena, we sang together in the same church choir and she had suffered from the same disease a few years earlier.
I remember that Anna-lena put her arms around me and told me that everything would be just fine, it would be a tough time, but my mom would get well and se me and my sister grow upp.

A few years later, I think it was the summer’s warmest day, we sat in a church that was full to the last seat.
Anna-Lena never had the chance to see her sons grow up and become adults, she never moved into the house they just bought and she never saw that summer turn into autumn..

Thanks to all the resarch they could find out that my mom’s cancer had spread and she could receive proper treatment. And hopefulle she will stay with us for a long, long time!

So therefore, I wish, hope and ask you to donate money to my Pink Ribbon Collection here at Linnéas Pantry.

Just cklick here to go to my collection!

However, this is actually a food blog and therefore I offer pink ribbon cupcakes with flavors of lingonberries and white chocolate today.

1 stick of butter
3/4 cup sugar
1 egg
1/2 cup fresh lingon berries (or you can use cranberries)
2 teaspoons bakig powder
2 teaspoons vanilla
1 1/3 cup dlour
3 tablespoons milk

Beat butter and sugar white and fluffy, add egg and the berries. Stir well. Mix all dry ingredients ans stir them in to the batter, add the milk. Line a muffin pan and scoop in the batter. Bake at 180 °C for about 20 minutes.

White chocolate and cranberrie frosting:

100 g white chocolate
1 stick of butter
1/2 cup fresh cranberries
1- 1 1/2 cup powdered sugar

Melt the chocolate in a duble boiler, mix in the soft butter and whisk to a smooth cream. Mash the berries and mix it int to the frosting. Add the sugar, little by little until you get a thick frosting. Put a large round tip in a piping bag and fill with the frosting. Decorate your cupcakes with pink ribbons in flower paste.

Bilder: Sebastian Niemi-Carlsson
Styling: Linnéa Seidel

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!

Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Emelie

  Hej Linnea.
  Vilket rörande inlägg och nog så viktigt.Du verkar vara en väldigt trevlig glad och kreativ samt omtänksam person.
  Har följt din blogg lite till och från, den ligger på favoriter i menyn. Ska göra cupcakes nu till på torsdag för mina 6 elever. Vi ska ha film, varm choklad och cupcakes. Så givetvis tittade jag in på din sida.
  En fråga där det är smör går det lika bra att byta ut till mjölkfritt?
  Ha en fin dag. Emelie

 2. BigFatBaker

  My mom recently finished treatment for breast cancer and I wanted to make her something pretty and pink. I was so happy to see your recipe in the top 9, I am definitely making these. They are amazing.

 3. Lisa

  Åh vad hjärtat mitt sjönk när jag läste.. 🙁 Cancer är aldrig lätt, och va fint att ni gör rosa bandet-muffins nu i oktober månad.

 4. Erica

  Vilka underbara skapelser! Och vilken sorglig historia, som gav mig en tjock klump i halsen. Det finns allt för många anledningar att stötta rosa bandet. Tack för din fina blogg!

 5. Elin

  Vad fint av dig att tillägna cupcakes till bröstcancerforskningen och uppmärksammar detta och ber folk att skänka pengar till forskningen, riktigt fint och dessutom ser cupcakesen jättegoda ut! 🙂

 6. Kaksmulan

  Vilket fantastiskt bra initiativ! Vackra cupcakes och en fin och rörande historia.
  Gå och kolla era “tuttar” tjejer och självklart ska jag skänka en slant till Rosa bandet.

  1. linneasskafferi
   LinnéasSkafferi

   Det finns flera e-butiker du kan köpa flowerpaste i, ska du bara ha den som dessa band går det även att använda sockerpasta till detta. Googla på flowerpaste så kommer det upp fler butiker som säljer!

 7. Karin Voigt

  Fick också en klump i magen av att läsa det du skrev om din mamma. Nu var det inte min mamma som fick det utan min syster 2008. Min syster har genomgått en jobbig period men är nu på väg tillbaks! Jag är glad att din mamma finns hos dig! Klart man skänker till insamlingen, vem gör inte det (som kan förstås)!

 8. mmCakeDesign

  Det stödjer jag och det är bra att vi påminer varandra att ta hand om dig. Jag kollade mina bröst på Bröst Kliniken i Stockholm för en månad sen. Gör du det med!

 9. Marie

  Vacker men sorglig berättelse… du gjorde det lätt för mig att klicka mig vidare o skänka en slant.
  Tack!

  Underbara cupcakes!
  Kram Marie

 10. Erika - Bakglädje

  Din berättelse återkallar en hel del minnen för mig.

  Jag minns när min mamma berättade att hon hade bröstcancer. Jag tror inte att jag riktigt fattade då eller ville ta till mig det hon sa Det är långt senare som jag insett vad som egentligen hände och vad som i värsta fall kunde ha hänt. En av de första tankarna som slog mig var “kommer jag att få en skallig mamma nu?”… hur ytligt känns inte den frågeställlningen när man vet att livet sätts på spel, men det är det enda jag minns att jag tänkte.

  Idag är min mamma friskförklarad, men minnena finns fortfarande kvar. Det är otroligt fina cupcakes du visar upp för att påkalla uppmärksamheten av rosa bandet och jag hoppas att många skänker ett bidrag!

 11. Camilla

  Uh! Jag fick en klump i både hals och mage. Cancer är så fruktansvärt och man önskar ingen denna hemskhet 🙁 Givetvis kommer både Rosa Band inhandlas och pengar skänkas, i vanlig ordning 🙂 Så kan man hoppas att en vacker dag har forskningen kommit så långt att ingen behöver lida av denna sjukdom.