Vit chokladmousse med lingon – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Vit chokladmousse med lingon

Det är tisdag idag vilket betyder att jag har roat mig i P4 Västmanlands personalkök. Under hela sommaren och hösten har varje program haft en råvara som tema och denna gång var det skogens röda guld som stod på schemat. Jag försöker att hitta på saker att göra med dessa råvaror som kanske inte är det första man tänker på. Förra gången gjorde jag denna pumpakaka och idag blev det vit chokladmousse med lingon.

Lingonmoussen skall egentligen vara lite mer rosa, men lingonen hade legat framme och saftat ur sig hela dagen så den blev inte så rosa som den skulle. Ju mer du mosar sönder lingonen, ju mer intensiv färg blir det också på moussen. Men se till att inte få med allt för mycket saft från bären då moussen kan bli för rinnig.

När man gör chokladmousse finns det vissa saker man bör tänka på för att verkligen lyckas.

*Som vanligt får man vad man betalar för. En choklad med hög kvalité kan jag nästan garantera ger bättre resultat och smakar betydligt bättre än en lågprisvariant!

*Se till att alla ingredienser håller samma temperatur och i det här fallet skall de vara rumstempererade. Ja förutom grädden då.

*När du smält chokladen, låt den svalna så den inte är för varm, då kan moussen skära sig eller ännu värre, äggulan kan koagulera!

Lingon och vit chokladmousse till cirka 8 personer:

200 g vit choklad
2 äggulor
ca 2 msk socker (det beror lite på hur sura lingonen är)
3 dl grädde
2 dl lingon

Smält chokladen i ett vattenbad och låt den svalna. Separera äggvitan från gulan, vispa upp äggulan med sockret. Tillsätt den avsvalnade chokladen, lite i taget i äggsmeten. Du kommer nu ha en trög smet i bunken, men oroa dig inte. Vispa grädden och blanda även i den, lite i taget. Tillsätt lingonen, som inte får vara för kalla. Rör om och ha upp i fina glas, garnera med hela lingon. Låt stå svalt i minst 1 timme innan de skall serveras.

Vad gör du helst med lingon och har du varit ute och plockat några i år?

Bild: Linnéa Seidel

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. freespins

    vxo662 You can definitely see your enthusiasm in the work you write. The sector hopes for even more passionate writers like you who aren at afraid to mention how they believe. At all times follow your heart.

  2. Paulina Rentfro

    Amazing! Your blog has a ton viewers. How did you get all of these viewers to look at your site I’m envious! I’m still getting to know all about blogs on the internet. I’m going to view pages on your blog to get a better understanding how to attract more people. Thanks for the assistance!

  3. Erika Andersson

    Hej Linneá!

    Din blogg är verkligen fantastisk!! Jag är ofta inne och tittar! Underbara recept och bilder! Tack vare inspiration från dig har jag idag en egen matblogg 🙂

    http://middagsbordet.bloggsida.se/

    Denna efterrätten har jag tänkt att laga på lördag då vi skall ha hummerfest.

    Som sagt, tack för all inspiration!!
    Erika i Göteborg

  4. madickens mat

    Ah, det ser nydelig ut. Jeg kan tenke meg at hvit sjokolade og lingon/tyttebær er en bra kombinasjon.

    Jeg har plukket lingon i år, det meste ligger i frysen. Min favoritt er “trollkrem”. Vet ikke om dere lager det i Sverige, det er eggehviter, sukker og lingon.
    http://etliteland.blogspot.com/2010/09/trollkrem.html

    Vi spiser mye lingon i Norge, men jeg har inntrykk av at dere er flinkere til å bruke bærene på ulike sett i Sverige. Her hjemme blir nok det aller meste brukt til syltetøy og gele, som tilbehør til middag,

  5. Karin

    Försöker “översätta” alla recept till low carb numera och det här kan nog gå riktigt bra. Jag tror mitt försök får bli med blåbär…
    Tack för all inspiration!