Pestobröd – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Pestobröd

Åter igen är det måndag morgon, men jag försöker hålla kvar lite av helgen genom att bjuda er på alla tiders goda pestobröd. Om jag inte missminner mig var detta ett av de första matbröden jag lärde mig att baka. Receptet är hämtat ur Bonniers Kokbok och sen har jag som vanligt lagt till och tagit bort, allt efter eget tycke och smak.

Nu kan man ju fylla detta bröd med annat än pesto, det är bara så himla smidigt att ta fram den där burken, bre på ett lager och så är det klart. Men annars är soltorkade tomater, fetaost och oliver gott att fylla brödet med. Som ni kanske ser har detta bröd en liten annorlunda form och när man skär brödet i ser det nästan ut som gigantiska skivor av en kanelbulle.

Enligt grundreceptet skall det räcka till tre bröd, men det har jag aldrig varit med om så jag säger två istället. Då behöver man inte bli besviken om degen inte riktigt räcker till. Dom påstår även att pålägg är onödigt och detta håller jag inte alls med om. En klick salt smör på brödet och du är i himmelriket!

Fyllda bröd, två stycken:

50 g jäst
5 dl vatten
3 msk olivolja
25 g mjukt smör
2 tsk salt
1 nypa strösocker
ca 16 dl vetemjöl

1 burk (185 g) pesto

Finfördela jästen i en bunke, värm vatten och olja till 37 °C och häll detta över jästen och rör tills det löst sig helt. Tillsätt det mjuka smöret i små klickar. Arbeta in allt salt och socker och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl. Låt jäsa under bakduk i ca 60 minuter.

Arbeta sedan ihop degen på mjölat bort och dela den i två delar. Kavla ut varje del till en tunn rektangel och bred ut fyllningen. Rulla ihop och vrid ändarna åt varsitt håll. Snurra sedan ihop brödet till en knut. Låt jäsa på plåt i ca 45 minuter. Värm ugnen till 275 °C, sänk till 225 °C när du sätter in brödet. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter.

Vi serverade detta bröd till fyllda cannelloni, men det är perfekt som utflyktsbröd eller till en god soppa!

Bild: Linnéa Seidel

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Jannica

    Bakade detta bröd idag och det blev verkligen supergott :-)! Till och med killen gillade det, han som annars brukar rata mina hambakta limpor. Behövde dock ha dem inne i ugnen något längre för att de skulle få fin färg.

  2. Monika

    Pestobröd, det kan vara kul att testa!
    Har några recept jag skrivit ner som ska testas när tillfälle ges och det här får hamna bland dom 🙂