linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Annons

Skaldjursresan

Förra helgen var jag och ett gäng andra matbloggare bjudna ner till Västkusten och Lysekil av Västsvenska Turistrådet. De gör en jättesatsning på att få dit fler turister även under höstmånaderna, då deras skaldjur är som allra bäst. För egen del tycker jag att detta är en helt fantastisk idé, för även om det var ett ganska gråmulet väder Västkusten bjöd oss på var Lysekil lika vackert som alltid och jag kan varmt rekommendera ett besök, kanske framför allt när turistsäsongen är över. Fisk och skaldjur är betydligt billigare under hösten och du behöver inte trängas med tusentals turister!

På fredagskvällen dukades det upp en 5-rätters middag på Gullmarsstrand och vi njöt i fulla drag! Efter middagen tog vi färjan över till Lysekil och spenderade natten på hotell Strandflickorna, där tilldelades vi varsitt vackert rum och de som ville kunde gå ner och bada i havet eller i bubbelpoolen.

På lördagsmorgonen klädde vi oss varmt och for ner till hamnen för att åka ut till en musselodling. Jag säger bara en sak, Skärgårdsdoktorn släng dig i väggen. Det här var the real deal! Väderbitna sjömän i stickade tröjor och en enorm passion för havet och allt det har att erbjuda. Det var verkligen på riktigt och jag tror att hela gänget blev imponerade och inspirerade av hela förmiddagen.

Vi fick berättat för oss hur en modern musselodling bedrivs, vilka olika metoder de använder och jag insåg att arbeta med dessa odlingar är precis som de arbete bönderna bedriver här omkring. Vissa år är bättre än andra och man jobbar alltid med eller mot naturen.

Här under finns långa remsor där musslorna lever, odlas och frodas.

Medan det under dessa tunnor ligger hundratals burar där man odlar musslorna.

Dom här musslorna kan vi inte njuta av på tallriken än på ett tag..

Det var inte bara musselkunskap som bjöds på ute på vattnet, värmande kaffe och godsaker plockades fram under resans gång.

Att besöka musselodlingarna var det absolut bästa under min snabba vistelse på Västkusten och jag hade gärna tillbringat mer tid med det och kanske besökt fler lokalproducenter som förser oss med fisk och skaldjur. Dels för att få en större kunskap (jag som är en riktig landkrabba känner att jag verkligen har för dålig koll på det här området!) och sen för att jag verkligen tror på de mindre producenterna. Oavsett om det gäller skaldjur, fisk, köttdjur eller grönsaker. De är dessa eldsjälar som kommer göra stor skillnad i framtiden.

Trotts att Västkusten både bjöd på mulet väder och ett bombhot var dygnet där nere toppen och en resa ner mot Lysekil och Göteborg sattes upp på listan med resemål vi skall försöka komma iväg på. Många glömmer bort att turista i Sverige kan vara helt underbart!

De andra matbloggarna som gjorde mig sällskap på resan var Kinna, Katja, Emma, Jennie och Jonathan.

Bilder: Linnéa Seidel


Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

 1. Benefits Of Coconut Oil

  I’m really enjoying the design and layout of your blog.
  It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here
  and visit more often. Did you hire out a developer to create
  your theme? Excellent work!

 2. Kaksmulan

  Härliga bilder, jag får sådan hemlängtan!!! Född och uppvuxen på Skaftö (där Gullmarstrand ligger) så har man sett Bohuslän från alla sidor och även om jag inte uppskattade det på samma sätt när jag bodde där kan jag nu helt klart se charmen i en blåsig höstdag eller en tidig vårdag på havet. Alla underbar färska skaldjur inte att förglömma!
  Längtar!

 3. Karin

  Önskar jag kunde följt med men tyvärr var det för kort varsel + att jag är ifrån min familj så mycket under veckorna så jag vill vara hemma då. Men det verkar ha varit en riktigt mysig resa o upplevelse! *lite avis*

  Kram Karin

Annons