Fredagen till ära bjuder jag i samarbete med Touch of taste på en liten tävling där vinnaren kammar hem en 11 cm Global All/Kockkniv. Jag har själv börjat uppdatera mitt förråd när det kommer till köksknivar och det gör hela matlagningen så mycket enklare och roligare.
För att vara med i tävlingen vill jag att du bidrar med ditt bästa recept där du har använt någon av Touch of tastes fonder. Min favorit är oxfonden som är perfekt att ha i grytor, köttfärsås och till brunsåsen. Tävlingen kommer att pågå till 19/11, alltså till nästa fredag. Vinnaren dras kl 20.00 på fredag kväll.
Skriv receptet och dina kontaktuppgifter i kommentarsfältet nedan.
Lycka till!
ANNONS
Jag gillar verkligen kycklingfonden och den har jag använt i detta receptet:
4 portioner
0,5 dl färska örtkryddor
1 citron
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
600 g kycklinglårfilé
Smör att steka i
2,5 dl matlagningsgrädde
0,5 dl vatten
2 msk kycklingfond
1 msk dijonsenap
1. Hacka örtkryddorna och vitlöken. Riv citronskal från halva citronen och blanda allting med salt och peppar.
2. Vik upp kycklingen och fyll med örtblandningen, och rulla sedan ihop dem igen.
3. Stek dem så att de blir genomstekta och får en fin yta på medelhög värme.
4. Blanda matlagningsgrädde, vatten, kycklingfond och dijonsenap i en skål och häll det över kycklingen i stekpannan. Låt stå och koka i 10 minuter.
5. Riv resten av citronskalet över kycklingen och servera tillsammans med t.ex. bulgur, couscous eller ris.
Fond är himla bra, jag använder det ofta till risotto. Kantarellfonden är lite extra perfekt i en kantarellrisotto, såklart..
Kantarellrisotto
2 portioner
olivolja
lite smör
150 g arborioris
1,25 dl vitt vin
1 liter vatten + 1 msk kantarellfond (eller lite mer)
1 gul lök, hackad
1 klyfta vitlök, finhackad
200 g kantareller eller trattkantareller, rensade
en näve parmesan
Fräs kantarellerna i lite smör tills det knäpper i dem. Ställ åt sidan så länge.
Använd en stor gryta till risotto. Smält lite smör, eller använd bara olivolja, och fräs lök och vitlök. Tillsätt riset och låt det fräsa tills det fått lite färg. Tillsätt vinet, och rör om medan det kokar in. Ha hela tiden ganska hög värme. Koka under tiden upp buljongen.
Tillsätt buljongen en slev i taget, och rör om mer eller mindre hela tiden. Riset kommer att absorbera buljongen. Ha inte för låg värme! När det ser torrt ut tillsätter du mer buljong. Smaka på riset – det brukar ta ca 20 minuter innan det är lagom mjukt. Det ska inte bli överkokt. All buljong kanske inte går åt, eller så behöver du lite mer – det går bra att använda varmvatten i så fall.
När det är nästan klart, tillsätt kantarellerna. Rör ner risotton på slutet, och smaka av med salt, peppar, lite honung eller citron om du vill justera balansen.
Jag tycker vilt och kantarellfonden är smarrig och använder den till det här superenkla men jättegoda receptet på Viltlax:
Ingredienser:
4-5 st laxfileér
2½ dl matlagningsgrädde
3 msk lingonsylt
2 msk Vilt och Kantarellfond
1-2 tsk torkad timjan
svartpeppar
salt
Salta laxen och lägg i en ugnsform. Blanda ihop övriga ingredienser i en skål och häll över laxen. In i ugnen på 225 grader i 20 min. Servera ihop med potatis, lingonsylt och någon kokt grönsak. Superenkelt och supergott!
Jag är ett fan av Touch of tastes fonder och jag tycker att dem fungerar som trolleri med smaker! Jag har egentligen tre favoritrecept som jag är väldigt stolt över och som alla innehåller en skvätt av kalvfonden så den är min favorit! Det ena är ett lånat recept på rigatoni med kyckling och salvia från Christian Campogiani, det andra är en len och härligt görgräddig sås till Wallenbergare och sen har vi klassikern rödvinssåsen som är resultatet av ett digert receptprovande och experimenterande!
Rödvinssåsen med STORT R!
1 msk ekologiskt smör
1 st finhackad schalottenlök
2 msk socker, gärna råsocker
4 dl rödvin
4 dl vatten
1 msk balsamvinäger
4 msk Touch of taste kalvfond
1 msk maizena majsstärkelse
2 msk ekologiskt smör
Hetta upp smöret i en kastrull och fräs löken lätt utan att den tar färg. Rör ner sockret och låt smälta. Tillsätt vin,
vatten, vinäger och fonden och låt såsen koka utan lock tills 3 dl återstår.
Sila såsen och hetta sen upp såsen och vispa ner maizena utrört i lite kallt vatten. Koka upp och rör ner smör strax före servering.
Här kommer en Höstfavorit! =)
Mamma´s Kålpudding
Typ Portioner: 4
Ugnen på 175°C
Ingredienser
* 1/2 vitkålshuvud (ca 1 kg)
* 1/2 dl Lång kornigt ris (alt grötris)
* 1 dl vatten
* 1 dl vispgrädde
* 2 + 2 msk sirap
* 1 gul lök
* 400 g blandfärs
* 2 ägg
* 1 msk kantarellfond
* smör
* salt
* peppar
Börja med att koka riset. Följ anvisningarna på paketet. Strimla löken och vitkålen och börja steka på den i stekpanna med sirap. Ta fram en bunke och blanda följande: Blandfärsen, äggen, grädden, vispgrädden, salt och peppar samt den goda kantarellfonden. När smeten är väl blandad så rör en 1/3 av kål&lökblandningen. Lägg hälften av kålen som är kvar i en ugnssäker form. Täck med färsen och överst resten av kålen. Smält lite smör. Ringla smöret och 2 msk sirap över. Ställ kålpuddingen i ugnen i ca 45 minuter. Servera med kokt potatis och rårörda lingon. Så himla gott med svampsmaken! =)
Mitt bidrag är lika självklart som enkelt. 🙂
Fondue.
Koka upp två köttbuljongtärningar tillsammans 1- 1½ liter vatten(beroende på grytans storlek), 1 dl sherry å en flaska oxfond i en fonduegryta å låt koka rejält.
Håll grytan kokande på bordet(hela grejen med fondue) å koka kött(ryggbiff är mitt första handsval) å grönsaker efter smak på spett.
Servera med goda dipp-såser med smak av pepparrot, curry eller sweet chili. 😀
En perfekt bjudrätt där alla garanterat sitter till bords, länge. 😀
Har samma favvorecept som en annan tjej här på bloggem ser jag, men vill ändå vara med å tävla 🙂
VILTLAX (recept för 4 personer)
ca 600 g laxfilé (hel eller portionsbitar
1 tsk salt
2½ dl matlagningsgrädde
2 msk koncentrerad vilt- och kantarellfond
2 msk lingonsylt
svartpeppar
1 tsk timjan
Sätt ugnen på 225 grader. Salta laxen och lägg den i en ugnssäker form. Blanda grädde, viltfond, sylt, peppar och timjan. Häll över laxen. Tillaga mitt i ugnen i 20 minuter. Servera med pressad potatis, lite goda grönsaker och rårörda lingon.
Detta är busenkelt å går jättefort, perfekt fredagsmat när man är lite trött efter en veckas arbete 🙂 Tack för en bra blogg!
Anna
Vill också vara med och tävla och här kommer mitt bidrag! 🙂
Fläskfile med kantarellsås
För 4 personer.
Ingredienser
Ca 500 g fläskfie
1 tsk salt
200 g kantareller
1 finhackad gul lök
2½ dl mager grädde 4 %
1 msk olja
2 msk kantarellfond
1 krm krossad kryddpeppar
1 msk soja
½ dl lingonsylt
1 msk hackad persilja
Ev 1 msk hela lingon
Skär fläskfilén i tjocka skivor och klappa in salt.
Bryn köttet i olja i en gryta eller traktörpanna.
lägg över köttet på ett fat och bryn lök och svamp några minuter.
Vispa ihop grädde, fond, peppar, soja och lingonsylt i pannan.
Tillsätt köttet och låt puttra sakta ca 5-6 minuter.
Strö över persilaj och ev. hela lingon.
Servera med broccoli och chasminris eller klyftpotatis.
Här kommer mitt bidrag. Man kan använda fiskfond eller hummerfond, beroende på vad man gillar
Goda laxbiffar
500 g laxfilé
1 liter vatten
Salt
3 finhackade schalottenlökar
1/2 dl finhackad dill
1/2 dl finhackad gräslök
1-2 msk fisk eller hummerfond
4 msk ströbröd
2 ägg
Svartpeppar
Smör
Koka upp vatten och lite salt. Lägg i laxbiten/bitarna och sjud på svag värme under lock i ca 8 minuter. Låt svalna en liten stund och häll sedan bort kokspadet. Mosa fisken i en skål med en vanlig gaffel.
Blanda hackad lök, ströbröd, ägg, dill, gräslök, fond, salt och peppar. Och rör sedan ner bland fisken. Allt ska bli som en lite ojämn smet. Forma med händerna små platta biffar. Stek dem gyllenbruna ca 3 min per sida i smör.
Servera med en kall gräddfilssås, ris och en god sallad
Min absoluta favorit av Touch of taste fonder är hummerfonden och på den brukar jag göra en smarrig fiskgryta. Här kommer mitt favoritrecept med Touch of taste hummerfond.
Receptet är för 6 personer.
300 g lax
300 g sej
150 g räkor
150 g kräftstjärtat
1 liten gul lök
1 halvt paktet sockerärtor
1 hel färsk broccoli
1 röd paprika
1 gul paprika
1- 2 vitlökslyftor
5 dl cream fraich
salt och peppar
dill
citron
tomatpure
hummerfond
2-3 dl vatten
en klick smör.
Fräs hackad lök och vitlök i smörklicken tills det mjuknar, ha sedan i strimlad paprika av båda färgerna. Därefter har du i ca 1-2 msk beroende på smak. Hummerfond slår du i en rejäl skvätt efter smak såklart. Slå på 2-3 dl vatten och 5 dl cream fraich och låt puttra med salt och peppar. När gästerna börjar närmar sig slår du i broccolin. Precis innan ni sätter er tillbords slår du i sockerärtorna, den tärnade fisken, skaldjuren och hackad dill. Pressa i lite citron efter smak. Servera.
Servera gärna med basmatiris i en djup tallrk och aioli på toppen.
Ni kan byta ut tomatpuren mot saffran och det blir super smaskigt också.
Snabb aioli.
1 dl majonnäs
3 msk vatten
1-2 vitlöksklyftor
salt
vispa majonnäsen slät, ha i lite vattnet i taget tills ni får den konsistent ni vill ha. Pressa i vitlöken och salta lite.
Tror inte jag glömt något…..thihi!
Nu håller jag tummarna!
Vilken härlig tävling! Såklart jag vill vinna en Global-kniv!
Har blivit helt förälskad i Touch of Taste’s fonder, så det är svårt att välja ETT recept! Men det får bli min supersnabba och nyttiga ärtsoppa:
Grön ärtsoppa
1 msk smör
100g gul lök
600g frysta gröna ärtor
4 dl vatten
2 dl mjölk
2 msk kycklingfond
salt & peppar
Stek löken mjuk i smöret, tillsätt vatten och fond, låt koka upp och tillsätt ärtorna. Låt koka ca 10 min
Mixa soppan slät, tillsätt mjölken.
Låt koka upp och smaka av med salt, peppar och ev lite mer fond.
Servera med lätt creme fraiche smaksatt med pepparrot
/Tina
Här kommer min godaste risotto, där kalvfonden gör pricken över i:t!
Supersmarrig, cremig risotto med lite lyxkänsla.
4 pers
3 dl avorioris
8 soltorkade tomater i olja
8 färska champinjoner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
6 dl vatten
1 dl vitt vin
2 msk Touch of Taste Italy Kalvfond
1 dl riven parmesanost
olivolja
0,5 tsk salt
svartpeppar
2 msk pinjenötter
1 kruka färsk basilika
Hacka lök och vitlök, fräs i olja. Tillsätt riset och fräs under omrörning ett par minuter. Slå på vinet och låt det koka bort. Koka upp vatten i en vattenkokare och häll på lite i taget i risblandningen varefter det kokar bort. Rör om då och då.
Skiva och fräs champinjonerna och tillsätt dem tillsammans med osten och fonden. Hacka tomaterna och basilikan grovt och blanda ner. Smaka av med svartpeppar. Strö över rostade pinjenötter. Servera till en fin köttbit eller kycklingfilé tillsammans med ett gott rödvin.
Njut!
Kram Finna
Hej! Har nyligen hittat din blogg och la till den bland favotiterna häromdagen, tack för härlig inspiration i mat & bakvärlden. Här är mitt bidrag: Kyckling Italiano
4 kycklingfilléer
2 tsk Arla smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1/2 msk vetemjöl
2.5 dl Kelda laga mat 4%
1 msk balsamvinäger
1 msk touch of taste´s kycklingfond
2 vitlöksklyftor
3 tomater
2 msk basilikablad
Gör så här
Bryn kycklingen i smör i en stekpanna. Salta och peppra. Vispa ut mjölet i lite vatten. Vispa i gräddmjölk, balsamvinäger och kycklingfond. Häll i pannan. Låt sjuda ca 10 min. Skala och skiva vitlöken, skär tomaterna i bitar. Fräs i smör i en stekpanna och lägg över till kycklingen. Strö över basilikan och servera med potatisklyftor. ..
Det enkla är oftast det bästa. Fonderna är fantastiska smaksättare till många maträtter och såser men jag tycker att man behöver lyfta fram dem som smaksättare till annat också. Glacera exempelvis hel steklök eller annan liten lök som du stekt i smör och olja. Häll i någon tsk italiensk kalvfond på slutet och rör runt. Voilá!
Använd oxfonden när du ska marinera kött.
Mästarmarinad
1 del oxfond
1 del flytande honung
1 del olja
grovmalen svartpeppar
pressad vitlök efter smak
Den perfekta bjud maten som kan förberedas innan 🙂
Chili con carne
8 pers
2 kg högrev
2 gula lökar
5 vitlöksklyftor
2-3 färska jalapeno
2 tsk salt
3 msk olivolja
2 msk ancho-chilipulver
2 msk chilipulver
1 msk spiskummin
3 msk touch of taste ox fond
3 burkar hela körsbärstomater (Mutti, á 400 g)
3 msk färskpressad limejuice
6 dl vatten
2 torkade chilifrukter
2 pkt bacon (á 140 g)
2 msk maizena + vatten att röra ut i
3 burkar/tetror stora vita bönor (á 400 g)
1/2 tsk strösocker
1/2 tsk salt
1-2 krm nymalen svartpeppar
1 kruka färska örter tex oregano, timjan eller persilja
1. Putsa köttet och skär det i 3 cm tjocka tärningar.
2. Skala och finhacka lök och vitlök. Kärna ur och finhacka jalapenon.
3. Salta och bryn köttet i omgångar i olja i en stekpanna så att de får fin färg runt om. Lägg det i en stor kastrull eller gryta allt eftersom.
4. Fräs löken i olja i ett par minuter. Tillsätt vitlök och jalapeno och fräs ytterligare ett par minuter. Tillsätt alla torkade kryddor och låt aromerna blomma ut.
5. Lägg över lök och kryddblandningen i köttgrytan, blanda runt. Stek ur pannan med lite vatten för att få med alla smaker. Tillsätt fond, tomater, limejuice, vatten och de torkade chilifrukterna. Låt sjuda under lock ca 2-2 1/2 timme, tills köttet är riktigt mört.
6. Strimla baconet, stek det knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper. Tillsätt mot slutet av koktiden.
7. Rör ut maizenan i lite vatten, tillsätti grytan och låt den tjockna, 1-2 min.
8. Häll av bönorna, spola dem snabbt i kallt vatten och tillsätt i grytan så att de blir varma. Smaka av med socker, salt och peppar. Toppa grytan med färska örter och severa med ev tillbehör i små skålar.
Gott till grytan
Riven cheddarost
Gräddfil
Hackade tomater
Tärnad saltgurka¨
Majschips eller annat gott bröd
Vilken rolig tävling, självklart vill jag vara med med mitt favoritrecept!
Kött i gräddig chilisås
3 port.
Fläskkött i lagom mängd, jag brukar ta skinkschnitzel eller fläskfilé
1/2 röd lök
1 pressad vitlöksklyfta
3 dl mellangrädde
1 msk Touch of taste kalvfond
1 tsk sambal oelek
2 tsk soja
Pasta eller ris och gärna sallad som tillbehör
Strimla eller skär fläskköttet i lagom stora bitar. Finhacka rödlök. Stek rödlöken mjuk i en stekpanna/wokpanna med lite smör. Pressa i en vitlöksklyfta. Tillsätt det strimlade köttet. När köttet är genomstekt tillsätter du grädde, kalvfond, sambal oelek och soja. Låt småputtra några minuter. Klart! Servera med pasta eller ris och sallad.
För bild, se min matblogg under kategori kött!
Tävling…javisst! De vill jag gärna vara med på!
Mitt bidrag kommer här:
Bomans Tagliatelle med vitlöksdoftande fläskfile med senapsås.
500 gr Fläskfilé
240 gr Tagliatelle
10 st champinjoner
2 msk Touch of Taste Oxfond med rödvin
2 dl mellangrädde
2 dl vatten
2 msk fransk senap
2 st vitlöksklyftor
1 msk grädlök
Gör så här:
1. Skiva svamp och fräs i matfett. Skär fläskfilén i bitar och bryn i stekpanna med hög kant.
2. Pressa över vitlök och lägg i svampen. Rör ihop grädde, vatten, fond och senap och häll över köttet.
3. Låt såsen koka ihop och köttet bli genomstekt. Blanda ner gräslöken i såsen.
http://gourmetmorsan.blogspot.com/2010/11/onsdagpastan-blev-idag-hos-bomans.html
Den här tiden på året måste mitt favorit recept allt bli denna löksoppan som är ljuvligt god.
Fransk Löksoppa
Ingredienser
1 kg gul lök, skalad
3 vitlöksklyftor, finhackade
4 dl vitt vin
1 l mörk buljong gjord av Touch of Taste Oxfond
1 kvist timjan
1 lagerblad
salt
svartpeppar
olivolja
6 skivor vitt bröd
1 1/2 dl riven Gruyèreost
persilja
Gör så här
Skiva löken så tunt som möjligt. Stek den långsamt i olivolja tills den får en guldbrun färg, löken skall karamelliseras och det tar 35 – 40 minuter. Lägg över i en gryta. Tillsätt vitlök, timjan, lagerblad, vin och buljong. Koka i en halvtimme. När löken är mjuk och genomskinlig är soppan färdig. Ta upp lagerbladet och timjankvisten. Häll upp den i ugnssäkra soppskålar.
Skär brödet i mindre bitar. Torka brödet i ugnen i 125° i 15 minuter. Strö brödbitarna ovanpå soppan och täck med mycket riven ost. Sätt in i het ugn, 275°, och gratinera så att det blir en vacker brun skorpa. Garnera med persilja och servera genast.
Hej Linnéa!
Fullkomligt älskar fonderna från touch of taste! Använder dem i alla såser, från köttbullar till kyckling- you name it! Här kommer ett favorit recept som passar bra så här i höstmörkret!
Mammas Viltgryta:
1kg tärnat viltkött
150 gram skalade hela scharlottenlökar
2 paket bacon (gärna nån rökig sort)
färska kantareller
ca 5dl rödvin av god kvalitet
ca 1/2 FLASKA VILTFOND! (låter mycket men det blir kanon!)
2 msk soya
torkad timjan ca 1 tsk
2 lagerblad
lite mjöl (att reda med)
2-3 msk gelé
salt och peppar
grädde (efter smak, men snåla inte! ca 3-5 dl blir bra)
Bryn köttet i omgångar (har Ni inte vilt går det lika bra med nåt annat fint kött) tillsätt vin, soya, fonden, kryddor och låt sjuda ca 2h. Fräs lök, kantareller, bacon var för sig och tillsätt sedan till grytan. Fortsätt sjuda tills köttet är klart och mört, tillsätt grädde och gelé red av om nödvändigt. Vi brukar servera gytan med potatismos och gröna bönor. Bon appetit!!
Jag älskar att använda kalvfonden i rödvinssås och här är mitt bästa recept på det! Så god att den går att äta som den är med sked! 🙂
1 – 1,5 dl gott rödvin
2 dl vispgrädde
2 – 3 msk kalvfond
2 msk svartvinbärsgelé
1 tsk soja
rejält med nymalen svartpeppar
1 msk smör
1 msk mjöl
ev salt
Blanda grädde, vin, gelé, soja och fond i en gryta. Låt koka upp och smaksätt sedan med salt och peppar. Blanda ihop smör och mjöl till en redning och tillsätt i såsen. Du kan även använda maizenaredning. Låt koka ihop några minuter.
Ett av mina favoritrecept är detta. Enkelt att göra och blir så himla gott!
Älgfärsbullar:
1 kg älgfärs
1 gul lök (riven)
1 röd lök (riven)
2 ägg
3 msk ströbröd
1 – 1,5 dl grädde
2 msk kalvfond
2 tsk dijonsenap
2 (små)vitlöksklyftor (finhackad)
0,5 tsk salt
svartpeppar
Blanda ströbröd och grädde, låt stå i 5 minuter. Rör ihop alla ingredienser, tillsätt sedan färsen. Blanda väl. Låt stå i kylen en stund. Rulla små köttbullar, brukar bli runt 80 stycken. Stek och gör sedan en sås av skyn.
Servera med potatis och hemkokt lingonsylt. Mums!
Enkelheten tycker jag utklassar det mesta!
kantareller på toast
1 varm, nyrostad toast
250 g kantareller
2 finhackade schalottenlökar
smör
2 klyftor vitlök
1 dl grädde
1 msk kantarellfond
peppar
ev flingsalt
ev riven västerbottenost
Fräs kantarellerna i lite smör tills vätskan försvinner. Tillsätt mer smör, häll ned schalottenlöken och fortsätt fräs. Pressa i 2 klyftor vitlök. Fräs lite till. Häll på grädde (spä gärna med mer ifall det behövs), häll i fonden, låt småputtra några minuter. Smaka av med salt och peppar. Lägg på varm, nyrostad toast och njut. Toppa ev toasten med riven västerbottenost för extra smak och krämighet.
Jag hoppas att det är okej att tävla hos både dig och Kalasgott, jag har många recept med fond i att bjuda på 😉
Där blev det en vardagsrätt, så här bjuder jag på recept på lättlagad festmat. Receptet kanske ser långt ut, men det tar bara 30 minuter att laga!
Kräftor med smördegsnät
(För 4 personer)
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 ½ dl mellangrädde
½ dl vatten
1 ½ msk Touch of Taste hummerfond
2 msk chilisås
½-1 tsk sambal oelek, alternativt några stänk tabasco
½-1 msk saft från citron
2 msk dill
200 g kräftstjärtar i lag
Smördegsnät:
2-3 smördegsplattor
1 ägg
Tillbehör:
ris
sallad
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Tina smördegsplattorna och kavla eventuellt ut dem en aning. Skär eller sporra ut 1 cm breda remsor och lägg ut dem som nät, fläta gärna ihop dem (dvs. så att en remsa går vardera över och under de tvärgående remsorna). Pensla näten med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen ca 15 minuter.
2. Koka ris enligt anvisningarna på förpackningen. Vill du göra middagen extra lyxig kan du fräsa riset i lite olja tillsammans med saffran, så får det en härlig gul färg och lyxig smak.
3. Fräs ihop smör och mjöl och späd ut med grädden, lite i taget. Tillsätt vatten och hummerfond, låt sjuda några minuter. Smaksätt med chilisås, sambal oelek, citronsaft och dill, samt eventuellt lite salt och svartpeppar. Lägg i kräftstjärtarna kort innan servering och låt dem bli varma, såsen ska inte koka, då blir kräftorna sega.
4. Lägg gärna upp maten på tallrikar till serveringen. Fyll en liten skål med ris, tryck ihop det något, och stjälp ut på tallriken. Lägg smördegsnätet på tallriken och häll kräftsåsen över. Servera även med lite sallad.
Ett av mina favoritrecept innehåller kalv-fonden som jag tycker passar i det mesta man lagar med kött.
Köttbullar med brunsås.
4 port.
½ dl krossade linfrön
3/4 dl vispgrädde
1 ägg
½ gul lök
600 g köttfärs
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 – 3 msk smör att steka i
Brunsås:
1 msk tomatpuré
4 dl vispgrädde
2 msk kinesisk soja
2 msk kalvfond
Blanda linfrön och grädde, låt stå en liten stund
Skala och finhacka (eller riv) den gula löken.
Blanda köttfärs, ägg, lök, salt, peppar och linfrö-grädden. Forma till små köttbullar. Bryn köttbullarna i smör. Stek sedan på medelvärme i ca. 10 min (beror på storlek på köttbullarna).
Sås:
Rör ihop tomatpuré, vispgrädde, soja och kalvfond.
Låt puttra i ca. 3 minuter. (Jag häller även i stekskyn ibland).
Servera köttbullarna med Zucchini-spaghetti eller blomkåls-mos. Mums!!!
Ibland är det bra med vanliga vardags-recept också!!! 🙂
Detta är en klar favorit hos oss!
Kyckling med parmaskinka och balsamsås
4 kycklingfiléer
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk oregano
4 stora skivor parmaskinka
2 dl vispgrädde
2 msk balsamvinäger
1 msk kycklingfond
2 pressade vitlöksklyftor
Sätt ugnen på 225 grader. Krydda kycklingen med salt, peppar och oregano, bryn den i smör.
Linda skinkskivorna runt kycklingen och lägg i en ugnssäker form.
Vispa ihop grädde, vinäger, kycklingfond och vitlök. Häll det i formen. Stek i mitten av ugnen ca 15 minuter.
Vi brukar ha klyftpotatis till.
Hejsan!
Efter som Touch of Taste är något jag använder i princip dagligen i allt från färssmetar till grytor, såser och risotto så vill jag också vara med och tävla. Svårigheten är nog att välja ett recept men jag väljer ett som passar till både kött och fisk, man byter bara ut fonden. En klarfavorit hemma hos oss som passar till det mesta i köttväg. Testa den tex till helstekt oxfilé överströdd med flagad parmesan.
Ljuvlig Murkelsås
1 burk med murklor
3 charlottenlökar
2 msk smör
4 dl grädde
1 dl torrt vitt vin
1 msk kalvfond
smör
salt och peppar
Hacka svampen rätt grovt och finhacka löken. Fräs svampen i smör några minuter. Tillsätt löken och fräs en stund till. Häll på grädde, fond samt vin och låt det puttra ihop några minuter. Smaka av med salt, peppar och gärna lite steksky från köttet som serveras till.
Om man vill servera såsen till en fiskrätt så är murkelsås även urgott till lax. Byt bara ut kalvfonden mot 1 msk fiskfond.
Min fantastiskt goda torskfiskrätt kommer från nordNorge. Där kan man lätt få tag i Nordsjötorsk som inte är så hotad som torsken i Östersjön. I Norge dricker man ofta rödvin till torsk och till denna rätten med oxfond i rödvinssåsen fungerar det i allafall utmärkt. Maträtten känns som riktig gourmet, men är lätt att laga.
Torsk med rödbets-rödvinglace,kantareller och blomkålspuré
Torsken (de finaste tjocka bitarna av torsk filé)
saltes med havssalt som får ligga i ca 10 min för att binda sig, skölj så i kallt vatten och stek på skinnsidan och sedan eftersteks i ugnen 5 min på 175 gr.
100 gr kantareller steks i smör och kryddas med salt och peppar, serveras ovanpå torsken.
Rödbets-rödvinglace:
3 färska rödbetor
2 charlottenlökar
1 dl balsamico
2 dl rödvin
6 dl buljong av touch of taste oxfond
Fräs löken i smör, tillsätt balsamico och koka ned, sedan rödvin som också kokas ned så mängden reduceras, tillsätt så oxfondbuljongen och koka ned till lagom tjocklek. Till slut tillsätts skalade, tärnade bitar av rödbetor som har kokats mjuka.
Blomkålspuré
1 blomkålshuvud kokas mjuk i mjölk, sila av mjölken och mixa med 1 msk philadelfia ost med stavmixer och smaksätt med salt och lite citronsaft.
Några ugnsbakta klyftpotatisar passar väldigt bra till.
Självklart vill jag vara med och fajtas om priset. Jag uppskattar enkel mat och den här såsen gör susen tillsammans med en bit lamm- eller oxfilé, och en god potatisgratäng
Enkel rödvinssås
4 dl rött vin
1 msk oxfond
1½ msk råsocker
1 msk torkad timjan eller rosmarin
2 tsk vetemjöl utrört i lite smör
2 msk smör
salt
nymald vitpeppar
1. Sjud vin, fond, socker och timjan ca 30 minuter.
2. Sila såsen och rör i smör/mjöl blandningen så att såsen tjocknar lite. Smaka av med smör, salt och peppar
… [Trackback]
[…] Read More here: http://www.linneasskafferi.se/2010/11/fredagstavling/ […]
… [Trackback]
[…] Read More: http://www.linneasskafferi.se/2010/11/fredagstavling/ […]
… [Trackback]
[…] Read More Infos here: http://www.linneasskafferi.se/2010/11/fredagstavling/ […]
ccn2785xdnwdc5bwedsj4wsndb
[…]always a significant fan of linking to bloggers that I like but do not get a good deal of link appreciate from[…]
… [Trackback]
[…] Read More Infos here: http://www.linneasskafferi.se/2010/11/fredagstavling/ […]
… [Trackback]
[…] Find More Informations here: http://www.linneasskafferi.se/2010/11/fredagstavling/ […]
… [Trackback]
[…] Read More: http://www.linneasskafferi.se/2010/11/fredagstavling/ […]
… [Trackback]
[…] Informations on that Topic: http://www.linneasskafferi.se/2010/11/fredagstavling/ […]
… [Trackback]
[…] Read More here: http://www.linneasskafferi.se/2010/11/fredagstavling/ […]
… [Trackback]
[…] Find More Informations here: http://www.linneasskafferi.se/2010/11/fredagstavling/ […]
3nvb54wnxd5cbvbecnv5ev75bc
[…]check below, are some completely unrelated web-sites to ours, nonetheless, they’re most trustworthy sources that we use[…]
… [Trackback]
[…] Read More: http://www.linneasskafferi.se/2010/11/fredagstavling/ […]