linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Annons

Saffransskorpor

På söndag är det första advent och vad passar egentligen bättre att knapra på till glöggen än gyllengula saffransskorpor? Igår huserade jag runt i personaköket på P4 Västmanland och efter en timmes pratande och bakande låg dessa skorpor i ugnen och torkade. Eller, just de här skorporna bakade jag i går kväll och skorporna som bakades i radio lämnade jag kvar och jag hoppas att de myser med skorpor och glögg där i veckan! Fast det blev en liten miss i planeringen, det skall egentligen vara en påse mandelspån i skorporna vilket jag var helt övertygad om att jag hade hemma. Men så var icke fallet men de blev goda i alla fall. Fast allra godast blir de såklart med mandel i!

Efter att skorporna har torkat, lägg dem i en fin glasburk, knyt runt ett vackert band och du har den perfekta ”gå bort-presenten” så här i juletid!

Linnéas saffransskorpor:

100 g smör
1/2 g saffran
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 liten påse mandelspån
5 dl vetemjöl

Smält smöret i en kastrull, rör saffran och socker. Låt detta svalna något, vispa undertiden samman de båda äggen. Rör ner dem i det smälta smöret och vispa ordentligt.

Ha i bakpulver, vaniljsocker och mandelspån, tillsätt sist mjölet och arbeta samman till en smidig, glansig deg. Den skall fortfarande vara lite kladdig.

Dela degen i två bitar och forma till längder. Platta ut dem ordentligt med hjälp av fingrarna. Grädda först i 180 grader i cirka 15 minuter, tag ut plåten ur ugnen och skär längderna i sneda bitar. Försök att vända dem med snittytan upp. Ställ in plåten i ugnen och sänk värmen till 125 grader. Grädda ytterligare 15 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt skorporna torka i eftervärmen tills ugnen är helt kall eller över natten. Förvara i burkar med tätslutande lock.

Det här kan vara den enklaste varianten av skorpor jag testat att göra, hela degen görs i en kastrull. Lite disk och snabbt går det också, sådant gillar jag!


Nu undrar jag om du brukar använda saffran när du bakar till jul och vad brukar du baka?

Bild: Linnéa Seidel

Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

  1. Frida och Smultronen

    Till helgen ska jag för fjärde året i rad baka dina underbara saffransskorpor. Jag har bytt ut den skivade mandeln mot hackad. Mums va goa de är! I år ska jag göra en extra stor sats och ge till dagisförknarna. 🙂

  2. Therése

    Tack så hemskt mycket för det här underbara receptet! Gjorde dubbel sats och herrejissanes vad gott det blev. De blev dessutom jättefina så årets julklapp är kirrat 🙂

  3. Maria

    Hej hej.

    Jag bakade dessa häromdagen och de blev så himla goda att jag har stått och bakat två plåtar till nu inatt, för att ge bort i julklapp.

    Älskar din blogg.

    Kram Maria

  4. Maria

    OMG vad goda de var. Jag har redan lyckats trycka i mig en burk. Det kommer att bli fler innan den här julen är över.

    Tack för en väldigt inspirerande blogg.

    Kram Maria

  5. Elin

    Min Pappa gjorde alltid en sådan god saffransås till kokt torsk. För övrigt kan jag inte sluta frossa i din finfina blogg och dina fina fina böcker jag köpte förra året!

  6. Karina

    Hej! Vilken mysig blogg! Jag undrar om jag möjligtvis får dela med mig av ditt fina recept på min blogg? Självklart nämner jag att det är hämtat från dig 🙂

  7. Pinkpastry

    Jag brukar gå loss vilt med saffran..Tycker det är så gott!
    Brukar kombinera det med vit choklad. tex saffrankladdkaka med vit choklad, vit choklad och saffran skorpor och saffransbullar med vit choklad!

Annons