Lussebullar med vit choklad – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Lussebullar med vit choklad

I dag får vi tända första ljuset, dricka glögg och mumsa lussebullar helt ohämmat. Hur underbart låter inte det?

Tidigare i veckan passade jag på att göra en omgång saffransbröd som jag stoppade i frysen, det är så bra att ha när man får fikabesök. Men om jag skall vara helt ärlig, är jag inte överförtjust i vanliga lussekatter. De är så klart jättegoda rykande färska men efter en sväng i frysen och sen upptinade är det faktiskt inte så spännande längre.
Så därför gjorde jag ett gäng saffransbullar med vit choklad första advent till ära. Ni kan ju bara gissa hur gott det är!

Min värld har kastats om kull en aning, sedan barnsben har jag fått höra att jäst trivs om allra bäst i ljummet, 37° degvätska och jag har nästan alltid följt denna riktlinje. Men så pratar jag med brödmästaren Maria som helt övertygar mig om att det bara är nonsens och att degvätskan helst skall vara kall.. Jäsningstiden blir en anings längre, detta gör mig dock ingenting då man hinner med en hel del medan degen står där på spisen och jäser. Men eftersom jag ändå ville värma mjölk och saffran så att saffranet fördelas ordentligt i degen och för att ta fram all smak, så lät jag det vara stå och svalna en stund.

Saffransbullar med vit choklad ca 50 stycken:

50 g jäst
6 dl mjölk
1 g saffran (två kuvert)
175 g mjukt smör
1 ägg
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl

Häll upp mjölk i en kastrull och blanda i allt saffran. Sjud ett par minuter tills allt saffran blandats med mjölken. Tag av från spisen och låt svalna.
Smula ner jästen i en degbunke och slå den kalla degvätskan över, blanda tills all jäst har lösts upp. Skär det mjuka smöret i små kuber och tillsätt dem, några i taget. Blanda i ägg, socker och salt. Arbeta på låg hastighet in mjölet, lite i taget. Öka hastigheten och arbeta degen väl i cirka fem minuter. Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek.

fyllning:

400 g vit choklad
ca 200 g mjukt smör

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta snabbt igenom den. Dela degen i två delar. Kavla ut till en tunn platta och bred ut hälften av det mjuka smöret. Hacka den vita chokladen i riktigt små bitar och fördela hälften jämnt över smöret. Rulla ihop till en rulle och skär i cirka 1 1/2 centimeter breda bitar. Upprepa med den kvarvarande degen. Lägg dem i bullformar och låt jäsa i cirka en timme. Pensla de jästa bullarna med uppvispat ägg och strö pärlsocker över. Grädda i cirka 20 minuter i 180 grader. Låt svalna på galler.

Bullarna är som allra godast lite varma, så glöm inte att värma på den lite innan du serverar dom!


Hur firar ni första advent i år?

Bild: Linnéa Seidel

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Jannica

  Gjorde dessa underbart goda bullar idag. Hade i en burk kesella vanilj också och de blev väldigt saftiga och luftiga. Tror dock att jag nästa gång kommer låta smöret stå i kylen och sen hyvla det med osthyveln istället, det var lite kletigt och svårt att smöra ut det på degen.

 2. ina

  Måste absolut testa ditt recept på fyllning! 🙂 Vanliga lussekatter är goda som de är, men rätt trista när de hamnat i frysen och blivit upptinade igen :/ Tänkte dock höra om det ev. skulle funka att byta ut en del av mjölken mot kesella/kvarg för att få dom ännu saftigare? Brukar nämligen ha kesella i istället, men jag vet inte hur det blir när man har i fyllning…

 3. Lina

  gjorde precis de här bullarna. de blev fantastiskt goda! dock blev de också fantastiskt stora. inte alls som på bilden. och de fick inte jäsa i en timme, bara en halvtimme och jag hade dem bara 15 minuter i ugnen. vet inte vad jag gjorde annorlunda. men goda blev de iaf, och mäktiga som tusan! tack för ett bra recept.

 4. Maria

  Kul att du testade kall degvätska!
  Vit choklad låter grymt gott! Kan man riva chokladen så den födelar sig jämnare, eller är det godare med bitar?
  /”Brödmästaren Maria” 🙂

 5. Pernilla

  Det lät perfekt för mig som inte heller är överförtjust i lussebullar. Jag har dock gjort dem idag ändå, det är ju helt ok nybakat och kan vara bra att ha i frysen.
  Dessutom blev min kompis som kom hit och adventsmyste glad, för hon älskar lussebullar 🙂
  Men ditt recept låter toppen, jag älskar vit choklad!

 6. Nena

  Ahh vad goda och lite annorlunda dessa maste vara! Har redan skrivit upp ditt recept och ska se till att prova dem har hemma:)
  Advent har i Italien firas inte men jag har tagit fram min adventstake fran Sverige och ska tanda ett ljus lite senare:)
  Onskar en underbar Sondagskvall,
  Nena

 7. Rebecca

  Vi firar inte något speciellt mer än att plocka fram och tända alla adventsljusstakar i fönstrena och tända första ljuset i den “riktiga” adventsljusstaken. Lite julmusik börjar också hitta fram och snön gör ju sitt till för mysfaktorn. Funderade på när vi sist hade en riktigt vit första advent..?

 8. Therese

  Mmm, vad goda!! Jag gjorde liknande förra helgen, fast jag hade lite socker med i fyllningen också.
  Min mormor har ofta gjort kalljästa bullar, själv har jag också alltid gjort som dig och värmt vätskan. Däremot har jag aldrig brytt mig så noga om att gå efter jästiden i receptet, har alltid jäst degarna 1-1,5 timme, det blir jättebra och man behöver inte jäsa så länge på plåten! 🙂 Toppen med andra ord.

  Dagen ska i övrigt firas med middag hos mor&far och med julskyltning i min lilla stad (läs by 😉 ).

  Trevlig advent!