Hemmagjord daim – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Hemmagjord daim

Vi verkar fortsätta med julgodis-tema här på Linnéas Skafferi och dagen till ära handlar det om daim, eller ett daimliknande godis i alla fall. Jag vågade inte låta kolan koka allt för länge, man vill ju inte vara ansvarig för att gästernas tänder ryker när de sätter tänderna i det hemkokta julgodiset! Jag tog samma recept som till knäcken med uteslöt de hackade mandlarna och det lät som om godiset blev uppskattat.

Ett litet tips på vägen är att när man har kokat all sorts kola så ställ inte ner den kladdiga grytan eller kastrullen i diskhon. Fyll den istället med vatten och ställ tillbaka den på plattan. Låt vattnet koka upp och häll av vattnet, sedan är det lätt som en plätt att diska ur den!

Daim, cirka 30 små bitar:

2 dl sirap
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde

200 g 35% choklad

Blanda sirap, socker och grädde i en kastrull. Rör om och koka upp. Låt koka tills kolan mörknar och klarar kulprovet. Fyll ett lågt glas med iskallt vatten, droppa i lite het kolasmet. Kan du forma kolan till hårda bollar är kolan klar, annars får den koka en stund till.

Klä en liten form, cirka 20×15 cm med bakplåtspapper och bred ut den heta kolasmeten. Låt svalna. Smält chokladen och bred den över den stelnade kolasmeten.
När chokladen stelnat helt skär du godiset i lagom stora rutor.

Har du ätit något julgodis än i år?

Bild: Linnéa Seidel

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. business writer

  Wow! This can be one particular of the most useful blogs We ave ever arrive across on this subject. Actually Wonderful. I am also an expert in this topic therefore I can understand your hard work.

 2. Benefits Of Coconut Oil

  I’ve been surfing on-line more than 3 hours lately, yet I never found any attention-grabbing article like yours.

  It is lovely price enough for me. Personally, if all website owners and bloggers made excellent content as you did, the net shall be much
  more helpful than ever before.

 3. Linnea

  Mmmmm. Låter och ser mycket gott ut! Efterlyser ett bra recept på fudge med bra konsistens utan att bli för porös! Har precis testat 2 olika recept men misslyckats totalt! Tack för en bra blogg och många bra recept! God blogg- jul!

 4. KarinW

  Dajm var längesen jag gjorde och det väcker barndomsminnen! Måååånga kastruller blev förstörda och mamma tyckte vi skulle hålla oss till chokladbollar istället!
  Hoppas du har det bra i julstöket och inte stressar för mycket/Karin

 5. Linn

  Vad gott det ser ut, och roligt med ett alternativ till knäcken! Knäck har vi inte bakat på ett par år här hemma hos min familj, den blev bannlyst efter att mamma bitit av en tand då hon provsmakade den. Eftersom hon jobbar som tandsköterska var det nog lite pinsamt att berätta om det missödet på jobbet… 😉

 6. Rebecca

  Jag har inte satt fart på julgodistillverkligen här hemma än och är öppen för inspiration fortfarande och daim verkade spännade plus att det är ett av min sambos favoritgodis i vanliga fall och vad gör man inte.. 🙂

 7. Nina

  Hejsan! Blev sååå tagen av detta recept så jag satte igång halv tolv på natten med den igår 🙂 (ledig idag ;)) Iaf, jag kokade och kulprovet blev bra, MEN kolan blev tuggbart seg och god, skulle den inte vara mer knäckig som daim eller har jag missuppfattat? Tack på förhand! Kram!

 8. Tea

  Å, vad gott! Jag har redan gjort så mycket julgodis att jag nästan storknar, men det borde finnas utrymme för lite daim också…

 9. bstark

  Så sugen man bli på julgodisbakning när man ser den bilden. Ska nog ge mig i kast med att prova detta under veckan.

  Smart tips det där med kastrullen.

 10. Jasmine

  Jag måste bara berätta vad som hände mig igår.
  Jag fick för mig att baka lite julgodis. Jag kokade en sats med gräddkola och därefter gjorde jag just detta recept på hemmagjord daim. Jag lät nog daimen koka lite för länge, samt att den fick svalna i en för liten form. Den blev riktigt tjock och STENHÅRD! Under kvällen då vi hade gäster, så tappade jag en bit av min framtand. Om det berodde på daimen (som jag stått och smygätit av hela dagen) eller inte, vet jag ej. Tyckte bara det var så passande att du la ut receptet idag 🙂

  Nu är iaf tanden lagad…så nu kan jag ju smaska gottans igen! Men tror jag kokar mig en ny sats…inte lika hård den här gången 🙂

 11. Monica

  Oh ser gott ut! Jag ska bjuda hem mina vänner och tänkte göra lite olika juliga smaker på glass. Kan du inte visa något recept på glöggsorbet kanske?