Gryta med kanel – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Gryta med kanel

Jag inser att jag inte kan bjuda er på julgodis hela december, vi måste bryta av med något annat ibland. Som den här fläskkotlettgrytan till exempel!

För ett par veckor sedan var jag ut till Forneby Kött, en lokal grisbonde som verkligen bryr sig om sina grisar. Jag har nog aldrig sett grisar ha det så bra och må så bra som dom gör!
Lyckliga jag fick med mig lite produkter hem att göra någonting av och först ut är nu alltså fläskkotletterna. Detta har aldrig varit min favoritdel på grisen. Antagligen har den inte tillagats på rätt sätt och blir då torr och tråkig och ska man då äta kött, då vill man ju ha en god köttbit! Så under ganska många år ratade jag denna del från grisen, men i och med att matintresset lavinartat har ökat har jag även sett det som en utmaning att laga till denna tråkiga lilla bit av fläskkött.

Denna gång blev det då en juldoftande gryta, kanske något att servera i mellandagarna eller så här innan jul? Tack vare att en kanelstång fick koka med blev grytan väldigt aromatisk. I Sverige är vi väldigt dåliga på att använda kanel i matlagning, det blir mest till bakning och på gröten, men att låta en kanelstång koka med i grytan eller varför inte i en het chili con carne är riktigt gott!

Fläskkotlettgryta:

4 fläskkotletter, gärna med ben
1 stor röd lök
3 vitlöksklyftor
1 burk champinjoner (eller ännu hellre, färska)
3 lagerblad
1 kanelstång
1 msk starkt paprikapulver
salt & peppar
1 burk konserverade. hela körsbärstomater
cirka 1/2 L köttbuljong
2 msk soya
3 msk grädde

Hetta upp grytan och ha i en rejäl klick smör. Låt kotletterna steka med tills de fått fin färg på båda sidorna, lägg dem åt sidan.
Skala och strimla löken, skala vitlöken och krossa den med hjälp av knivens blad. Lägg lök, vitlök, champinjoner, lagerblad och kanel i grytan. Dofta över paprikapulver, salt och peppar. Låt detta fräsa ett par minuter, tillsätt sedan kotletterna. Slå över burken med körsbärstomaterna, buljongen och soyan. Låt koka i minst  30 minuter eller så länge du har möjlighet till. Min gryta fick nog stå och puttra under lock i drygt en timme. Sedan kunde man dela det annars så tråkiga köttet med gaffeln! Smaka av med lite grädde och servera med ris eller kokt potatis.


Brukar du använda kanel i din matlagning?

Jag älskar att använda mina fina, gamla bestick som jag fyndat på loppisar och antikaffärer. För det mesta behöver de bara putsas lite lätt, diskas och sedan är de redo att användas!

Bild: Linnéa Seidel

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Theresia

  Ååh! Jag blir alltid glad då jag ser folk använda kanel i maten och trotts min sambo som är kock så är det bara jag själv som använder just kanel då jag lagar mat.. Även om ingen klagat på maten än så länge iaf 😉

 2. Kinna

  Håller med dig LInnea! Vi är för dåliga på att använda kanel. Vill gärna tipsa dig om att jag fyndade fantastiska mjuka och välsmakande kanelstänger hos Werners Gourmetservice för bara 5 kr styck på mässan. Jag knaprar lite på dem då och då för de är så goda – och kanel är nyttigt! Ser dem tyvärr inte i deras e-shop…

  Senaste grytan jag gjorde med kanel innehöll aprikoser och jag kokte päron i vin med kanel. Recepten finns på grytsnack.se där jag just nu skriver på uppdrag. Må gott!

 3. Memi

  Hej!

  Detta ska jag göra när jag åker till mamma innan jul som en mysstart! 🙂 Du låter benen vara kvar under hela tillagningen eller? Är det för att ge extra smak till grytan? 🙂