Chokladtartelett

Tidigt i november fick jag ett mail om att vi var ett gäng utvalda matbloggar som var inbjudna att delta i en cook-off. Vi skulle få kokboken Lyxlagat hemskickad till oss, skriven av Operakällarens chefskonditor Daniel Roos och kokboksförfattaren Fredrik Zälls. På ett utvalt datum skulle vi alla presentera vad vi valt att provbaka ur boken, kommentarer om receptet och självklart, hur det hela sedan smakade!
Jag har bakat Daniels chokladtartelett, jag föll för receptet tack vare dess enkelhet och självklart för att jag älskar choklad! Ingredienserna är sådana som man allt som oftast redan har hemma och det gör receptet väldigt tillgängligt.
Så här gjorde jag:

Mät upp mjöl, socker och bakpulver i en skål. Skär det kalla smöret i små kuber och tillsätt det. Arbeta snabbt ihop till en smulig massa som enligt boken skall ha ”sandlik konsistens- tänk Malibu Beach.” Knäck därefter i ägget och blanda tills du har en fin och blank deg. Platta till degen och linda in den i plastfolie. Låt vila i kyl i cirka 30 minuter.
Det här kan ha varit första gången jag verkligen följde ett recept på pajdeg, utan att ens ändra det lite. Plus i kanten till mig.
Dock är det så att göra pajdeg för hand inte riktigt är min grej, nästa gång jag gör denna tartelett åker matberedaren fram!


När pajdegen vilat kavlas den snabbt ut på väl mjölat bord. Rulla upp pajdegen på kaveln och drapera den över pajformen, tryck med varsamma fingrar ut pajdegen i formen. Rensa bord pajdegen som hänger över kanten och pensla bort överflödigt mjöl.
Förgrädda skalen i 180 grader i cirka fem minuter. Tag ut dem ur ugnen och sänk sedan värmen till 130 grader.
Istället för att göra en stor, blev det flera små pajer. Men det gick precis lika bra!

Till fyllningen blandar du mjölk och grädde i en kastrull, låt detta koka upp. Tillsätt chokladen och rör om tills den smält helt.
Vispa upp ägget och tillsätt det under konstant vispning. Fyll pajskalen med chokladfyllningen och baka pajerna i cirka 10 minuter om de är små och 15-20 minuter om du har en stor pajform.
Inga svårigheter här inte. Allt gick lekande lätt! Dock var jag tvungen att byta ut 1/4 av chokladen mot en liten mörkare variant.

Den färdiga pajen, dekorerad med riven choklad. Jag vet inte vad självaste chefskonditorn säger, men jag smakade på pajen när den fortfarande var ljummen och sedan åt jag av den senare på kvällen. Jag tycker att den smakade mycket godare på kvällen och den var enklare att skära när den fått stå till sig lite. I boken serveras den med en chokladkräm, jag hade nog velat haft lite syrliga hallon eller något till som bröt av den ganska mastiga chokladsmaken. Receptet fick av mig 4 av 5 möjliga!
Receptet är enligt följande:
mördeg:
230 g vetemjöl
110 g strösocker
110 g kallt smör
2 1/2 g bakpulver
1 ägg
fyllning:
200 g grädde
80 g mjölk
200 g choklad
1 ägg
Till varje recept i denna bok hittar du ett dryckestips och ett låtval som passar bra till receptet.
Jag skulle gärna dricka en stor kopp varm choklad till och undertiden jag gjorde denna paj gick Tove Styrkes- White light moment het i högtalarna.
Bilder: Linnéa Seidel

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Sofia
13 år sedan

Åh, vad gott det ser ut! Och jag måste säga att chokladknapparna nog är en av världens bästa uppfinningar för oss som gillar att baka med choklad 🙂

Linn
13 år sedan

Jeg blir alltid så sulten av å gå innpå blogge din!:p

Michelle och GirlZen
13 år sedan

Åh vad det där lät gott!!!
Kanske desserten till Nyår!!!

Lisette
13 år sedan

Hej!
Jag kontaktar dig för att jag finner din blogg mycket intressant och välorganiserad. Jag skulle väldigt gärna vilja komma i kontakt med dig angående ett eventuellt samarbete! Hör gärna av dig via mail så kan vi prata vidare.
Med vänliga hälsningar,
Lisette

Daniel Roos
13 år sedan

Hej Jätte fint jobbat ,jag kan bara hålla med dig, den är godare på kvällen och visst ska man ha något syrligt till!
God Jul
Mvh Daniel Roos

lovisa/polichinelle
13 år sedan

vilka otroligt fina bilder! de ger verkligen din blogg det där lilla extra, mycket njutbart!

Linda_-Cupcakesfluffan
13 år sedan

Så gott det ser ut, de måste jag allt ta och göra

Stina
13 år sedan

mmm vad gott det ser ut 🙂

foodelicious.se
13 år sedan

Som vanligt så har du väldigt fina och smakfulla bilder på dina rätter/bakverk.

Lisa Lemke
13 år sedan

Hej Linnéa! Så kul att träffas igår på Bonnier! Ser fram emot att byta böcker med dig när båda våra underverk är klara. Hör gärna av dig om du är på västkusten! Hej från Lisa

Pinkpastry
13 år sedan

Åhh så fina bilder, som alltid!

trackback
13 år sedan

[…] som har bloggen Linneasskafferi valde att göra Chokladtartletten ur boken och även detta gjordes med flaggan i topp. Grymt fina […]

Frederik
13 år sedan

Hej och tack!
Tack för ett grymt fint bidrag i vår cook-off. Jag och Daniel är mycket stolta över att ni tog er tid. Kika gärna på min blogg där jag kommenterat det hela i ett inlägg. 🙂
//Frederik

Tina
13 år sedan

Ser supermumsigt ut!! Ska testa =) Kramar

Sandra
13 år sedan

Åh så fint och så gott!!! mums!

Felicia
13 år sedan

Nu fick jag lust att helt hoppa lunchen helt och gå direkt på efterrätten! Pajen skulle egentligen kunna smaka hur som helst, men du lyckas ju få det att se riktigt smarrigt ut på bild iaf! ;P

bea
bea
13 år sedan

shit va gott det ser ut

FotografOliviaOlsson
13 år sedan

Shit va du är duktig på att baka !

Marcela
13 år sedan

Oj vad gott det såg ut! Kanske borde prova på att göra någon gång!

Jessi
13 år sedan

Mumsigt!! 🙂

Jennie
13 år sedan

Åhhh vad gott det såg ut och jag som inte är superförtjust i choklad 🙂 Men det såg ut som nåt jag ska laga till nyår eftersom dom vi ska till bara älskar choklad 🙂
Jättefin blogg och sååå fina bilder.

Emma
13 år sedan

Hei! Hvor mange pajer blir det på denne oppskriften? Det ser kjempe godt ut!

minecraft games
9 år sedan

I’m not that much of a online reader to be honest but your blogs really
nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your website to come back later.
All the best

slots tips
9 år sedan

lrbGdy I think this is a real great post.Really thank you! Really Cool.

no deposit casino
9 år sedan

7FbMEg Major thanks for the blog post.Thanks Again. Cool.

how to lose 20 pounds
9 år sedan

You ave made some good points there. I checked on the net to find out more about the issue and found most individuals will go along with your views on this web site.

tv show review
9 år sedan

Fantastic article.Much thanks again. Will read on…

Elisha Levi and Omri
9 år sedan

simply shared this helpful info with us. Please stay us up to date like this.

happy diwali 2015 cards
9 år sedan

Im obliged for the blog article.Really looking forward to read more. Great.

trackback
9 år sedan

… [Trackback]
[…] Read More here: http://www.linneasskafferi.se/2010/12/chokladtartelett/ […]

trackback
9 år sedan

ccn2785xdnwdc5bwedsj4wsndb
[…]very handful of web sites that take place to become detailed beneath, from our point of view are undoubtedly nicely really worth checking out[…]

trackback
9 år sedan

… [Trackback]
[…] There you will find 70624 more Infos: http://www.linneasskafferi.se/2010/12/chokladtartelett/ […]

trackback
9 år sedan

… [Trackback]
[…] Read More Infos here: http://www.linneasskafferi.se/2010/12/chokladtartelett/ […]

trackback
8 år sedan

xcmwnv54ec8tnv5cev5jfdcnv5
[…]Wonderful story, reckoned we could combine several unrelated information, nevertheless genuinely really worth taking a look, whoa did 1 discover about Mid East has got much more problerms too […]

trackback
8 år sedan

… [Trackback]
[…] Find More Informations here: http://www.linneasskafferi.se/2010/12/chokladtartelett/ […]

Gryta

Nästa inlägg

Gryta med kanel

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x