Chokladtartelett – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Chokladtartelett

Tidigt i november fick jag ett mail om att vi var ett gäng utvalda matbloggar som var inbjudna att delta i en cook-off. Vi skulle få kokboken Lyxlagat hemskickad till oss, skriven av Operakällarens chefskonditor Daniel Roos och kokboksförfattaren Fredrik Zälls. På ett utvalt datum skulle vi alla presentera vad vi valt att provbaka ur boken, kommentarer om receptet och självklart, hur det hela sedan smakade!

Jag har bakat Daniels chokladtartelett, jag föll för receptet tack vare dess enkelhet och självklart för att jag älskar choklad! Ingredienserna är sådana som man allt som oftast redan har hemma och det gör receptet väldigt tillgängligt.

Så här gjorde jag:

Mät upp mjöl, socker och bakpulver i en skål. Skär det kalla smöret i små kuber och tillsätt det. Arbeta snabbt ihop till en smulig massa som enligt boken skall ha “sandlik konsistens- tänk Malibu Beach.” Knäck därefter i ägget och blanda tills du har en fin och blank deg. Platta till degen och linda in den i plastfolie. Låt vila i kyl i cirka 30 minuter.

Det här kan ha varit första gången jag verkligen följde ett recept på pajdeg, utan att ens ändra det lite. Plus i kanten till mig.
Dock är det så att göra pajdeg för hand inte riktigt är min grej, nästa gång jag gör denna tartelett åker matberedaren fram!

När pajdegen vilat kavlas den snabbt ut på väl mjölat bord. Rulla upp pajdegen på kaveln och drapera den över pajformen, tryck med varsamma fingrar ut pajdegen i formen. Rensa bord pajdegen som hänger över kanten och pensla bort överflödigt mjöl.
Förgrädda skalen i 180 grader i cirka fem minuter. Tag ut dem ur ugnen och sänk sedan värmen till 130 grader.

Istället för att göra en stor, blev det flera små pajer. Men det gick precis lika bra!

Till fyllningen blandar du mjölk och grädde i en kastrull, låt detta koka upp. Tillsätt chokladen och rör om tills den smält helt.
Vispa upp ägget och tillsätt det under konstant vispning. Fyll pajskalen med chokladfyllningen och baka pajerna i cirka 10 minuter om de är små och 15-20 minuter om du har en stor pajform.

Inga svårigheter här inte. Allt gick lekande lätt! Dock var jag tvungen att byta ut 1/4 av chokladen mot en liten mörkare variant.

Den färdiga pajen, dekorerad med riven choklad. Jag vet inte vad självaste chefskonditorn säger, men jag smakade på pajen när den fortfarande var ljummen och sedan åt jag av den senare på kvällen. Jag tycker att den smakade mycket godare på kvällen och den var enklare att skära när den fått stå till sig lite. I boken serveras den med en chokladkräm, jag hade nog velat haft lite syrliga hallon eller något till som bröt av den ganska mastiga chokladsmaken. Receptet fick av mig 4 av 5 möjliga!

Receptet är enligt följande:

mördeg:

230 g vetemjöl
110 g strösocker
110 g kallt smör
2 1/2 g bakpulver
1 ägg

fyllning:
200 g grädde
80 g mjölk
200 g choklad
1 ägg

Till varje recept i denna bok hittar du ett dryckestips och ett låtval som passar bra till receptet.
Jag skulle gärna dricka en stor kopp varm choklad till och undertiden jag gjorde denna paj gick Tove Styrkes- White light moment het i högtalarna.

Bilder: Linnéa Seidel

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Jennie

  Åhhh vad gott det såg ut och jag som inte är superförtjust i choklad 🙂 Men det såg ut som nåt jag ska laga till nyår eftersom dom vi ska till bara älskar choklad 🙂
  Jättefin blogg och sååå fina bilder.

 2. Felicia

  Nu fick jag lust att helt hoppa lunchen helt och gå direkt på efterrätten! Pajen skulle egentligen kunna smaka hur som helst, men du lyckas ju få det att se riktigt smarrigt ut på bild iaf! ;P

 3. Frederik

  Hej och tack!
  Tack för ett grymt fint bidrag i vår cook-off. Jag och Daniel är mycket stolta över att ni tog er tid. Kika gärna på min blogg där jag kommenterat det hela i ett inlägg. 🙂
  //Frederik

 4. Lisa Lemke

  Hej Linnéa! Så kul att träffas igår på Bonnier! Ser fram emot att byta böcker med dig när båda våra underverk är klara. Hör gärna av dig om du är på västkusten! Hej från Lisa

 5. Lisette

  Hej!

  Jag kontaktar dig för att jag finner din blogg mycket intressant och välorganiserad. Jag skulle väldigt gärna vilja komma i kontakt med dig angående ett eventuellt samarbete! Hör gärna av dig via mail så kan vi prata vidare.

  Med vänliga hälsningar,
  Lisette

 6. Sofia

  Åh, vad gott det ser ut! Och jag måste säga att chokladknapparna nog är en av världens bästa uppfinningar för oss som gillar att baka med choklad 🙂