Klassiska lussekatter – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Klassiska lussekatter

Så var årets luciafirande över, under gårdagskvällen besökte vi kyrkan mitt i den stad där jag bor för att njuta av det årliga luciakonserten där. Stadens lucia med tärnor, damkör och barnkör underhöll och det var så att ögonen tårades när barnkören tog i när de sjöng alla vackra julsånger och lyckades överrösta alla andra!

Att göra vanliga lussebullar kan tyckas vara en enkel match, men om man frågor dom som verkligen kan, ja då är det lite mer avancerat än man kan tro. Själv är jag urdålig på att göra fina lussekatter, men som försvar tycker jag att de skall vara charmiga och se hembakta ut. Men så kikar jag in hos Maria och så blir jag sååå avundsjuk på hennes perfekta, släta lussebullar. Är ni nyfikna på hur ett riktigt proffs gör? Ja då föreslår jag att ni kikar in här!

Bullarna på bilden ovan gjorde jag innan jag läste hur jag skall bete mig för att få dom sådär släta, förra veckan bjöd på en ny omgång saffransbak och nog fick jag dem allt lite slätare och finare, tack vara Marias tips och råd!

Grundreceptet på mitt saffransbröd är enligt följande:

50 g jäst
6 dl mjölk
1 g saffran (två kuvert)
175 g mjukt smör
1 ägg
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl

Häll upp mjölk i en kastrull och blanda i allt saffran. Sjud ett par minuter tills allt saffran blandats med mjölken. Tag av från spisen och låt svalna.
Smula ner jästen i en degbunke och slå den kalla degvätskan över, blanda tills all jäst har lösts upp. Skär det mjuka smöret i små kuber och tillsätt dem, några i taget. De ska alltså inte smälta ner i degvätskan utan arbetas in. Blanda i ägg, socker och salt. Arbeta på låg hastighet in mjölet, lite i taget. Öka hastigheten och arbeta degen väl i cirka fem minuter. Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek.

Forma till lussekatter, gör släta bullar eller varför inte fyllda bullar med vit choklad? Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.

Tryck i russin, pensla med uppvispat är och grädda i 225°C i cirka 10 minuter eller tills lussebullarna börjar få fin färg.

I mitt linneskåp har jag flera vackra, handvävda handdukar från bland annat min morfars mamma. Trotts att de har så många år på nacken är det få av dem som gått sönder utan de håller tvätt efter tvätt. Självklart är alla handdukar märkta med en bokstav, här ett H som står för Holm som min mamma hette som ogift. Handdukarna används flitigt här hemma och de passar så bra nu till jul då de flesta går i rött och vitt!


Firade ni lucia igår?

Bild: Linnea Seidel

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. M

  Hej!

  Jag vill kalljäsa men ska man inte jäsa degen i kylen under lång tid? Jag är ny på detta…

  Isf undrar jag om jag ska minska jästmängden och hur länge degen behöver stå i kylen samt hur länge den behöver stå i rumstemp innan jag baka ut dom?

  Många frågor men det är nog fler som kan vara intresserade. : )

 2. Linnéa T

  Jag söker ett recept på jordbuggscheescake, och tänkte att vem är väl bättre att vända sig till om inte dig? Så, har du vad jag söker tro 😀 hittar nämligen inge bra på google

 3. Therese

  Jag tycker de ser jättefina ut! Är de för släta och fina ser de mer industribakade ut och det är ju inte meningen. =) Hembakat ska se hembakat ut. Tack för mycket inspiration och en rolig blogg.

 4. Karin

  Så himla gott med lussebullar. Själv började jag införa vit choklad i degen förra året så det fick det givetvis bli i år med, såå gott.

  Fint med gamla handdukar.

 5. Michelle och GirlZen

  är så glad att jag hittat din blogg. För du gör det jag älskar mest – BAKAR och du inspirerar mig hur mycket som helst med din text och dina underbart vackra bilder…

  Idag ska jag testa dina saffrans bullar med vitchoklad och så funderade jag på att göra saffran gifflar med vaniljfyllning…

  Tack än en gång för en super härlig och inspirerande blogg

  //Michelle

 6. foodelicious.se

  Håller med att lussekatter inte är det lättaste att baka när det gäller att få ett fint (perfekt) utseende. Men dina ser dock goda ut och har framför allt det hembakade utseendet vilket gör dem charmiga 🙂