Vit chokladmousse – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Vit chokladmousse

Det verkar som om jag tagit lite julledigt från Linnéas Skafferi, i ärlighetens namn kan jag ju inte påstå att det hänt så mycket spännande på matfronten så här efter jul. Maten består mest av uppskrämda rester från julafton men idag tänkte jag blicka lite framåt. För er som inte redan bestämt vad nyårsdesserten skall bestå av kommer här mitt absolut säkraste kort, nämligen chokladmousse.

Den går att variera i det oändliga, allt du egentligen behöver är ett bra grundrecept, sedan kan du variera det tills fantasin sätter stopp! Det är lika enkelt som ett, två, tre, för fler ingredienser behövs egentligen inte. Någon form av choklad, äggula och grädde, sen är du i hamn!
Vilken choklad man bestämmer sig för att använda är ju helt efter eget tycke och smak. Idag bjuder jag på vit chokladmousse, men här om veckan gjorde jag Tobleronechokladmousse. Så det går precis lika bra att botanisera i Marabous stora utbud som bland de finare sorterna. Det finns inga regler eller pekpinnar, dock har jag ett par tips som kanske kan hjälpa dig på vägen!

*Låt alltid chokladen svalna efter att du smält den, annars är risken stor att det hela skär sig.
*Äggulan bör vara rumstempererad, är den för kall är det precis som med chokladen, stor risk att allt blir en klumpig massa.
*Om nu detta händer, (vilket det då och då gör) få inte panik utan ta fram elvispen! Börjar äggulan och chokladen klumpa sig, tillsätt den vispade grädden, lite i taget och vispa med elvispen. Efter ett par sekunder brukar allt bli till en len massa i skålen och faran är över!

Nu till receptet!

Vit chokladmousse 4 portioner:

200 g vit choklad
1 äggula
3 dl vispgrädde

Börja med att hacka chokladen fint och smält den över vattenbad. Ställ åt sidan och låt svalna helt.
Separera äggulan från vitan och vispa upp gulan lätt. Vispa grädden tills mjuka toppar bildas, vispa den inte allt för hård, då kan moussen lätt bli lite grynig.
Blanda ner äggulan, lite i taget i den smälta chokladen, rör konstant. Tillsätt sedan chokladsmeten i grädden och blanda allt noga.

Ha upp i portionsglas och låt stelna i kylen minst två timmar.


Nästan all slags mousse blir sådär extra god om du serverar lite syrliga bär till, på sommaren är det såklart allra godast med färska men så här på vintern får man nöja sig med frysta. På den ICA-affär jag handlar har de börjat med bär i lösvikt, dom är styckefrysta, kanonfina och lämpar sig perfekt till en tjusig dessert!
Idag har jag valt att servera björnbär till min chokladmousse då de håller sig fasta och fina fast du värmer på dem.

Låt höra, vilken är din favoritsmak när det kommer till chokladmousse?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Minna

  ett tips till alla som misslyckas med chokladmousse, chokladen måste ner till 65 grader innan ni tillsätter äggen, annars blir det hårt, klumpigt och grynigt.. är det varmare så koagulerar ägget.. Lycka till

 2. Anti-husmor

  Tack för tipsen med moussen, om den krånglar. Det räddade min.Misslyckade en gång när jag skulle göra en vit chokladmoussetårta. Det skar sig helt. Provade nu detta recept där man istället skulle sätta äggulan direkt i chokladen. Allt borde ha varit rätt temperatur, men när första droppen äggula nådde chokladen så blev den hård genast. Följde sen rådet med elvispen och det fixade sig. Tack!

  (varför ska man ha äggula i alls förresten?)

  1. linneasskafferi
   LinnéasSkafferi

   Så synd att du inte gillar receptet. Chokladmouse kan vara lite trixigt att göra, men jag hoppas du hittar ett recept som passar dig bättre.

 3. Denise

  Håller på och gör vit chokladmousse just nu för att ha den klar till imorgon. Firar 1 år med mitt körkort då. Väldigt fin och mysig blogg du har!

 4. Ester bakar

  Det såg gott ut! Men blir den sådär fluffig och god? När jag testade göra ett annat recept på vit chokladmousse så blev den mer kompakt, mer krämliknande än mousse. Och jag vill ju att den ska bli fluffig! 🙂

 5. Manni

  Mm jag älskar vit choklad. Det där enkla lilla receptet måste jag definitivt prova vid tillfälle. Härliga och inspirerande bilder!

 6. sanna

  Tack! För ett bra recept och bra tips. Jag skall testa till nyår.
  Det kommer nog bli marabous vita vinterchoklad. Vit choklad med smak av vanilj :).
  Gott nytt år!