Blåbärssoppa – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Blåbärssoppa

Igår var det tisdag vilket för mig innebär radioprat i p4 Västmanland. Temat för dagen var utflyktsmat och vi gjorde hallonmuffins, tomat och ostmuffins och till det, hemgkokt blåbärssoppa. Allt passar perfekt att stoppa i väskan och ta med till pulkabacken eller kanske skidbacken. Matmuffins är ett perfekt substitut för smörgåsen, du behöver inte tänka på pålägg som far all världens väg, allt finns i tryggt förvar i muffinsen.
Men jag måste höja ett varningens finger när det kommer till blåbärssoppan, eftersom det är så mycket blåbär i den blir man hiskeligt blå om läpparna efter att ha druckit en mugg! Men den är så god att det inte gör någonting!

Enkel blåbärssoppa fem muggar:

500 g frysta blåbär
6 dl vatten
socker efter smak (cirka 3-4 msk)

Lägg de frysta blåbären i en kastrull och slå över vattnet. Låt koka upp och koka tills blåbären är helt mjuka. Smaka av med socker. Om du vill ha en lite tjockare soppa mixar du den med en mixerstav. Häll upp på varm termos eller drick direkt!

Söta hallonmuffins ca 16 stycken:

3 ägg
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
3 1/2 dl vetemjöl
75 g smält smör
2 dl frysta hallon

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Vispa vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl för sig och vänd ner det i äggsmeten. Smält smöret och rör i det. Smeten är nu ganska trög, men hallonen saftar sig ganska mycket så det gör inget. Ha sist i de frysta hallonen och rör om så de fördelas jämnt i smeten. Fyll pappersformar som är utställda i en muffinsplåt till 3/4. Grädda i 20 minuter i 200 grader.

Tomat och ostmufins, ca 20 tycken:

3 ägg
1 1/2 dl matlagningsyoghurt
2 tsk honung
1 tsk salt
3 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
50 g smält smör
1 ask körsbärstomater
2 dl riven ost (gärna med lite smak)

Vipa upp ägg och yoghurt, tillsätt salt, bakpulver och vetemjöl. Smält smöret och rör i det. Skölj och dela varje körsbärstomat i fyra delar, blanda i detta tillsammans med den rivna osten i smeten. Smaksätt gärna med någon torkad krydda, t ex oregano, då smakar dom nästan lite pizza.  Fyll pappersformar som är utställda i en muffinsplåt till 3/4. Grädda i 20 minuter i 200 grader.

Vad packar ni helst ner i utflyktsväskan så här på vintern?

Bild: Linnéa Seidel

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. minecraft games

    Greetings from Carolina! I’m bored at work so I decided to browse your website on my iphone during lunch break.
    I enjoy the knowledge you present here and can’t wait to take a look when I
    get home. I’m amazed at how fast your blog loaded on my phone ..

    I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, excellent site!