Blandade bär.. – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Blandade bär..

Igår kokade jag sylt, idag får jag städa spisen eftersom hela kalaset kokade över och jag nu har fullt med fastbränt socker på spishällen. Det är ungefär som den där visan om herrarna i hagen, man får visst alltid ta ansvar för sina handlingar. Oavsett om det handlar om överkokad, fastbränd sylt, eller ja, något helt annat..

Anledningen till detta syltkok är att jag gjorde en inventering i frysen på tillgången av bär. Ganska snabbt insåg jag att nog fanns det bär, men ett par gram här och ett par gram där. Jag brukar allt som oftast ha frysta bär hemma, det är så bra att ta till vid bakning, om man vill koka sig en snabb sås till glassen eller min favorit: till frukostyoghurten.
Därför beslöt jag mig för att göra karlssonsblanding av allt och hoppas på det bästa!

Sammanlagt hade jag 600 g bär som jag ville bli av med och det var allt ifrån hjortron och björnbär till hallon och vinbär. En riktig blandning med andra ord, men det blev riktigt gott!

Eftersom detta är en sylt jag tänker använda till min frukostyoghurt kokade jag den ganska lös och inte så där toksöt. Och med tanke på att burkarna i kylen ganska snabbt kommer bli tomma kokade jag den på helt vanligt socker. Önskar man sig en mer hållbar och fast sylt skulle jag rekommendera det så kallade syltsockret. Det lämpar sig perfekt till hållbar sylt!


Undantaget från överkoket av sylten gjorde jag ungefär så här:

600 g blandade bär
cirka 4-5 dl strösocker (eller enl anvisningarna på syltsockerpaketet)

Mät upp bären och lägg dem i en rymlig kastrull, sätt på plattan och låt bären bli lite mosiga. Tillsätt då sockret och rör om väl. Låt koka i cirka 15 minuter, skumma av sylten och ha upp på väl rengjorda burkar. Sätt genast på locket och förvara mörkt och svalt.

Perfekt att ha på frukostgröten, yoghurten eller varför inte till en bit god ost!


Vilken sylt gillar du bäst?

Bild: Linnéa Seidel

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Tiidan

  Vilken fin blogg du har, jag blir så sugen på att plocka bär när jag ser din fina sylt=)
  (Vi har för första gången tillgång till jordkällare i år så det ska bli kul att få förvara lite).

  Jag vet inte vilken sylt som är godast, det kan nog vara hallon=)

  Hur länge brukar din sylt hålla sig från att mögla?

  Ha en bra dag=)