Citrustider – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Annons

Citrustider

Igår var det dags att prata radio igen för min del. Temat för dagen var citrus, närmare bestämt citroner.
Det finns massor av godsaker att göra på temat och jag valde att göra en dessert baserad på lemon curd. Ni vet den där lena, syrliga citronkrämen engelsmännen är som galna i. Det är alltid bra att ha ett grundrecept på lemon curd, den kan du använda som tårtfyllning, i pajer, till kakor eller som här i en härlig citrondessert. Lemon curd klarar sig bra i kylskåpet i tätslutande burk ett par veckor, därför kan du göra ordning den i förväg, när sedan gästerna kommer svänger du ihop denna dessert på bara ett par minuter.

Den här desserten gör sig lika bra efter påskmiddagen, som en sommarkväll när man har grillat som nu på vintern då det är svårt att få tag på roliga råvaror. Citronerna är fortfarande riktigt fina och finns till bra pris och i frysdisken kan du hitta vackra, svenska blåbär. Självklart kan du ta de bär du tycker bäst om, men jag gillar kontrasten mellan blått och gult. Det blir så vackert när man har upp desserten i portionsglas!

Lemon curd:

saft från 4 citroner
3 dl strösocker
4 ägg
150 g smör

Pressa saften ur citronerna och blanda detta med sockret i en bunke. Ställ bunken över ett vattenbad och rör tills sockret börjat lösa sig.
Knäck äggen i en separat skål och vispa upp dem lätt, ta bunken med citronsaft och socker från värmen och rör i äggen lite i taget. Ställ tillbaka över vattenbad och rör konstant i 5-6 minuter. Krämen skall börja tjockna. Sila av den varma krämen så eventuella koagulerade bitar av ägg försvinner. Ställ tillbaka krämen över vattenbad och klicka i smöret, låt stå över vattenbadet i ytterligare ett par minuter. Häll upp på väl rengjord burk och låt svalna innan du ställer in den i kylen.

Citrondessert med lemon curd 4 portioner:

6 digestivekex
50 g blåbär
1 1/2 dl lemon curd
2 dl vispgrädde

Krossa kexen och fördela dem mellan glasen, skeda över de tinade blåbären. Klicka i ett par matskedar lemon curd i varje glas och avsluta med vispad grädde.
Toppa med smulor av krossade kex och eventuellt lite citronmeliss.


Vad gör du helst till dessert så här på vintern när det inte finns så mycket kul råvaror?

Bild: Linnéa Seidel

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Jenny

    Hej, det såg jättegott ut. Ska nog prova detta när jag bjuder på familjemiddag om några veckor. Men jag måste fråga, var är de jättevackra glasen ifrån???
    Hälsningar,
    Jenny.

  2. Josefine - mamma till Hugo

    Hej! Just nu pågår två auktioner i förmån för UNICEF på min blogg. Den ena på ett cupcake-paket och den andra på ett par örhängen. Högsta budet går oavkortat till UNICEF. Hoppas du kikar in och lägger ett bud!

  3. Johanna

    Jag förstod att det var en liten bebis på gång. Grattis grattis! Jag har inte kommenterat här förut men jag har läst din blogg i ca två år tror jag. Jag fick en liten son för åtta månader sen och jag kan lova att det är helt fantastiskt! Varje dag är inte fantastisk men oftast så 😉 Jag har en blogg men den är låst, där skriver jag om vår vardag och tillbaka i tiden så står det om min graviditet. Om du vill läsa så skicka ett mail så får du lösenordet.

    Lycka till med magen och tack för alla fina recept!

    Mvh Johanna

  4. Annanonym

    Men yikes!
    Du kan väl inte mena att det blir gott med HELA ägg i… ?
    Jag har alltid gjort med gulor… fick receptet av en walesisk tant… känns lite som att jag litar mer på henne där! 🙂

    1. linneasskafferi
      LinnéasSkafferi

      Varför skulle det inte fungera med hela ägg? Jag har testat många olika recept, både med och utan äggvita och detta är faktiskt den variant som blivit bäst!

      Hälsningar

      Linnéa

  5. sanna

    Guuuud vad gott det ser ut. Och kanske till och med något jag kan lyckas med :).
    Jag måste bara säga att glasen på bilderna är så fina. /s

  6. Rebecca

    Mums! Farligt farligt att läsa om goda desserter när man som jag nu är jättehungrig och väntar på matlådan som snurrar i mikron. Kanske kan vara något att planera in i helgen 🙂

Annons