Som jag skrev igår har jag fått hem massor av underbara parmesanostar att prova på från Zeta. Nu vill dom att även du skall ha chansen att lägga vantarna på lite ost!
Allt du behöver göra är att bidra med ditt bästa recept med parmesanost och två av er läsare har möjlighet att vinna ost för 300 kronor var. That´s a lot of cheese!
Tävlingen pågår från idag 10/2 till söndag 13/2 då jag drar två lyckliga vinnare.
Så leta bland receptgömmorna och tala om för mig vilket ditt bästa recept med parmesan är!
Kom ihåg att fylla i kontaktuppgifter så jag kan informera vinnarna.
Tävlingen är avslutad!
Bild: Linnéa Seidel
ANNONS
Är såå gott med parmesan!
Fläskfilé med prosciutto, basilika och parmesan med balsamicovinägrett och rostad potatis.
1 fläskfilé ca 500g
1 dl finriven Zeta Parmigiano Reggiano 22 mån
5-6 skivor Delizie Prosciutto Crudo
1 kruka basilika plockade blad
svartpeppar
Zeta Olivolja Classico Extra Vergine
Balsamicovinägrett
1 dl Zeta Balsamvinäger Sigillo Rosso
2 msk Zeta Olivolja Classico Extra Vergine
salt
peppar
Rostad potatis
800 g fast potatis
3 msk Zeta Olivolja Classico Extra Vergine
salt
svartpeppar
lite hackad persilja
Så här gör du:
Dela potatisarna och blanda med
olivolja, salt och peppar. Lägg på
plåt eller i ugnsfast form. Rosta i
ugn på 220 grader ca 30 minuter.
Strö över persilja innan servering.
Putsa fläskfilén. Rulla den i
riven parmesanost. Lägg ut prosciutton
omlott och lägg på basilikabladen.
Krydda med svartpeppar och lägg på köttet. Rulla ihop. Stek i lite olivolja med
skarvsidan neråt. Bryn runt om
tills den fått fin färg. Stek klart i
ugn på 120 grader till 62 grader
innertemperatur. Låt vila ca
5 minuter innan den skärs upp.
Servera med rostad potatis.
Koka ihop balsamvinägern tills
½ dl återstår. Låt svalna och
blanda med olivolja. Krydda med
salt och peppar. Servera till fläskfilén
och den rostade potatisen.
[…] This post was mentioned on Twitter by Bli en vinnare, Matsaker. Matsaker said: Tävla och vinn parmesanost! http://bit.ly/go2V3B […]
Jag tänker säga något så enkelt som Pasta Carbonara… Såååå himla gott!
Tid: 25 minuter
4 portioner
Ingredienser:
300 g spaghetti
150 g bacon
1 st gul lök
ev 1 klyfta vitlök
2 st ägg
0,5 dl grädde
100 g riven parmesanost
salt
Gör så här:
Koka spaghettin enligt förpackningens anvisningar, men med 1 tsk olivolja i vattnet.
Skär bacon i små bitar. Hacka den gula löken fint. Om du vill ha vitlök, hacka vitlöksklyftan fint.
Hetta upp en stekpanna på medelhög värme och stek bacon och lök tills baconet blir knaperstekt och löken genomstekt. Sänk ev. temperaturen på plattan lite så att det inte blir bränt.
Vispa under tiden ihop ägg, grädde och riven ost. Använd en vanlig visp och vispa bara lätt upp äggen. Smaksätt med salt.
Häll av vattnet från den färdigkokta pastan och blanda med knaperstekt bacon och lök. Blanda sedan ihop med äggblandningen. Rör kraftigt med en sked. Servera på tallrik och strö över grovmalen svartpeppar och gärna lite persilja.
Kycklingsallad med caesardressing, 1 portion
¼ grillad kyckling
¼ påse blandsallad
¼ rödlök
5 körsbärstomater
5 sugar snaps
50 g fetaost
Caesardressing
3 msk majonnäs
1 msk citronsaft
1 tsk dijonsenap
1 msk olivolja
1 dl riven parmesan
1 liten vitlöksklyfta, pressad
svartpeppar
Bena ur kycklingen och skär den i mindre bitar. Skölj salladen och grovhacka den ev. Hacka rödlöken och halvera tomaterna. Lägg sallad, rödlök, tomater, sugar snaps och kyckling i en skål och blanda runt. Smula över fetaosten.
Blanda alla ingredienser till dressingen. Smaka av med svartpeppar. Ringla över salladen och servera direkt.
Risotto!
Ingredienser:
3 dl avorioris
10 st soltorkade tomater
100 gram spenat
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 msk grönsaksfond
6 dl vatten
3 msk parmesanost
0,5 tsk salt
svartpeppar
pinjenötter
olivolja
Gör så här:
1. Hacka de soltorkade tomaterna grovt.
2. Hacka lök och vitlök och fräs i olja.
3. Tillsätt ris och fräs under omrörning ett par minuter. Späd med lite av vattnet, häll i salt och fond. Tillsätt resten av vattnet varefter det kokar bort och låt koka tills allt vatten är borta.
4. Fräs tomaterna och spenaten i lite olja och rör ner i riset tillsammans med osten.
5. Smaka av med peppar och ev. salt. Strö pinjenötter över.
Åh, jag är jätte gärna med!
Hemlagad pesto med pasta:
Ingredienser:
– 2 vitlöksklyftor
– 3-5 dl matlagningsgrädde
– Några blad färsk basilika
– Valfri mängd valnötter (1-2 dl brukar jag använda)
– 2 dl riven parmesan ost
– Valfri pasta.
– Salt & Peppar
Gör såhär:
– Hacka valnötterna, vitlöken och basilikan. Riv parmesan osten. Blanda ihop allt o en skål och tillsätt matlagningsgräde.
– Smaksätt med salt & peppar.
– Koka upp pastan i en kastrull.
– När pastan är klar häll över den hemgjorda peston, rör om, servera och toppa med ett fint blad basilika.
Så otroligt gott! 🙂
Små korgar av parmesan som fylls med en laxsallad.
(4personer)
Denna rätt behöver massor av riven parmesan.
100 g riven parmesan
4 4 skivor kallrökt lax
2 2 dl blandade sallatsblad
2 2 msk pesto
2 2 msk olivolja
2 2 msk rostade pinjenötter
Bakplåtspapper
1. Värm ugnen till 225°.
2. Lägg bakplåtspappret på en plåt.
3. Ställ fyra dricksglas upp och ner.
4. Riv parmesanen grovt och lägg den i 4 rundlar på papperet.
5. Ställ in i ugnen tills osten smält och blivit lätt brun i kanten.
6. Låt svalna och lossa chipsen från bakplåtspappret med hjälp av en stekspade.
7. Lägg parmesanrudlarna på de upp och nervända glasen, så att de bildar korgar. Låt osten svalna.
8. Skär laxen i strimlor.
9. Ansa salladsbladen.
10. Blanda samman pesto och olja. Vänd ner i sallatsbladen och fördela i parmesankorgarna.
11. Toppa med lax och pinjenötter.
Låt väl smaka.
Små korgar av parmesan som fylls med en laxsallad.
(4personer)
Denna rätt behöver massor av riven parmesan.
100 g riven parmesan
4 skivor kallrökt lax
2 dl blandade sallatsblad
2 msk pesto
2 msk olivolja
2 msk rostade pinjenötter
Bakplåtspapper
1. Värm ugnen till 225°.
2. Lägg bakplåtspappret på en plåt.
3. Ställ fyra dricksglas upp och ner.
4. Riv parmesanen grovt och lägg den i 4 rundlar på papperet.
5. Ställ in i ugnen tills osten smält och blivit lätt brun i kanten.
6. Låt svalna och lossa chipsen från bakplåtspappret med hjälp av en stekspade.
7. Lägg parmesanrudlarna på de upp och nervända glasen, så att de bildar korgar. Låt osten svalna.
8. Skär laxen i strimlor.
9. Ansa salladsbladen.
10. Blanda samman pesto och olja. Vänd ner i sallatsbladen och fördela i parmesankorgarna.
11. Toppa med lax och pinjenötter.
Låt väl smaka.
Auberginelasagne
Ingredienser:
•2 auberginer
•3 morötter
•1 lök
•2 klyftor vitlök
•1 påse quornfärs eller nötfärs
•½ dl rött vin
•2 tetra tomatkross med basilika
•salt och peppar
•1 nypa socker
•250 g keso
•riven parmesan
1. Skär auberginerna på längden, lägg dem på en plåt, salta och låt stå i 15 min. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Rosta auberginen i ugnen i ca 10 min, eller tills den fått färg.
3. Hacka löken och morötterna i lika små bitar. Fräs i en stor panna tillsammans med pressad vitlök.
4. Rör ner färsen och låt få färg. Häll över vin och tomatkross, men spara lite tomatkross till senare. Krydda med salt, peppar och socker. Låt stå och puttra några minuter tills stor del av vätskan kokat bort.
5. Häll lite färsblandning i botten av en ugnsfast form. Toppa med aubergineskivor, och lägg sedan på mer färs + keso. Upprepa detta tills önskad mängd lager är uppnåt.
6. Sista lagret avslutad med färs. Häll över resterna av tomatkrossen från tetran, och toppa med riven parmesanost.
7. Grädda i ca 15 min på 220 grader.
Ibland är det enkla godast! Vad slår väl ett nygräddat bröd direkt från ugnen. Mums!
Italienskt bröd med parmesan och oregano
* 100 g margarin
* 3 dl mjölk
* 50 g jäst
* 8 dl vetemjöl
* 1 tsk salt
* 1 tsk socker
* 1 dl Zeta-parmesan, riven
* 1 msk oregano, smulad
* margarin, smält, till pensling
Jäs 3x 30 minuter och grädda i ca 40 min i nedre delen av ugnen.
Snacks att bjuda på festen eller till fredagsmyset
Lägg Tacochips på en plåt. Lägg en klick med Tacosås på varje chips. Överst lägger du på riven Parmesanost.
Värm i ugn 175 ca 5-10 min tills osten smält.
Jättegott och enkelt att göra.
Här kommer ett smarrigt drinktilltugg eller kanske som smårätt till buffén:
Riven parmesan (grovt)
1 burk créme fraiche
ca 1tsk sambal oelek (efter önskad styrka)
Strimlad parmaskinka (ca 100-150g)
Blanda ovanstående till en tjock röra, bred sedan på tunbröd och gör rullar. Skär upp ca 3 cm tjocka ”stubbar” som du ställer på högkant och gratinerar i ugn. Enkelt och hur gott som helst!
Ja vad kul!
Parmensanspäckad kycklingfilé med fikon och mozarellasallad
4 personer
Salladen:
blandade salladssorter så det räcker till 4 personer
8 fikon
en bit mozzarellaost
2 tomater
pinjenötter efter tycke och smak
balsamico
italiensk salladskrydda
#Rosta pinjenötterna i en stekpanna. Ta åt sidan.
Skjölj salladen och dela fikonen, tomaterna och osten.
#Lägg upp på en tallrik och häll över de rostade pinjenötterna och krydda med lite italiensk salladskrydda.
#Ringla över balsamico
Kycklingen:
3 kycklingfiléer
3 ägg
2,5 dl riven parmensanost(spara ett par msk vid sidan om)
3 dl ströbröd
olivolja
svartpeppar
salt
#Skär tunna skivor av kycklingen på längden samt salta och peppra dem.
#Vispa upp äggen och tillsätt osten
#Häll upp ströbrödet på en tallrik(spara lite åt sidan)
#Doppa kycklingen i ostsmeten och lägg dem på tallriken med ströbrödet och klappa in ströbrödet i kycklingen lätt.
Häll över resterande ströbröd så de blir helt täckta.
#Stek dem i olivolja tills de blir gyllenbruna på båda sidorna och strö över parmensanosten du sparat.
#Serveras tillsammans med salladen.
Åh, det vill jag vinna. Jag vill då tipsa om min risotto med kantareller.
Ingredienser till risotto:
risotto för 4 personer
1 liter hönsbuljong
1 gul lök
1½ dl vitt vin
4 stora nävar kantareller
ca 5 kvistar färsk persilja
saften från ½ citron
25 g smör
2 nävar riven parmesanost
olivolja
flingsalt
svartpeppar
Koka buljong i en kastrull. Hacka den gula löken och fräs den i en stekpanna i olivolja i några minuter. Tillsätt risottoriset och fräs någon minut, tillsätt vinet och rör om tills vätskan försvunnit. Salta litegrann. Häll i en första slev med buljong och rör hela tiden tills vätskan försvunnit, tillsätt ytterligare en slev och rör, håll på så tills buljongen är slut, tar 20-30 min.
Under tiden tar du fram en grillpanna och grillar kantarellerna. Hacka persiljan och lägg i en bunke, pressa i citronsaft. Lägg i kantarellerna och rör om och håll varmt.
När all buljong är slut kan man salta lite ytterligare om det behövs och peppra. Lägg i en klick smör och riven parmesanost och rör om sedan lägger du på locket och låter den stå utan värme ca 3 min. Lägg upp risotton på en tallrik och häll över kantarellerna.
Ååå, då måste jag bara tipsa om min ljuvligt goda avokadosallad!!
Avocadosallad med parmesan och parmaskinka.
4 st mogna avokado
Ett paket parmaskinka
En rödlök
Sallad av krispig sort
1 dl hyvlad parmesan
Strimla parmaskinkan och fritera lätt i matolja
skiva avokado
Dela löken och skiva i tunna skivor
Blanda samman alla ingredienser, skinkan kan med fördel vara lite ljummen fortfarande.
Smakerna av den salta skinkan, parmesanen och avokadon passar så otroligt bra ihop, detta är en sallad som ofta står på bordet här hemma och det blir aldrig någonting kvar i skålen! 🙂
Jag behövde inte leta så länge eftersom jag har receptet på bloggen. Den här gratängen tycker jag är god.
ca 500 g kycklingfilé eller fläskfilé
smör till stekning
10 st färska champinjoner
3 vitlöksklyftor
2 msk riven parmesanost
½-1 tsk dragon
4 medelstora potatisar
1 stor palsternacka
3 tomater
salt och svartpeppar
Vätska:
2 msk vitt vin
2 dl grädde
1 dl västerbottensost
1 tsk dijonsenap
1 dl creme fraiche
Ugnsvärme 200 grader
Smörj en eldfast form
Skiva champinjonerna i tunna skivor och fördela dem på botten av formen
Pressa vitlöken över svampen
Strö över parmesanosten och dragonen
Skala potatisen och palsternackan
Skiva potatis, palsternacka och tomater
Fördela i formen och krydda med salt och peppar
Häll över vätskan, stek i ugnen tills potatis och palsternacka känns mjuka
Stek kycklingfiléer eller fläskfilé under tiden, skär i skivor och fördela dessa jämnt över rätten
Ställ in allt i ugnen igen och låt det hela bli varmt.
Räcker till 4 personer
En rätt jag älskar och som kräver rätt mycket parmesan är en slags risotto.
Man steker helt enkelt lite lök, slänger i någon liten morot, kanske lite blomkål, ja det man har hemma i grönsaksväg. Man kan även steka lite köttfärs om man vill det.
Kokar riset
Gör en sås på en skvätt grädde och lite ädelost på tub
Blandar alltsammans med en hel ZETA parmesan
yum!
Det enklaste tänkbara receptet med parmesan jag besitter! En riktig vinnare som fördrink-snack!
Parmesanlöv, ca 60 st
1 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
2 krm salt
1/2 tsk bakpulver
1 krm cayenepeppar
3+1 dl finriven parmesanost (ca 120g)
100 g kallt smör
2 msk vatten
Blanda vete- och grahamsmjöl, salt, bakpulver och cayennepeppar. Kör tillsammans med kallt smör i bitar och 3 dl ost i en matberedare. När smöret är finfördelat blandar du i vatten och kör till en jämn deg. Forma till en rulle med ca 5 cm i diameter. Linda in i bakplåtspapper och lägg i frysen i 30 min. Sätt ugnen på 200 grader, och skiva rullen i så tunna skivor du kan. Lägg på kall bakplåt med papper, strö över resten av osten och grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter, tills ”löven” är gyllenbruna,
Njut till kallt öl eller vitt vin!
Mitt bästa parmesanrecept är utan tvekan Parmalax med örtpotatistoppar
10 pers:
1,8 kg laxfilé, 10 benfria portionsbitar, à ca 180 g
10 st gröna sparrisar
10 st parmaskinkaskivor, tunna
4,5 dl parmesanost, nyriven
1,5 dl crème fraiche
2 st äggulor
1 krm cayennepeppar
150 g tomater, marinerade, soltorkade
Örtpotatistoppar
12-14 st potatisar, medelstora
3-4 msk smör
3-4 st äggulor
3 dl örter, finhackade, färska
1-1,5 tsk salt
2 krm peppar, nymald
Garnering
eventuellt rucolasallad eller vattenkrasse, citron eller limeklyftor
Tillagning
1. Gör ett längsgående snitt ner till drygt hälften i varje laxbit. Koka sparrisen 2-3 minuter i lättsaltat vatten varefter den spolas kall och får rinna av. Linda in varje sparris i en skiva parmaskinka
och placera var och en i en uppskuren laxbit.
2. Blanda parmesanost, crème fraiche, äggulor och cayennepeppar till en fast smet (låt den stå och svälla en liten stund). Fördela ostsmeten över sparrisen så att den nästan täcker hela sparrisen.
Strimla de soltorkade tomaterna och lägg dem i ett kryssmönster över ostsmeten – och laxarna är klara för ugnsbakning –
3. Örtpotatistoppar: Skala och koka potatisen. Slå av kokvattnet och pressa potatisen samt rör i smör, äggulor, hackade örter samt salt och peppar. Blanda allt väl till en slät örtduchesse. Spritsa moset i ej för stora toppar på en smord ugnsplåt – och även potatisen är nu klar för ugnen.
4. I samband med måltiden, sätt ugnen på 225°. Ställ in pannan med laxen i nedre delen av ugnen, baka den 4 minuter. Ställ sedan in plåten med potatistopparna i övre delen av ugnen, grädda den ca 8 minuter tillsammans med laxen, och allt är sedan färdigt samtidigt. Lägg upp och fördela lax och potatistoppar på varma tallrikar. Garnera med rucolasallad eller krasse samt citron eller lime.
Här är mitt favoritrecept alla gånger med parmesan. Lagas om och om och om igen hemma hos mig. Är en helt vanlig pesto men den är så god och användbar och högt älskad av hela familjen.
Hemmagjord pesto
Pesto ca 4 dl (håller 1 vecka i kylskåp)
50 g pinjenötter
3 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 kruka färsk basilika
2½ dl olivolja
ca 200 g parmesanost i små bitar
en skvätt vatten
Rosta pinjenötterna. Låt svalna. Mixa sedan ihop alla ingredienserna och även pinjenötterna till en slät pesto. NJUT!!!!!!!!!!!!!!
Här kommer en vegetarisk ”Spagetti alle Polpettine”
alltså spagetti med köttbullar.
ca 500 g spagetti
En enkel tomatsås
1 gul lök finhackad
passerade tomater
50 g smör
1/2 msk socker
1 tsk salt
fräs löken, tillsätt tomater och koka ihop på låg värme,
smaka av med socker och salt. och gärna ngn färsk ört
basilika eller timjan.
Veggiebullarna
1 skiva vitt bröd, riv i bitar
3-5 msk mjölk, låt stå en stund
ca 200 g färs Hälsans Kök vegefärs tinad
0,5 dl riven Zeta parmesanost gärna mer
salt o peppar
rivet skal av en halv citron
blanda ihop till en jämn färs.
Rulla veggiebullarna , skall inte vara större än valnötter.
stek på medelvärme tills de får lite färg.
Slå över tomatsåsen o koka ihop på svag värme
medan spagettin kokar.
Slå sedan hela härligheten över den färdiga spagettin, blanda ner ytterligare en klick smör, och rör runt försiktigt.
Toppa med ytterligare ett ”lass” finriven Zetas parmesan.
Dekorera med lite basilika, mums!
Är det tillåtet att vara simpel? Så länge det smakar bra?
I sådana fall är jag gärna med med detta smarriga bidrag:
Ingredienser:
– 2 Smördegsplattor (färdig)
– 300g Renfärs (alt. annan viltfärs)
– 2dl Parmesanost (riven)
– 2msk solrosfrön (naturella)
+ smör för stekning
+ salt, vitpeppar och timjan
Tillvägagångsätt:
Stek renfärsen i rikligt med smör i en gjutjärnsstekpanna . Krydda rikligt med salt och vitpeppar. Stek hastigt i 3-4min innan du avlägsnar pannan från plattan. Rör ned parmesanost och tre rejäla nypor timjan (färsk med fördel). Fördela den krämiga färsen i två tunt utkavlade smördegsplattor. Nyp ihop till små knytten och toppa med en nypa solrosfrön innan du kör in det i mitten av ugnen (250 grader) i 15 minuter.
Avnjut med tsatziki eller annan kall sås!
En av mina favoriter med parmesan är Ugnsbakad torskrygg med lyxig champagne- och örtrisotto i skör parmesankorg och jag minns inte vart receptet kommer från exakt men jag tror det är från Halv åtta hos mig och rätten blev riktigt uppskattad när jag bjöd på den på Nyårsafton för ett par år sen, så god är den!
Antal portioner: 4
Risotto:
2-3 schalottenlökar
1-2 msk olivolja
2 dl risottoris
1 hönsbuljongtärning
5 dl vatten
1 dl champagne eller torrt vitt vin
2-3 krm smulande blandade torkade örter
2 msk finhackade basilikablad
½ dl färskriven parmesanost
1 krm nymald svartpeppar
Garnering: lavendel eller kamomill blommor
Parmesankorg
2 dl grovriven parmesanost
Ugnsbakad torskrygg
600 g torskrygg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
Basilikabuljong:
1 knippe basilikablad, löst packade
½ vitlöksklyfta, finhackad
25 g smör
1 ½ dl kycklingbuljong, av fond
Tips
Servera gärna med nyångad sparris.
Gör så här
Parmesankorg: Hetta upp en stekpanna med släpplätt-beläggning. Strö 0.5 dl av den rivna osten i pannan i ett jämnt tunt lager så att det blir ett runt flarn, ca 15 cm i diameter. (Jag la osten på bakplåtspapper på en plåt och gratinerade i 225º i ca. 5 min. tills den smält och fått lite färg och det funkade bra. Annikas anm.) Låt osten smälta och stek den på medelstark värme till flarnet fått vacker färg. Upprepa tills du har fyra flarn. Dra pannan från värmen, låt svalna lite så att flarnet kan tas upp med en stekspade. Forma det medan det fortfarande är ljummet, t.ex. över en upp- och nervänd liten skål. Låt svalna.
Lyxig Champagne- och örtrisotto: Skala, finhacka och fräs löken mjuk och glansig i olivoljan i en gryta. Blanda i riset och fräs under omrörning 1-2 minuter. Lös buljongtärningen i kokande vatten. Späd riset med ca 3 dl buljong. Koka på svag värme och rör om då och då. Rör ner resterande buljong i omgångar. Häll i champagnen och koka tills riskornen är nätt och jämt mjuka, ca 20 minuter. Blanda i örterna och låt dem koka med de sista 10 minuterna. Ta grytan från värmen, rör ner basilika och ost. Servera risotton i parmesankorgar. Garnera med lavendel eller kamomillblommor.
Basilikabuljongen: Lägg basilikablad, vitlök och smör i en mixer och häll på het buljong. Kör ca 30 sekunder eller tills buljongen fått en fin grön färg. Ställ åt sidan.
Torsken: Skär torskfiléerna i 4 lika stora bitar. Salta och peppra och stek dem hastigt i smör i het panna. Lägg över i ugnssäker form och efterstek i ugnen i ca 8 min. (jag bakade torskryggen direkt i ugnen, utan att steka den först, 200º ca 10-15 min. Annikas anm.)
Lägg upp på tallrikar, risotton i parmesankorgarna och häll lite basilikabuljong över fisken.
Vilken fantastisk tävling föresten för en ostälskare som mig;)
Här kommer ett väldigt enkelt men ack så gott recept!
Pasta penne med kyckling, parmesan, tomater och spenat
4port
• 4 port. Pasta Penne
• 3 tsk extra virgin olivolja
• 400 g kycklingfilé
• 1 hönsbuljongtärning
• Salt och svartpeppar
• 2-3 vitlöksklyftor
• 1 rödlök
• 5 dl körsbärstomater
• 2 dl hackad basilika
• Babyspenat
• 2,5 dl riven parmesanost
Koka pasta, innan du häller av pastan behåll en kopp med pastavatten. Skär kycklingen i mindre bitar och stek den i panna, tillsätt rödlök och låt den steka med kycklingen tills den är mjuk. Tillsätt hönsbuljongen, vitlök, salt och peppar, låt puttra några minuter. Tillsätt körsbärstomaterna, lägg på ett lock över pannan och låt puttra ytterligare några minuter tills tomaterna spruckit upp, mosa tomaterna lite lätt. Ha i den kokta pastan och koppen med pastavattnet, rör om under ca 1 minut och ta sedan pannan från plattan. Blanda i basilikan, babyspenaten och parmesanosten. Servera!
Mitt superenkla recept på goda kidneybönor som tillbehör 🙂
Koka 5 dl blötlagda kidneybönor, när dessa är mjuka och avsvalnade riv ner två vitlöksklyftor,
Riv sedan ner 1/2 DL RIVEN PARMESAN.
Ha i vätskan från 1/2 citron + lite skal.
Häll över en skvätt olivolja och krydda med salt och peppar har fått detta att gå hem hos alla barnen på dagis, superenkelt och supergott!
Grattis till den kommande tillökningen, din blogg är super-inspirerande 🙂
Mitt favoritrecept är en förrätt som doftar italien.
Carpaccio på lufttorkad skinka
Recept för en tallrik
Lägg fyra-fem fina skivor lufttorkad skinka på en tallrik
Lägg en näve ruccolablad ovanpå skinkan
Toppa med rikligt med hyvlad smakrikparmesan, rostade pinjenötter samt crema di balsamico
Avsluta med ett dra ett varv med svartpepparkvarnen och flingsalt
servera med exempelvis vitlöksbröd
Häksningar Ida
Ett gott recept på Spaghetti Carbonara: (4 pers.)
Ingredienser:
400g spagetti
3 ägg
3 msk grädde
100 g finriven parmesan
200 g rökt skinka, sidfläsk eller bacon
2 st vitlöksklyftor
1 gul lök
salt och svartpeppar
persilja
Gör så här
1. Börja med att koka upp vattnet till spagettin. Vispa ihop ägg, grädde och hälften av osten. Strimla skinkan och vitlöken. Hacka löken. Stek skinka och lök i en stekpanna.
2. Häll av vattnet från spagettin och blanda den med skink- och lökblandningen. Rör sedan ner äggröran. Rör ordentligt så att inte äggen stelnar.
3. Servera med resten av osten och eventuellt med en äggula till varje portion och lite svartpeppar från kvarnen.
Servera direkt!
Kul tävling!
Jag tänkte bidra med ett recept innehållandes min nyfunna kärlek brysselkål. Jag har inte uppfunnit receptet själv, men det är så himla gott.
Ugnsbakad brysselkål med parmesan
Halvera brysselkålen, lägg i en oljad ugnsfast form tillsammans med en klyftad rödlök och lagom med vitlök. Strö över pumpakärnor, solrosfrön eller andra frön/nötter och baka i ugnen på ca 175 grader i en knapp timme. När kålen blivit brun och aningen karamelliserad, ta ut och strö över en näve grovt riven parmesan, och in i ugnen ytterligare några minuter.
Avnjut som tillbehör till kyckling/ kött, eller bara som det är med en kall yoghurtsås. Yummie och nyttigt!
Ett enkelt men oh så gott recept att ha som drinktilltugg eller lätt förrätt!
Tunnbrödssnacks med parmesan( 4 pers):
2 bitar hårt tunnbröd
smör
1 dl parmesanost, riven
1 tsk flingsalt
Sätt ugnen på 200 grader.
Bryt bitar av bröden, bred på smör och strö över osten. Salta och grädda i ugnen ca 4-5 min. Servera!
Parmesanchips!
Till 20 chips behövs:
100g riven parmesanost
salt och peppar
Sätt ugnen på 200 grader. Riv osten och fördela i 20 högar på bakplåtspapper på plåt. Grädda i ugnen tills osten flutit ut till chips och fått färg, 4–5 minuter. Fördela på hushållspapper där de stelnar när de kallnar.
Servera gärna med parmaskinka och en god dippsås på vitlök och fetaost!
Min favoriträtt med parmesan är en riktigt god förrätt, som trots den enkla tillagningen är riktigt uppskattad och ser elegant ut!
Skagenfyllda parmesankorgar, 4 portioner
12-15 msk grovriven parmesanost
20-25 stora, handpillade räkor
100 g strimlad kallrökt lax
2 dl blandade salladsblad
4-5 msk skagenröra, gärna hemgjord
grovt hackad gräslök
Hetta upp en teflonstekpanna på medelvärme och bred ut ca 3 matskedar ost i stekpannan, forma till en cirkel och låt smälta tills den är ljusbrun. Stek den även en liten stund på andra sidan. Ta upp parmesancirkeln och placera den på ett glas som står upp och ner. Forma försiktigt kanterna runt om med hjälp av ett annat likadant glas. Låt korgen ligga kvar på glaset tills det kallnat och stelnat. Fyll sedan korgen med skagenröra, räkor, lax och toppa med gräslök.
Parmesanpanerad fisk! Grymt gott och lätt att göra.
Ta valfri vit fisk, filéer. Doppa först i mjöl, sedan vispad ägg, och så sist riven parmesan. Man kan med fördel använda ganska mycket ost. Stek i smör tills filéerna är gyllenbruna, salta och peppra. Klart!
Hej! Åh! jag hoppas jag vinner! Älskar ost!
Här kommer mitt recept!
Gå in på länken om du vill se bilder!
http://sandraskok.blogspot.com/2011/02/parmesanfylld-potatisrulle-med-fin.html
Parmesanfyllda potatisrullar
4 port
450 g mjölig potatis
ca 3 dl vetemjöl
salt, svartpeppar
riven muskotnöt
1 ägg
1 kruka basilika
3 msk ströbröd
1 dl färsk riven parmesan
1 msk olivolja
smör till aluminiumfolie
tomat- och zucchinisås
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 zucchini
2 msk olivolja
1 tsk torkad oregano
1 burk krossade tomater (400 g)
Skölj potatisen och koka den 25 minuter. Skala den och pressa den genom en potatispress. Blanda ner mjöl, salt, peppar, muskot och arbeta samman till en deg. Täck över. Låt vila 15 minuter.
Hacka basilikan och blanda den med ströbröd och parmesan. Kavla ut potatisdegen till en rektangel. Pensla degen med olja och lägg på fyllningen. Rulla ihop degen från kortändan.
Smöra en bit aluminumfolie ca 20×75 cm. Lägg potatisrullen på ena halvan av folien och vik över den andra halvan. Vik in de tre öppna kanterna, 1 cm i taget 2-3 gånger, så att paketet blir riktigt tätt. Koka upp rikligt med vatten. Lägg i potatisrullen och sjud ca 30 minuter på svag värme.
Sås: Skala och hacka lök och vitlök. Tärna zucchinin fint. Hetta upp oljan och fräs lök och vitlök tills den mjuknar. Tillsätt oregano, zucchin och tomater. Krydda med salt och peppar. Lägg locket på och låt sjuda i 15 minuter.
Ta upp potatisrullen och skär den i skivor. Servera med tomatsåsen!
Mitt bästa recept med parmesan är en variant av carbonara. En maträtt vi äter ofta här hemma. Bästa snabbmaten =)
Koka pasta (brukar ta vanliga makaroner, det som finns hemma), låt rinna av.
Koka samma mängd broccoli, häll av vattnet.
(Det går bra att koka allt samtidigt i samma kastrull)
Stek bacon, släng i pastan och broccolin i stekpannan när baconet är knaprigt.
Knäck i ett par ägg och rör runt nån minut.
Strö över mycket parmesan!
I’ m in!
Jag tycker parmesan är godast i min pasta pesto!
Pasta penne
Några kokta potatis
Haricoverts
Pesto
Parmesan
Koka pastan,
Skär potatisen i stora bitar
Använder man frusna haricoverts så förväll lite
Släng i allt i en wookpanna med olja och pesto.
Ta av det från värmen och vänd ner riven parmesan.
Servera gärna med lite extra parmesan på toppen. Supergott!!
God och busenkel recept
Ost skorpor.
Allt man behöver är:
Parmesan
Peppar
1. Riv osten fint
2. Strö ut i små runda högar på bakplåtspapper med jämna mellanrum
3. Platta till varje hög försiktigt och peppra efter smak
4. Grädda i övre delen av ugnen i 175 grader i ca 5 min, tills osten blivit krispiga
5. Låt svalna!
Laxpaket och potatismos m. basilika och parmesan (4 portioner)
4 st laxbitar
1 dl purjolök
1-2 dl rödlök
8 st körsbärstomater
3 dl matlagningsgrädde
Smör, salt, citronpeppar
8 st medelstora potatisar
1 dl mjölk
0,5 dl olivolja
1 pkt fryst basilika, ca. 40 g
– (eller: 1 dl, hackad, färsk)
0,5 dl riven parmesanost
Salt och vitpeppar
Lägg varje laxbit i varsin bit av aluminiumfolie, på ca 20x20cm, vik aluminumen på varje ände till en boll (laxen ska ligga som ett kuvert i mitten) och krydda med salt och citronpeppar. Portionera ut purjolöken, löken och körsbärstomaterna i varsitt ”kuvert” ovanpå laxen. Dela ut grädde på samma sätt, och därefter ca. 1 tsk smör. Stäng sedan kuvertet genom att trycka igen folien (som en båt). Sätt in ”paketen” i ugnen på 200 grader i ungefär 25 min.
Skala och koka potatisen på stark värme i rikligt med vatten tills den är mjuk. Häll av kokvattnet och ånga dem torra, utan vätska, någon minut på plattan. Mosa därefter med en potatistöt. Tillsätt uppvärmd mjölk, olja och basilika samtidigt som moset fortfarande arbetas ihop. Smaka av med salt, vitpeppar och parmesan.
Servera laxpaketen tillsammans med moset och – för den som vill, en passande sallad!
Bästa och enklaste vitlöks+parmesanbrödet:
Blanda riktigt smör med pressade vitlöksklyftor och färsk persilja. Bred ut detta på baguette och hyvla stora bitar med parmesan.
Skjutsa in allt i ugnen tills osten smält och fått lite färg, tadaa! Fantastiskt att äta till moule och ett gott vitt vin!
Ugnsbakad lax på spenatbädd med parmesan och grädde
4 pers
800 g färsk lax skuren i portionsbitar
200 g färsk bladspenat
150 g parmesanost, färskriven
3 dl vispgrädde
salt, peppar från kvarn
smör till formen
Ta bort stjälkarna på spenaten. Skölj den och låt den rinna av. Smöra en eldfast form och salta och peppra lite i botten på den. Salta och peppra laxen. Lägg spenaten i formen och placera laxbitarna ovanpå. Slå grädden runt om och strö osten oavnpå laxen. Ställ in formen i 175 grader varm ugn och baka laxen i ca 20-30 min. Testa en av laxbitarna för att se om den är färdig. Servera gärna med nykokt färsk bandpasta.
Pasta carbonara
Koka pasta, gärna tagliatelli.
Riv en halv parmesanost fint, riv också cirka 150 gram av en annan ost, tex västerbotten. Pressa en vitlöksklyfta och stek den tillsammans med bacon, som du sedan skär i småbitar. Häll av en del av pastavattnet, men spara cirka en halvliter. Lyft pastan med spaghettislev till stekpannan lite i taget, rör om med vitlök och bacon och lyft över mer. Häll över någon dl av pastavattnet, rör om, tillsätt den rivna osten lite i taget. Knäck ett ägg och vispa det lätt, tillsätt. Låt puttra någon minut, häll på mer av pastavattnet om det blir torrt. Rejält med svartpeppar över och servera rykande varmt!
Man-tager-vad-man-haver-soppa
Busenkel soppa vars recept är väl beprövat hemma hos oss! Går att variera i det oändliga, man kan ta vad man har hemma helt enkelt.
-1 gul lök
-3 vitlöksklyftor
-1 bit rotselleri
-1 burk à 400 g kokta vita- eller borlottibönor, dessa ska vara skölda
-1 bit vitkål
-4 morötter, ta gärna av olika färg
-2 msk olivolja
-färsk timjan efter tycke och smak
-2-3 lagerblad
-2 liter höns- eller grönsaksbuljong
-1/2 tsk vitvinsvinäger
-salt och svartpeppar
-rikligt med färskriven parmesanost
Dela grönsakerna i ungefär likastora bitar och fräs i olivolja, gärna med vitlökssmak om man vill ha yttligare sting, tills de får en fin färg i en kastrull. Häll därefter på buljongen, lagerbladen och timjan. Smaka av med peppar&salt och vitvinsvinäger. Låt koka under lock tills soppans innehåll har lagom konsistens (20-30 min) och servera toppad med riklig mängd riven parmesan och gärna ett parmesanchips!
Ugnsbakad Parmesan Lax:
4 port
4 färska laxfiléer
3dl grädde
2dl cremé fraiche
Färsk babyspenat
Färsk riven parmesan
1-2 msk hummerfond
salt & vitpeppar
Börja med att täcka en ugnsform med spenaten (ganska rikligt då den krymper i ugnen). Salta och peppra laxen, lägg sedan laxen på spenatbädden.
Riv parmesanosten och fördela den över laxfiléerna.
Blanda sedan grädden, creme fraichen och hummerfond i en skål häll detta över laxen.
Gratinera i ugn på ca 200 grader i ungefär 20-30 min.
Servera med ris och en god sallad! Bon apetit!
Hur enkelt som helst. Koka grön sparris, njut med
massor av parmesan och smör.
Så gott med parmesanost. Bara gott till ett glas rött vin med oliver och olika korvar eller till färska räkor med aioli och parmesanost i bitar passar perfekt till ett tapas bord så osten är så stark o god, det är ett måste i en ostbricka. Jag tyckte det var så svårt o hitta ett speciellt recept, men med allt till pasta är gott.. 🙂
Underbar blogg! (sorry att jag aldrig kommenterar) ska försöka skärpa mig
Avocado och Ruccolasallad
4 personer
2 avokador
50-75 gr parmesan
10 valnötkärnor (eller pinjenötter)
några basilikablad
Dressing:
2 msk pressad citron
3 msk olivolja
1/2 krm svartpeppar
Blanda ingredienserna till dressingen.
Lägg ruccolasalladen på ett fat. Halvera och kärna ut avokadorna, skiva och lägg dem på salladen. Hyvla över parmesanosten, skär valnötskärnorna i småbitar och strö över dem. Droppa över dressingen och garnera med basilika
Pasta med tomatsås
500g körsbärstomater
2 vitlöksklyftor
1tsk honung
½ msk vinäger
1 förp bacon
1 förp mozzarella
Parmesan
Olivolja
Smör
Svartpeppar, från kvarn, efter smak
Flingsalt, efter smak
Färsk basilika, efter smak
Pasta, jag använder en tjockare spagetti
Skölj och dela tomaterna, skiva el hacka vitlöken.
Fräs vitlöken i olja, tillsätt honung, smör och tomater. Salta och peppra.
Låt koka tills nästan all vätska är borta (ca 10min)
Skiva baconen och stek knaprigt.
Koka pasta.
Blanda den färdiga pastan med såsen, strö över bacon, mozzarella, nyriven parmesan och basilika.
Hejsan! Det här receptet är inte mitt eget, men jisses vad gott det är. En klar favorit!
Karljohanstortelloni med paprikapesto och kycklingfilé
4 pers
4 st kycklingfiléer
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
1 msk smör
2 st förpackningar färsk tortelloni med karljohanssvamp (á 250g)
1 squash
1 msk olivolja
2 krm salt
1 krm svartpeppar
1 knippe rucola (ca 50 g)
Paprikapesto:
1 burk marinerade grillad papprika (Zeta, 290 g)
2-3 skalade vitlöksklyftor
50 g pinjenötter
1 dl grovt riven parmesanost
1 krm nymald svartpeppar
1.Sätt ugnen på 125°. Salta och peppra kycklingfiléerna. Hetta upp en stekpanna och bryn filéerna runt om i smör. Efterstek i mitten av ugnen cirka 30 min till 68° i innertemperatur.
Paprikapesto: Lägg paprikorna med olja i en mixer tillsammans med vitlök, pinjenötter och parmesanost. Kör till en smet och smaka av med svartpeppar.
3.Koka upp rikligt med lättsaltat vatten och koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av vattnet.
4.Skölj och skär squashen i skivor och bitor. Bryn dem i olivolja. Salta och peppra och blanda ner squashen i pastan samt grovhackad ruccola. Servera direkt med kycklingfiléerna och paprikapeston.
Mums!! 🙂
Hej!
Finns så många underbara parmesanrecept att det är svårt att välja just en favorit men här kommer en av mina favoriter.
ÖRT & PARMESANPANERAD FLÄSKFILÉ MED CHAMPINJONFRÄS.
(4 port)
500 g fläskfilé
2 msk vetemjöl
1 tsk salt
1 krm peppar
1 ägg
1 dl ströbröd
1/2 dl hackade örter t ex basilika, timjan, persilja
1/2 dl färskriven parmesanost
TILL STEKNING:
2 msk olja
CHAMPINJONFRÄS:
1 silverlök
1-2 vitlöksklyftor
150 g champinjoner
1 msk smör eller margarin
2-3 krm salt
1/2 krm peppar
Skär fläskfilén i ca 1 cm tjocka skivor och bulta ut lätt med handen. Vänd köttet först i mjölet blandat med salt och peppar, sen i det lätt uppvispade ägget och sist i ströbrödet blandat med örter och parmesanost. Låt köttet ligga och torka ca. 5 minuter. Skala och finhacka löksorterna till fräset under tiden, ansa och skiva champinjonerna. Fräs löken och svampen i matfettet på hög värme tills all vätska kokat in. Krydda med salt & peppar.
Stek köttet i olja ca. 3 minuter på varje sida.
Servera det nystekta köttet med champinjonfräset, färska pasta och en god sallad.