Tävla och vinn parmesanost! – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Tävla och vinn parmesanost!

Som jag skrev igår har jag fått hem massor av underbara parmesanostar att prova på från Zeta. Nu vill dom att även du skall ha chansen att lägga vantarna på lite ost!
Allt du behöver göra är att bidra med ditt bästa recept med parmesanost och två av er läsare har möjlighet att vinna ost för 300 kronor var.  That´s a lot of cheese!

Tävlingen pågår från idag 10/2 till söndag 13/2 då jag drar två lyckliga vinnare.


Så leta bland receptgömmorna och tala om för mig vilket ditt bästa recept med parmesan är!
Kom ihåg att fylla i kontaktuppgifter så jag kan informera vinnarna.

Tävlingen är avslutad!

Bild: Linnéa Seidel

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Marit

    Parmesanost är skitgott! Jag önskar verkligen att jag hade råd att köpa det oftare. Det är perfekt som piff när man är vegetarian som jag! Mitt favoritrecept är en busenkel pastasås:

    4 grovrivna morötter

    2 pressade vitlöksklyftor

    2 dl grädde

    2 dl riven parmesanost

    2 rejäla nävar valnötter

    Fräs morötter och vitlök tills det luktar gott och är lite mjukt. Kör i grädde och låt puttra ett par minuter. Blanda i den rivna osten och låt den smälta ner. Blanda såsen med fyra portioner favoritpasta och strö över valnötter!

  2. Klara

    Parmesankex är superenkelt och gott!

    100 g riven parmesanost
    2 dl vetemjöl
    100 g smör
    havssalt
    ev lite vatten

    Blanda ihop till en deg, gör två rullar ca 3 cm i diameter och rulla i någon torkad krydda (timjan eller rosmarin blir gott!). Lägg i kylskåp en liten stund. Skär upp tunna skivor och lägg på bakplåtspapper. Grädda i 175 grader ca 10 minuter.

  3. Anna Lindholm

    För 2 pers.

    1 pkt färsk ravioli
    1 dl grädde
    25 g smör
    1msk honung
    1msk balsamvinäger
    1/2 msk hackad rosmarin
    basilika
    zeta parmesanost
    lufttorkad skinka

    Koka pastan. Koka grädden och lägg i pastan.
    Bryn smöret, tillsätt honung, balsamvinäger och rosmarin.
    Lägg upp pastan, ringla över rosmarinsmöret, riv skinkan i bitar och lägg uppepå tillsammans med basilika blad och parmesanflarn. Krydda med flingsalt och svartpeppar!

    MUMS!

  4. Oscar Björnham

    Spaghetti med köttfärssås

    Koka spaghetti (14 minuters spaghetti för bästa resultat)

    300 g blandfärs
    1 finhackad guk lök
    1 riven morot
    1 burk krossade tomater
    1/2 finstrimlad purjolök

    Stek löken tills den blivit mjuk. Blanda sedan i de resterande ingredienserna.

    Smaka av med salt, peppar, timjan och chilipulver.

    För lyxigare servering lägg upp på fat och servera genom att riva parmesan över i önskad mängd.

    Äkta vardagslyx!

  5. Emma

    Chickenfingers.

    kycklingfilé i 2 cm breda strimlor
    polentagryn
    finriven parmesanost
    finrivet citronskal
    salt
    peppar

    Krydda kycklingen med salt och peppar och vänd strimlorna i en blandning av polenta, ost, citron. Stek i rapsolja på medelvärme tills kycklingen är gyllene (och färdig).
    Servera med kyftpotatis, sallad och en kall sås med vitlök, örter och citron.

  6. Rikard

    Parmesansnacks

    Enkelt och perfekt till drinken.

    Hyvla parmesan på ljusugnsbröd.
    Lägg in i ugnen på ganska stark värme tills osten fått färg. Ta ut, dela i bitar och njut!

  7. Anna

    Supergoda kex att äta som snacks. Vet faktiskt inte riktigt varifrån receptet kommer. Hade skrivit ner det i en bok

    Parmesankex

    1 rödlök
    1 tsk hackad rosmarin
    1 msk smör
    ¾ tsk salt
    1 krm cayennepeppar
    1½ dl vetemjöl
    3 msk riven parmesan (25g)
    ev ½ msk olivolja

    1 uppvispat ägg

    1. Sätt ugnen på 150 grader. Skala och finhacka löken. Fräs lök och rosmarin i smör 7-8 minuter. Salta och peppra. Låt svalna.
    2. Blanda mjöl och ost i en matberedare tills det blandat sig väl. Tillsätt lök- och kryddfräset. Häll ut smulorna på bänken och krama ihop den ganska torra degen. Eventuellt kan du behöva tillsätta lite olivolja.
    3. Dela degen i tolv bitar. Kavla ut dem tunt mellan två smörgås- eller bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Vänd kexen och pensla med det uppvispade ägget. Grädda ytterligare 10 minuter. Låt kexen kallna på galler.

  8. Linda Håkansson

    Här kommer mitt tävlingsbidrag & tips på underbar pastarätt inför Alla hjärtans dag!

    FÖRFÖRISK PASTASÅS FÖR 2

    1 pkt tagliatelle naturell
    1 brk kronärtskockshjärtan
    5 vitlöksklyftor
    1/2 gul lök
    8 st pimientofyllda oliver
    1 msk balsamvinäger
    3 msk balsamvinäger
    3 msk olivolja (ZETA
    1/2 tsk salt, 1 krm nymald svartpeppar
    1/2-1 kruka färsk basilika

    Till servering: 1/d-1 dl finriven parmesanost (Zeta Parmigiano Reggiano)

    Gör så här: Hacka kronärtskockshjärtan grovt. Finhacka lök och vitlök. Hacka oliverna. Blanda samman balsamvinäger, olivolja, salt och peppar. Blanda allt och låt marinera kallt i 2 h. Rör ner hackad färsk basilika innan servering. Servera med het pasta och riven parmesanost.

  9. Sanna

    Hej!
    Finns så många underbara parmesanrecept att det är svårt att välja just en favorit men här kommer en av mina favoriter.

    ÖRT & PARMESANPANERAD FLÄSKFILÉ MED CHAMPINJONFRÄS.
    (4 port)

    500 g fläskfilé
    2 msk vetemjöl
    1 tsk salt
    1 krm peppar
    1 ägg
    1 dl ströbröd
    1/2 dl hackade örter t ex basilika, timjan, persilja
    1/2 dl färskriven parmesanost

    TILL STEKNING:
    2 msk olja

    CHAMPINJONFRÄS:
    1 silverlök
    1-2 vitlöksklyftor
    150 g champinjoner
    1 msk smör eller margarin
    2-3 krm salt
    1/2 krm peppar

    Skär fläskfilén i ca 1 cm tjocka skivor och bulta ut lätt med handen. Vänd köttet först i mjölet blandat med salt och peppar, sen i det lätt uppvispade ägget och sist i ströbrödet blandat med örter och parmesanost. Låt köttet ligga och torka ca. 5 minuter. Skala och finhacka löksorterna till fräset under tiden, ansa och skiva champinjonerna. Fräs löken och svampen i matfettet på hög värme tills all vätska kokat in. Krydda med salt & peppar.
    Stek köttet i olja ca. 3 minuter på varje sida.
    Servera det nystekta köttet med champinjonfräset, färska pasta och en god sallad.

  10. Kicki

    Hejsan! Det här receptet är inte mitt eget, men jisses vad gott det är. En klar favorit!

    Karljohanstortelloni med paprikapesto och kycklingfilé
    4 pers

    4 st kycklingfiléer
    1 tsk salt
    1 krm nymald svartpeppar
    1 msk smör
    2 st förpackningar färsk tortelloni med karljohanssvamp (á 250g)
    1 squash
    1 msk olivolja
    2 krm salt
    1 krm svartpeppar
    1 knippe rucola (ca 50 g)

    Paprikapesto:
    1 burk marinerade grillad papprika (Zeta, 290 g)
    2-3 skalade vitlöksklyftor
    50 g pinjenötter
    1 dl grovt riven parmesanost
    1 krm nymald svartpeppar

    1.Sätt ugnen på 125°. Salta och peppra kycklingfiléerna. Hetta upp en stekpanna och bryn filéerna runt om i smör. Efterstek i mitten av ugnen cirka 30 min till 68° i innertemperatur.

    Paprikapesto: Lägg paprikorna med olja i en mixer tillsammans med vitlök, pinjenötter och parmesanost. Kör till en smet och smaka av med svartpeppar.
    3.Koka upp rikligt med lättsaltat vatten och koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av vattnet.
    4.Skölj och skär squashen i skivor och bitor. Bryn dem i olivolja. Salta och peppra och blanda ner squashen i pastan samt grovhackad ruccola. Servera direkt med kycklingfiléerna och paprikapeston.

    Mums!! 🙂

  11. Fia

    Pasta med tomatsås

    500g körsbärstomater
    2 vitlöksklyftor
    1tsk honung
    ½ msk vinäger
    1 förp bacon
    1 förp mozzarella
    Parmesan
    Olivolja
    Smör
    Svartpeppar, från kvarn, efter smak
    Flingsalt, efter smak
    Färsk basilika, efter smak
    Pasta, jag använder en tjockare spagetti

    Skölj och dela tomaterna, skiva el hacka vitlöken.
    Fräs vitlöken i olja, tillsätt honung, smör och tomater. Salta och peppra.
    Låt koka tills nästan all vätska är borta (ca 10min)
    Skiva baconen och stek knaprigt.
    Koka pasta.
    Blanda den färdiga pastan med såsen, strö över bacon, mozzarella, nyriven parmesan och basilika.

  12. Ingvor Junkergård

    Avocado och Ruccolasallad

    4 personer

    2 avokador
    50-75 gr parmesan
    10 valnötkärnor (eller pinjenötter)
    några basilikablad

    Dressing:
    2 msk pressad citron
    3 msk olivolja
    1/2 krm svartpeppar

    Blanda ingredienserna till dressingen.
    Lägg ruccolasalladen på ett fat. Halvera och kärna ut avokadorna, skiva och lägg dem på salladen. Hyvla över parmesanosten, skär valnötskärnorna i småbitar och strö över dem. Droppa över dressingen och garnera med basilika

  13. Mitta

    Så gott med parmesanost. Bara gott till ett glas rött vin med oliver och olika korvar eller till färska räkor med aioli och parmesanost i bitar passar perfekt till ett tapas bord så osten är så stark o god, det är ett måste i en ostbricka. Jag tyckte det var så svårt o hitta ett speciellt recept, men med allt till pasta är gott.. 🙂

    Underbar blogg! (sorry att jag aldrig kommenterar) ska försöka skärpa mig

  14. Mikaela

    Ugnsbakad Parmesan Lax:
    4 port

    4 färska laxfiléer
    3dl grädde
    2dl cremé fraiche
    Färsk babyspenat
    Färsk riven parmesan
    1-2 msk hummerfond
    salt & vitpeppar

    Börja med att täcka en ugnsform med spenaten (ganska rikligt då den krymper i ugnen). Salta och peppra laxen, lägg sedan laxen på spenatbädden.
    Riv parmesanosten och fördela den över laxfiléerna.
    Blanda sedan grädden, creme fraichen och hummerfond i en skål häll detta över laxen.
    Gratinera i ugn på ca 200 grader i ungefär 20-30 min.
    Servera med ris och en god sallad! Bon apetit!

  15. Kristina R

    Man-tager-vad-man-haver-soppa
    Busenkel soppa vars recept är väl beprövat hemma hos oss! Går att variera i det oändliga, man kan ta vad man har hemma helt enkelt.

    -1 gul lök
    -3 vitlöksklyftor
    -1 bit rotselleri
    -1 burk à 400 g kokta vita- eller borlottibönor, dessa ska vara skölda
    -1 bit vitkål
    -4 morötter, ta gärna av olika färg
    -2 msk olivolja
    -färsk timjan efter tycke och smak
    -2-3 lagerblad
    -2 liter höns- eller grönsaksbuljong
    -1/2 tsk vitvinsvinäger
    -salt och svartpeppar
    -rikligt med färskriven parmesanost

    Dela grönsakerna i ungefär likastora bitar och fräs i olivolja, gärna med vitlökssmak om man vill ha yttligare sting, tills de får en fin färg i en kastrull. Häll därefter på buljongen, lagerbladen och timjan. Smaka av med peppar&salt och vitvinsvinäger. Låt koka under lock tills soppans innehåll har lagom konsistens (20-30 min) och servera toppad med riklig mängd riven parmesan och gärna ett parmesanchips!

  16. Cecilia Bergström

    Pasta carbonara
    Koka pasta, gärna tagliatelli.
    Riv en halv parmesanost fint, riv också cirka 150 gram av en annan ost, tex västerbotten. Pressa en vitlöksklyfta och stek den tillsammans med bacon, som du sedan skär i småbitar. Häll av en del av pastavattnet, men spara cirka en halvliter. Lyft pastan med spaghettislev till stekpannan lite i taget, rör om med vitlök och bacon och lyft över mer. Häll över någon dl av pastavattnet, rör om, tillsätt den rivna osten lite i taget. Knäck ett ägg och vispa det lätt, tillsätt. Låt puttra någon minut, häll på mer av pastavattnet om det blir torrt. Rejält med svartpeppar över och servera rykande varmt!

  17. Berit

    Ugnsbakad lax på spenatbädd med parmesan och grädde
    4 pers

    800 g färsk lax skuren i portionsbitar
    200 g färsk bladspenat
    150 g parmesanost, färskriven
    3 dl vispgrädde
    salt, peppar från kvarn
    smör till formen

    Ta bort stjälkarna på spenaten. Skölj den och låt den rinna av. Smöra en eldfast form och salta och peppra lite i botten på den. Salta och peppra laxen. Lägg spenaten i formen och placera laxbitarna ovanpå. Slå grädden runt om och strö osten oavnpå laxen. Ställ in formen i 175 grader varm ugn och baka laxen i ca 20-30 min. Testa en av laxbitarna för att se om den är färdig. Servera gärna med nykokt färsk bandpasta.

  18. Anna H

    Bästa och enklaste vitlöks+parmesanbrödet:

    Blanda riktigt smör med pressade vitlöksklyftor och färsk persilja. Bred ut detta på baguette och hyvla stora bitar med parmesan.

    Skjutsa in allt i ugnen tills osten smält och fått lite färg, tadaa! Fantastiskt att äta till moule och ett gott vitt vin!

  19. Evelina

    Laxpaket och potatismos m. basilika och parmesan (4 portioner)

    4 st laxbitar
    1 dl purjolök
    1-2 dl rödlök
    8 st körsbärstomater
    3 dl matlagningsgrädde
    Smör, salt, citronpeppar

    8 st medelstora potatisar
    1 dl mjölk
    0,5 dl olivolja
    1 pkt fryst basilika, ca. 40 g
    – (eller: 1 dl, hackad, färsk)
    0,5 dl riven parmesanost
    Salt och vitpeppar

    Lägg varje laxbit i varsin bit av aluminiumfolie, på ca 20x20cm, vik aluminumen på varje ände till en boll (laxen ska ligga som ett kuvert i mitten) och krydda med salt och citronpeppar. Portionera ut purjolöken, löken och körsbärstomaterna i varsitt “kuvert” ovanpå laxen. Dela ut grädde på samma sätt, och därefter ca. 1 tsk smör. Stäng sedan kuvertet genom att trycka igen folien (som en båt). Sätt in “paketen” i ugnen på 200 grader i ungefär 25 min.

    Skala och koka potatisen på stark värme i rikligt med vatten tills den är mjuk. Häll av kokvattnet och ånga dem torra, utan vätska, någon minut på plattan. Mosa därefter med en potatistöt. Tillsätt uppvärmd mjölk, olja och basilika samtidigt som moset fortfarande arbetas ihop. Smaka av med salt, vitpeppar och parmesan.

    Servera laxpaketen tillsammans med moset och – för den som vill, en passande sallad!

  20. Sara

    God och busenkel recept

    Ost skorpor.

    Allt man behöver är:
    Parmesan
    Peppar

    1. Riv osten fint
    2. Strö ut i små runda högar på bakplåtspapper med jämna mellanrum
    3. Platta till varje hög försiktigt och peppra efter smak
    4. Grädda i övre delen av ugnen i 175 grader i ca 5 min, tills osten blivit krispiga
    5. Låt svalna!

  21. Annelie

    I’ m in!
    Jag tycker parmesan är godast i min pasta pesto!
    Pasta penne
    Några kokta potatis
    Haricoverts
    Pesto
    Parmesan

    Koka pastan,
    Skär potatisen i stora bitar
    Använder man frusna haricoverts så förväll lite
    Släng i allt i en wookpanna med olja och pesto.
    Ta av det från värmen och vänd ner riven parmesan.
    Servera gärna med lite extra parmesan på toppen. Supergott!!

  22. Therese Gunnarsson

    Mitt bästa recept med parmesan är en variant av carbonara. En maträtt vi äter ofta här hemma. Bästa snabbmaten =)

    Koka pasta (brukar ta vanliga makaroner, det som finns hemma), låt rinna av.
    Koka samma mängd broccoli, häll av vattnet.
    (Det går bra att koka allt samtidigt i samma kastrull)
    Stek bacon, släng i pastan och broccolin i stekpannan när baconet är knaprigt.
    Knäck i ett par ägg och rör runt nån minut.
    Strö över mycket parmesan!

  23. Sandra

    Hej! Åh! jag hoppas jag vinner! Älskar ost!

    Här kommer mitt recept!
    Gå in på länken om du vill se bilder!
    http://sandraskok.blogspot.com/2011/02/parmesanfylld-potatisrulle-med-fin.html

    Parmesanfyllda potatisrullar
    4 port
    450 g mjölig potatis
    ca 3 dl vetemjöl
    salt, svartpeppar
    riven muskotnöt
    1 ägg
    1 kruka basilika
    3 msk ströbröd
    1 dl färsk riven parmesan
    1 msk olivolja
    smör till aluminiumfolie

    tomat- och zucchinisås
    1 lök
    2 vitlöksklyftor
    1 zucchini
    2 msk olivolja
    1 tsk torkad oregano
    1 burk krossade tomater (400 g)

    Skölj potatisen och koka den 25 minuter. Skala den och pressa den genom en potatispress. Blanda ner mjöl, salt, peppar, muskot och arbeta samman till en deg. Täck över. Låt vila 15 minuter.

    Hacka basilikan och blanda den med ströbröd och parmesan. Kavla ut potatisdegen till en rektangel. Pensla degen med olja och lägg på fyllningen. Rulla ihop degen från kortändan.

    Smöra en bit aluminumfolie ca 20×75 cm. Lägg potatisrullen på ena halvan av folien och vik över den andra halvan. Vik in de tre öppna kanterna, 1 cm i taget 2-3 gånger, så att paketet blir riktigt tätt. Koka upp rikligt med vatten. Lägg i potatisrullen och sjud ca 30 minuter på svag värme.

    Sås: Skala och hacka lök och vitlök. Tärna zucchinin fint. Hetta upp oljan och fräs lök och vitlök tills den mjuknar. Tillsätt oregano, zucchin och tomater. Krydda med salt och peppar. Lägg locket på och låt sjuda i 15 minuter.

    Ta upp potatisrullen och skär den i skivor. Servera med tomatsåsen!

  24. Jessika G.

    Parmesanpanerad fisk! Grymt gott och lätt att göra.

    Ta valfri vit fisk, filéer. Doppa först i mjöl, sedan vispad ägg, och så sist riven parmesan. Man kan med fördel använda ganska mycket ost. Stek i smör tills filéerna är gyllenbruna, salta och peppra. Klart!

  25. Camilla L

    Min favoriträtt med parmesan är en riktigt god förrätt, som trots den enkla tillagningen är riktigt uppskattad och ser elegant ut!

    Skagenfyllda parmesankorgar, 4 portioner

    12-15 msk grovriven parmesanost
    20-25 stora, handpillade räkor
    100 g strimlad kallrökt lax
    2 dl blandade salladsblad
    4-5 msk skagenröra, gärna hemgjord
    grovt hackad gräslök

    Hetta upp en teflonstekpanna på medelvärme och bred ut ca 3 matskedar ost i stekpannan, forma till en cirkel och låt smälta tills den är ljusbrun. Stek den även en liten stund på andra sidan. Ta upp parmesancirkeln och placera den på ett glas som står upp och ner. Forma försiktigt kanterna runt om med hjälp av ett annat likadant glas. Låt korgen ligga kvar på glaset tills det kallnat och stelnat. Fyll sedan korgen med skagenröra, räkor, lax och toppa med gräslök.

  26. Fru Nilsson

    Parmesanchips!
    Till 20 chips behövs:
    100g riven parmesanost
    salt och peppar

    Sätt ugnen på 200 grader. Riv osten och fördela i 20 högar på bakplåtspapper på plåt. Grädda i ugnen tills osten flutit ut till chips och fått färg, 4–5 minuter. Fördela på hushållspapper där de stelnar när de kallnar.

    Servera gärna med parmaskinka och en god dippsås på vitlök och fetaost!

  27. Matilda Fahlgren

    Ett enkelt men oh så gott recept att ha som drinktilltugg eller lätt förrätt!

    Tunnbrödssnacks med parmesan( 4 pers):

    2 bitar hårt tunnbröd
    smör
    1 dl parmesanost, riven
    1 tsk flingsalt

    Sätt ugnen på 200 grader.
    Bryt bitar av bröden, bred på smör och strö över osten. Salta och grädda i ugnen ca 4-5 min. Servera!

  28. Emma

    Jag tänkte bidra med ett recept innehållandes min nyfunna kärlek brysselkål. Jag har inte uppfunnit receptet själv, men det är så himla gott.

    Ugnsbakad brysselkål med parmesan
    Halvera brysselkålen, lägg i en oljad ugnsfast form tillsammans med en klyftad rödlök och lagom med vitlök. Strö över pumpakärnor, solrosfrön eller andra frön/nötter och baka i ugnen på ca 175 grader i en knapp timme. När kålen blivit brun och aningen karamelliserad, ta ut och strö över en näve grovt riven parmesan, och in i ugnen ytterligare några minuter.
    Avnjut som tillbehör till kyckling/ kött, eller bara som det är med en kall yoghurtsås. Yummie och nyttigt!

  29. Matilda

    Ett gott recept på Spaghetti Carbonara: (4 pers.)
    Ingredienser:
    400g spagetti
    3 ägg
    3 msk grädde
    100 g finriven parmesan
    200 g rökt skinka, sidfläsk eller bacon
    2 st vitlöksklyftor
    1 gul lök
    salt och svartpeppar
    persilja

    Gör så här
    1. Börja med att koka upp vattnet till spagettin. Vispa ihop ägg, grädde och hälften av osten. Strimla skinkan och vitlöken. Hacka löken. Stek skinka och lök i en stekpanna.

    2. Häll av vattnet från spagettin och blanda den med skink- och lökblandningen. Rör sedan ner äggröran. Rör ordentligt så att inte äggen stelnar.

    3. Servera med resten av osten och eventuellt med en äggula till varje portion och lite svartpeppar från kvarnen.
    Servera direkt!

    Kul tävling!

  30. Ida johansson

    Mitt favoritrecept är en förrätt som doftar italien.

    Carpaccio på lufttorkad skinka

    Recept för en tallrik

    Lägg fyra-fem fina skivor lufttorkad skinka på en tallrik

    Lägg en näve ruccolablad ovanpå skinkan

    Toppa med rikligt med hyvlad smakrikparmesan, rostade pinjenötter samt crema di balsamico

    Avsluta med ett dra ett varv med svartpepparkvarnen och flingsalt

    servera med exempelvis vitlöksbröd

    Häksningar Ida

  31. Cajsa Eriksson

    Mitt superenkla recept på goda kidneybönor som tillbehör 🙂

    Koka 5 dl blötlagda kidneybönor, när dessa är mjuka och avsvalnade riv ner två vitlöksklyftor,
    Riv sedan ner 1/2 DL RIVEN PARMESAN.
    Ha i vätskan från 1/2 citron + lite skal.
    Häll över en skvätt olivolja och krydda med salt och peppar har fått detta att gå hem hos alla barnen på dagis, superenkelt och supergott!

    Grattis till den kommande tillökningen, din blogg är super-inspirerande 🙂

  32. Josefine

    Här kommer ett väldigt enkelt men ack så gott recept!

    Pasta penne med kyckling, parmesan, tomater och spenat
    4port

    • 4 port. Pasta Penne
    • 3 tsk extra virgin olivolja
    • 400 g kycklingfilé
    • 1 hönsbuljongtärning
    • Salt och svartpeppar
    • 2-3 vitlöksklyftor
    • 1 rödlök
    • 5 dl körsbärstomater
    • 2 dl hackad basilika
    • Babyspenat
    • 2,5 dl riven parmesanost

    Koka pasta, innan du häller av pastan behåll en kopp med pastavatten. Skär kycklingen i mindre bitar och stek den i panna, tillsätt rödlök och låt den steka med kycklingen tills den är mjuk. Tillsätt hönsbuljongen, vitlök, salt och peppar, låt puttra några minuter. Tillsätt körsbärstomaterna, lägg på ett lock över pannan och låt puttra ytterligare några minuter tills tomaterna spruckit upp, mosa tomaterna lite lätt. Ha i den kokta pastan och koppen med pastavattnet, rör om under ca 1 minut och ta sedan pannan från plattan. Blanda i basilikan, babyspenaten och parmesanosten. Servera!

  33. KARIN

    En av mina favoriter med parmesan är Ugnsbakad torskrygg med lyxig champagne- och örtrisotto i skör parmesankorg och jag minns inte vart receptet kommer från exakt men jag tror det är från Halv åtta hos mig och rätten blev riktigt uppskattad när jag bjöd på den på Nyårsafton för ett par år sen, så god är den!

    Antal portioner: 4

    Risotto:
    2-3 schalottenlökar
    1-2 msk olivolja
    2 dl risottoris
    1 hönsbuljongtärning
    5 dl vatten
    1 dl champagne eller torrt vitt vin
    2-3 krm smulande blandade torkade örter
    2 msk finhackade basilikablad
    ½ dl färskriven parmesanost

    1 krm nymald svartpeppar
    Garnering: lavendel eller kamomill blommor

    Parmesankorg
    2 dl grovriven parmesanost

    Ugnsbakad torskrygg
    600 g torskrygg
    1 tsk salt
    1 krm svartpeppar, nymald

    Basilikabuljong:
    1 knippe basilikablad, löst packade
    ½ vitlöksklyfta, finhackad
    25 g smör
    1 ½ dl kycklingbuljong, av fond

    Tips
    Servera gärna med nyångad sparris.

    Gör så här
    Parmesankorg: Hetta upp en stekpanna med släpplätt-beläggning. Strö 0.5 dl av den rivna osten i pannan i ett jämnt tunt lager så att det blir ett runt flarn, ca 15 cm i diameter. (Jag la osten på bakplåtspapper på en plåt och gratinerade i 225º i ca. 5 min. tills den smält och fått lite färg och det funkade bra. Annikas anm.) Låt osten smälta och stek den på medelstark värme till flarnet fått vacker färg. Upprepa tills du har fyra flarn. Dra pannan från värmen, låt svalna lite så att flarnet kan tas upp med en stekspade. Forma det medan det fortfarande är ljummet, t.ex. över en upp- och nervänd liten skål. Låt svalna.
    Lyxig Champagne- och örtrisotto: Skala, finhacka och fräs löken mjuk och glansig i olivoljan i en gryta. Blanda i riset och fräs under omrörning 1-2 minuter. Lös buljongtärningen i kokande vatten. Späd riset med ca 3 dl buljong. Koka på svag värme och rör om då och då. Rör ner resterande buljong i omgångar. Häll i champagnen och koka tills riskornen är nätt och jämt mjuka, ca 20 minuter. Blanda i örterna och låt dem koka med de sista 10 minuterna. Ta grytan från värmen, rör ner basilika och ost. Servera risotton i parmesankorgar. Garnera med lavendel eller kamomillblommor.
    Basilikabuljongen: Lägg basilikablad, vitlök och smör i en mixer och häll på het buljong. Kör ca 30 sekunder eller tills buljongen fått en fin grön färg. Ställ åt sidan.
    Torsken: Skär torskfiléerna i 4 lika stora bitar. Salta och peppra och stek dem hastigt i smör i het panna. Lägg över i ugnssäker form och efterstek i ugnen i ca 8 min. (jag bakade torskryggen direkt i ugnen, utan att steka den först, 200º ca 10-15 min. Annikas anm.)
    Lägg upp på tallrikar, risotton i parmesankorgarna och häll lite basilikabuljong över fisken.

  34. Sofie

    Är det tillåtet att vara simpel? Så länge det smakar bra?
    I sådana fall är jag gärna med med detta smarriga bidrag:

    Ingredienser:
        – 2 Smördegsplattor (färdig)
        – 300g Renfärs (alt. annan viltfärs)
        – 2dl Parmesanost (riven)
        – 2msk solrosfrön (naturella)
    + smör för stekning
    + salt, vitpeppar och timjan

    Tillvägagångsätt:
    Stek renfärsen i rikligt med smör i en gjutjärnsstekpanna . Krydda rikligt med salt och vitpeppar. Stek hastigt i 3-4min innan du avlägsnar pannan från plattan. Rör ned parmesanost och tre rejäla nypor timjan (färsk med fördel). Fördela den krämiga färsen i två tunt utkavlade smördegsplattor. Nyp ihop till små knytten och toppa med en nypa solrosfrön innan du kör in det i mitten av ugnen (250 grader) i 15 minuter.
    Avnjut med tsatziki eller annan kall sås!

  35. marie

    Här kommer en vegetarisk “Spagetti alle Polpettine”
    alltså spagetti med köttbullar.

    ca 500 g spagetti

    En enkel tomatsås
    1 gul lök finhackad
    passerade tomater
    50 g smör
    1/2 msk socker
    1 tsk salt
    fräs löken, tillsätt tomater och koka ihop på låg värme,
    smaka av med socker och salt. och gärna ngn färsk ört
    basilika eller timjan.

    Veggiebullarna

    1 skiva vitt bröd, riv i bitar
    3-5 msk mjölk, låt stå en stund
    ca 200 g färs Hälsans Kök vegefärs tinad
    0,5 dl riven Zeta parmesanost gärna mer
    salt o peppar
    rivet skal av en halv citron
    blanda ihop till en jämn färs.
    Rulla veggiebullarna , skall inte vara större än valnötter.

    stek på medelvärme tills de får lite färg.
    Slå över tomatsåsen o koka ihop på svag värme
    medan spagettin kokar.
    Slå sedan hela härligheten över den färdiga spagettin, blanda ner ytterligare en klick smör, och rör runt försiktigt.
    Toppa med ytterligare ett “lass” finriven Zetas parmesan.
    Dekorera med lite basilika, mums!

  36. Jessica Sundberg

    Här är mitt favoritrecept alla gånger med parmesan. Lagas om och om och om igen hemma hos mig. Är en helt vanlig pesto men den är så god och användbar och högt älskad av hela familjen.

    Hemmagjord pesto

    Pesto ca 4 dl (håller 1 vecka i kylskåp)

    50 g pinjenötter
    3 vitlöksklyftor
    1 tsk salt
    1 kruka färsk basilika
    2½ dl olivolja
    ca 200 g parmesanost i små bitar
    en skvätt vatten

    Rosta pinjenötterna. Låt svalna. Mixa sedan ihop alla ingredienserna och även pinjenötterna till en slät pesto. NJUT!!!!!!!!!!!!!!

  37. Emma Lif

    Mitt bästa parmesanrecept är utan tvekan Parmalax med örtpotatistoppar

    10 pers:

    1,8 kg laxfilé, 10 benfria portionsbitar, à ca 180 g
    10 st gröna sparrisar
    10 st parmaskinkaskivor, tunna
    4,5 dl parmesanost, nyriven
    1,5 dl crème fraiche
    2 st äggulor
    1 krm cayennepeppar
    150 g tomater, marinerade, soltorkade

    Örtpotatistoppar
    12-14 st potatisar, medelstora
    3-4 msk smör
    3-4 st äggulor
    3 dl örter, finhackade, färska
    1-1,5 tsk salt
    2 krm peppar, nymald
    Garnering
    eventuellt rucolasallad eller vattenkrasse, citron eller limeklyftor
    Tillagning

    1. Gör ett längsgående snitt ner till drygt hälften i varje laxbit. Koka sparrisen 2-3 minuter i lättsaltat vatten varefter den spolas kall och får rinna av. Linda in varje sparris i en skiva parmaskinka
    och placera var och en i en uppskuren laxbit.
    2. Blanda parmesanost, crème fraiche, äggulor och cayennepeppar till en fast smet (låt den stå och svälla en liten stund). Fördela ostsmeten över sparrisen så att den nästan täcker hela sparrisen.
    Strimla de soltorkade tomaterna och lägg dem i ett kryssmönster över ostsmeten – och laxarna är klara för ugnsbakning –
    3. Örtpotatistoppar: Skala och koka potatisen. Slå av kokvattnet och pressa potatisen samt rör i smör, äggulor, hackade örter samt salt och peppar. Blanda allt väl till en slät örtduchesse. Spritsa moset i ej för stora toppar på en smord ugnsplåt – och även potatisen är nu klar för ugnen.
    4. I samband med måltiden, sätt ugnen på 225°. Ställ in pannan med laxen i nedre delen av ugnen, baka den 4 minuter. Ställ sedan in plåten med potatistopparna i övre delen av ugnen, grädda den ca 8 minuter tillsammans med laxen, och allt är sedan färdigt samtidigt. Lägg upp och fördela lax och potatistoppar på varma tallrikar. Garnera med rucolasallad eller krasse samt citron eller lime.

  38. Frans Fleischer

    Det enklaste tänkbara receptet med parmesan jag besitter! En riktig vinnare som fördrink-snack!

    Parmesanlöv, ca 60 st

    1 dl vetemjöl
    1 dl grahamsmjöl
    2 krm salt
    1/2 tsk bakpulver
    1 krm cayenepeppar
    3+1 dl finriven parmesanost (ca 120g)
    100 g kallt smör
    2 msk vatten

    Blanda vete- och grahamsmjöl, salt, bakpulver och cayennepeppar. Kör tillsammans med kallt smör i bitar och 3 dl ost i en matberedare. När smöret är finfördelat blandar du i vatten och kör till en jämn deg. Forma till en rulle med ca 5 cm i diameter. Linda in i bakplåtspapper och lägg i frysen i 30 min. Sätt ugnen på 200 grader, och skiva rullen i så tunna skivor du kan. Lägg på kall bakplåt med papper, strö över resten av osten och grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter, tills “löven” är gyllenbruna,

    Njut till kallt öl eller vitt vin!

  39. Caisa

    En rätt jag älskar och som kräver rätt mycket parmesan är en slags risotto.

    Man steker helt enkelt lite lök, slänger i någon liten morot, kanske lite blomkål, ja det man har hemma i grönsaksväg. Man kan även steka lite köttfärs om man vill det.

    Kokar riset

    Gör en sås på en skvätt grädde och lite ädelost på tub

    Blandar alltsammans med en hel ZETA parmesan

    yum!

  40. Karin W

    Jag behövde inte leta så länge eftersom jag har receptet på bloggen. Den här gratängen tycker jag är god.

    ca 500 g kycklingfilé eller fläskfilé
    smör till stekning

    10 st färska champinjoner
    3 vitlöksklyftor
    2 msk riven parmesanost
    ½-1 tsk dragon
    4 medelstora potatisar
    1 stor palsternacka
    3 tomater
    salt och svartpeppar

    Vätska:
    2 msk vitt vin
    2 dl grädde
    1 dl västerbottensost
    1 tsk dijonsenap
    1 dl creme fraiche

    Ugnsvärme 200 grader
    Smörj en eldfast form
    Skiva champinjonerna i tunna skivor och fördela dem på botten av formen
    Pressa vitlöken över svampen
    Strö över parmesanosten och dragonen
    Skala potatisen och palsternackan
    Skiva potatis, palsternacka och tomater
    Fördela i formen och krydda med salt och peppar
    Häll över vätskan, stek i ugnen tills potatis och palsternacka känns mjuka
    Stek kycklingfiléer eller fläskfilé under tiden, skär i skivor och fördela dessa jämnt över rätten
    Ställ in allt i ugnen igen och låt det hela bli varmt.

    Räcker till 4 personer

  41. Veronica - Mot toppform

    Ååå, då måste jag bara tipsa om min ljuvligt goda avokadosallad!!

    Avocadosallad med parmesan och parmaskinka.

    4 st mogna avokado
    Ett paket parmaskinka
    En rödlök
    Sallad av krispig sort
    1 dl hyvlad parmesan

    Strimla parmaskinkan och fritera lätt i matolja
    skiva avokado
    Dela löken och skiva i tunna skivor
    Blanda samman alla ingredienser, skinkan kan med fördel vara lite ljummen fortfarande.

    Smakerna av den salta skinkan, parmesanen och avokadon passar så otroligt bra ihop, detta är en sallad som ofta står på bordet här hemma och det blir aldrig någonting kvar i skålen! 🙂

  42. Martina

    Åh, det vill jag vinna. Jag vill då tipsa om min risotto med kantareller.

    Ingredienser till risotto:
    risotto för 4 personer
    1 liter hönsbuljong
    1 gul lök
    1½ dl vitt vin
    4 stora nävar kantareller
    ca 5 kvistar färsk persilja
    saften från ½ citron
    25 g smör
    2 nävar riven parmesanost
    olivolja
    flingsalt
    svartpeppar

    Koka buljong i en kastrull. Hacka den gula löken och fräs den i en stekpanna i olivolja i några minuter. Tillsätt risottoriset och fräs någon minut, tillsätt vinet och rör om tills vätskan försvunnit. Salta litegrann. Häll i en första slev med buljong och rör hela tiden tills vätskan försvunnit, tillsätt ytterligare en slev och rör, håll på så tills buljongen är slut, tar 20-30 min.

    Under tiden tar du fram en grillpanna och grillar kantarellerna. Hacka persiljan och lägg i en bunke, pressa i citronsaft. Lägg i kantarellerna och rör om och håll varmt.

    När all buljong är slut kan man salta lite ytterligare om det behövs och peppra. Lägg i en klick smör och riven parmesanost och rör om sedan lägger du på locket och låter den stå utan värme ca 3 min. Lägg upp risotton på en tallrik och häll över kantarellerna.

  43. Maria

    Ja vad kul!

    Parmensanspäckad kycklingfilé med fikon och mozarellasallad

    4 personer

    Salladen:
    blandade salladssorter så det räcker till 4 personer
    8 fikon
    en bit mozzarellaost
    2 tomater
    pinjenötter efter tycke och smak
    balsamico
    italiensk salladskrydda

    #Rosta pinjenötterna i en stekpanna. Ta åt sidan.
    Skjölj salladen och dela fikonen, tomaterna och osten.
    #Lägg upp på en tallrik och häll över de rostade pinjenötterna och krydda med lite italiensk salladskrydda.
    #Ringla över balsamico

    Kycklingen:

    3 kycklingfiléer
    3 ägg
    2,5 dl riven parmensanost(spara ett par msk vid sidan om)
    3 dl ströbröd
    olivolja
    svartpeppar
    salt

    #Skär tunna skivor av kycklingen på längden samt salta och peppra dem.
    #Vispa upp äggen och tillsätt osten
    #Häll upp ströbrödet på en tallrik(spara lite åt sidan)
    #Doppa kycklingen i ostsmeten och lägg dem på tallriken med ströbrödet och klappa in ströbrödet i kycklingen lätt.
    Häll över resterande ströbröd så de blir helt täckta.
    #Stek dem i olivolja tills de blir gyllenbruna på båda sidorna och strö över parmensanosten du sparat.
    #Serveras tillsammans med salladen.

  44. Linda B

    Här kommer ett smarrigt drinktilltugg eller kanske som smårätt till buffén:
    Riven parmesan (grovt)
    1 burk créme fraiche
    ca 1tsk sambal oelek (efter önskad styrka)
    Strimlad parmaskinka (ca 100-150g)

    Blanda ovanstående till en tjock röra, bred sedan på tunbröd och gör rullar. Skär upp ca 3 cm tjocka “stubbar” som du ställer på högkant och gratinerar i ugn. Enkelt och hur gott som helst!

  45. Ing-britt

    Snacks att bjuda på festen eller till fredagsmyset

    Lägg Tacochips på en plåt. Lägg en klick med Tacosås på varje chips. Överst lägger du på riven Parmesanost.
    Värm i ugn 175 ca 5-10 min tills osten smält.
    Jättegott och enkelt att göra.

  46. InaStina

    Ibland är det enkla godast! Vad slår väl ett nygräddat bröd direkt från ugnen. Mums!

    Italienskt bröd med parmesan och oregano

    * 100 g margarin
    * 3 dl mjölk
    * 50 g jäst
    * 8 dl vetemjöl
    * 1 tsk salt
    * 1 tsk socker
    * 1 dl Zeta-parmesan, riven
    * 1 msk oregano, smulad
    * margarin, smält, till pensling

    Jäs 3x 30 minuter och grädda i ca 40 min i nedre delen av ugnen.

  47. Amanda Bach

    Auberginelasagne

    Ingredienser:
    •2 auberginer
    •3 morötter
    •1 lök
    •2 klyftor vitlök
    •1 påse quornfärs eller nötfärs
    •½ dl rött vin
    •2 tetra tomatkross med basilika
    •salt och peppar
    •1 nypa socker
    •250 g keso
    •riven parmesan

    1. Skär auberginerna på längden, lägg dem på en plåt, salta och låt stå i 15 min. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Rosta auberginen i ugnen i ca 10 min, eller tills den fått färg.
    3. Hacka löken och morötterna i lika små bitar. Fräs i en stor panna tillsammans med pressad vitlök.
    4. Rör ner färsen och låt få färg. Häll över vin och tomatkross, men spara lite tomatkross till senare. Krydda med salt, peppar och socker. Låt stå och puttra några minuter tills stor del av vätskan kokat bort.
    5. Häll lite färsblandning i botten av en ugnsfast form. Toppa med aubergineskivor, och lägg sedan på mer färs + keso. Upprepa detta tills önskad mängd lager är uppnåt.
    6. Sista lagret avslutad med färs. Häll över resterna av tomatkrossen från tetran, och toppa med riven parmesanost.
    7. Grädda i ca 15 min på 220 grader.

  48. Maria Andersson

    Små korgar av parmesan som fylls med en laxsallad.
    (4personer)

    Denna rätt behöver massor av riven parmesan.

    100 g riven parmesan
    4 skivor kallrökt lax
    2 dl blandade sallatsblad
    2 msk pesto
    2 msk olivolja
    2 msk rostade pinjenötter

    Bakplåtspapper

    1. Värm ugnen till 225°.

    2. Lägg bakplåtspappret på en plåt.

    3. Ställ fyra dricksglas upp och ner.

    4. Riv parmesanen grovt och lägg den i 4 rundlar på papperet.

    5. Ställ in i ugnen tills osten smält och blivit lätt brun i kanten.

    6. Låt svalna och lossa chipsen från bakplåtspappret med hjälp av en stekspade.

    7. Lägg parmesanrudlarna på de upp och nervända glasen, så att de bildar korgar. Låt osten svalna.

    8. Skär laxen i strimlor.

    9. Ansa salladsbladen.

    10. Blanda samman pesto och olja. Vänd ner i sallatsbladen och fördela i parmesankorgarna.

    11. Toppa med lax och pinjenötter.

    Låt väl smaka.

  49. Maria Andersson

    Små korgar av parmesan som fylls med en laxsallad.
    (4personer)

    Denna rätt behöver massor av riven parmesan.

    100 g riven parmesan
    4 4 skivor kallrökt lax
    2 2 dl blandade sallatsblad
    2 2 msk pesto
    2 2 msk olivolja
    2 2 msk rostade pinjenötter

    Bakplåtspapper

    1. Värm ugnen till 225°.

    2. Lägg bakplåtspappret på en plåt.

    3. Ställ fyra dricksglas upp och ner.

    4. Riv parmesanen grovt och lägg den i 4 rundlar på papperet.

    5. Ställ in i ugnen tills osten smält och blivit lätt brun i kanten.

    6. Låt svalna och lossa chipsen från bakplåtspappret med hjälp av en stekspade.

    7. Lägg parmesanrudlarna på de upp och nervända glasen, så att de bildar korgar. Låt osten svalna.

    8. Skär laxen i strimlor.

    9. Ansa salladsbladen.

    10. Blanda samman pesto och olja. Vänd ner i sallatsbladen och fördela i parmesankorgarna.

    11. Toppa med lax och pinjenötter.

    Låt väl smaka.

  50. Alisa

    Åh, jag är jätte gärna med!

    Hemlagad pesto med pasta:

    Ingredienser:

    – 2 vitlöksklyftor
    – 3-5 dl matlagningsgrädde
    – Några blad färsk basilika
    – Valfri mängd valnötter (1-2 dl brukar jag använda)
    – 2 dl riven parmesan ost
    – Valfri pasta.
    – Salt & Peppar

    Gör såhär:

    – Hacka valnötterna, vitlöken och basilikan. Riv parmesan osten. Blanda ihop allt o en skål och tillsätt matlagningsgräde.
    – Smaksätt med salt & peppar.
    – Koka upp pastan i en kastrull.
    – När pastan är klar häll över den hemgjorda peston, rör om, servera och toppa med ett fint blad basilika.

    Så otroligt gott! 🙂

  51. Sara

    Risotto!

    Ingredienser:
    3 dl avorioris
    10 st soltorkade tomater
    100 gram spenat
    1 gul lök
    1 vitlöksklyfta
    3 msk grönsaksfond
    6 dl vatten
    3 msk parmesanost
    0,5 tsk salt
    svartpeppar
    pinjenötter
    olivolja

    Gör så här:
    1. Hacka de soltorkade tomaterna grovt.

    2. Hacka lök och vitlök och fräs i olja.

    3. Tillsätt ris och fräs under omrörning ett par minuter. Späd med lite av vattnet, häll i salt och fond. Tillsätt resten av vattnet varefter det kokar bort och låt koka tills allt vatten är borta.

    4. Fräs tomaterna och spenaten i lite olja och rör ner i riset tillsammans med osten.

    5. Smaka av med peppar och ev. salt. Strö pinjenötter över.

  52. Malin

    Kycklingsallad med caesardressing, 1 portion
    ¼ grillad kyckling
    ¼ påse blandsallad
    ¼ rödlök
    5 körsbärstomater
    5 sugar snaps
    50 g fetaost

    Caesardressing
    3 msk majonnäs
    1 msk citronsaft
    1 tsk dijonsenap
    1 msk olivolja
    1 dl riven parmesan
    1 liten vitlöksklyfta, pressad
    svartpeppar

    Bena ur kycklingen och skär den i mindre bitar. Skölj salladen och grovhacka den ev. Hacka rödlöken och halvera tomaterna. Lägg sallad, rödlök, tomater, sugar snaps och kyckling i en skål och blanda runt. Smula över fetaosten.

    Blanda alla ingredienser till dressingen. Smaka av med svartpeppar. Ringla över salladen och servera direkt.

  53. Elisabeth

    Jag tänker säga något så enkelt som Pasta Carbonara… Såååå himla gott!

    Tid: 25 minuter
    4 portioner

    Ingredienser:
    300 g spaghetti
    150 g bacon
    1 st gul lök
    ev 1 klyfta vitlök
    2 st ägg
    0,5 dl grädde
    100 g riven parmesanost
    salt

    Gör så här:
    Koka spaghettin enligt förpackningens anvisningar, men med 1 tsk olivolja i vattnet.

    Skär bacon i små bitar. Hacka den gula löken fint. Om du vill ha vitlök, hacka vitlöksklyftan fint.

    Hetta upp en stekpanna på medelhög värme och stek bacon och lök tills baconet blir knaperstekt och löken genomstekt. Sänk ev. temperaturen på plattan lite så att det inte blir bränt.

    Vispa under tiden ihop ägg, grädde och riven ost. Använd en vanlig visp och vispa bara lätt upp äggen. Smaksätt med salt.

    Häll av vattnet från den färdigkokta pastan och blanda med knaperstekt bacon och lök. Blanda sedan ihop med äggblandningen. Rör kraftigt med en sked. Servera på tallrik och strö över grovmalen svartpeppar och gärna lite persilja.

  54. Beatrice, mamma till skrutten Robin

    Fläskfilé med prosciutto, basilika och parmesan med balsamicovinägrett och rostad potatis.

    1 fläskfilé ca 500g
    1 dl finriven Zeta Parmigiano Reggiano 22 mån
    5-6 skivor Delizie Prosciutto Crudo
    1 kruka basilika plockade blad
    svartpeppar
    Zeta Olivolja Classico Extra Vergine

    Balsamicovinägrett
    1 dl Zeta Balsamvinäger Sigillo Rosso
    2 msk Zeta Olivolja Classico Extra Vergine
    salt
    peppar

    Rostad potatis
    800 g fast potatis
    3 msk Zeta Olivolja Classico Extra Vergine
    salt
    svartpeppar
    lite hackad persilja
    Så här gör du:
    Dela potatisarna och blanda med
    olivolja, salt och peppar. Lägg på
    plåt eller i ugnsfast form. Rosta i
    ugn på 220 grader ca 30 minuter.
    Strö över persilja innan servering.
    Putsa fläskfilén. Rulla den i
    riven parmesanost. Lägg ut prosciutton
    omlott och lägg på basilikabladen.
    Krydda med svartpeppar och lägg på köttet. Rulla ihop. Stek i lite olivolja med
    skarvsidan neråt. Bryn runt om
    tills den fått fin färg. Stek klart i
    ugn på 120 grader till 62 grader
    innertemperatur. Låt vila ca
    5 minuter innan den skärs upp.
    Servera med rostad potatis.
    Koka ihop balsamvinägern tills
    ½ dl återstår. Låt svalna och
    blanda med olivolja. Krydda med
    salt och peppar. Servera till fläskfilén
    och den rostade potatisen.